In de TBS met Hans Faber; oom van vermoordde Anne Faber

Hans Faber’ In de TBS is vanaf maandag 28 augustus om 22.10 uur wekelijks te kijken bij BNNVARA op NPO2. De complete reeks staat al op NPO Plus. De oom van de in 20017 vermoordde Anne Faber volgde een jaar lang patiënten, begeleiders en behandelaars in de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht. Ontdek hier meer over de vijfdelige documentaire reeks In de TBS.

Hans Faber: In de TBS

Wat speelt zich eigenlijk af binnen de muren van de tbs-klinieken in Nederland? Dat probeert journalist en schrijver Hans Faber* inzichtelijk te maken in de vijfdelige documentaireserie In de TBS van regisseur Elena Lindemans. Het nichtje van Hans, Anne Faber, werd in 2017 om het leven gebracht door iemand die bij een eerdere veroordeling geen tbs kreeg maar wél had moeten krijgen. Wat is er sindsdien veranderd?

Van der Hoeven Kliniek, Utrecht

Voor welke dilemma’s komen de medewerkers te staan? En hoe draagt een behandeling in een tbs-kliniek bij aan onze veiligheid? Faber volgt als buitenstaander en nabestaande een jaar lang patiënten, begeleiders en behandelaars in de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht en wil op die manier een eerlijk beeld schetsen van een gecompliceerd systeem.

Moord Anne Faber

Anne Faber werd in 2017 verkracht en vermoord door Michael P. Anne Faber verdween tijdens een fietstocht. Een vermissing die meteen veel aandacht kreeg (en waar later Anne – kroniek van een zoektocht* – over verscheen). Bijna twee weken later werd haar lichaam gevonden. Ze bleek meerdere keren te zijn verkracht en met opzet om het leven gebracht. De zaak kreeg extra aandacht, omdat dader Michael P tijdens het misdrijf geplaatst was in een psychiatrische instelling waar hij veel vrijheden genoot. Door de dood van Anne Faber veranderde er veel; rechters legden veel vaker tbs op, waardoor klinieken volstroomden en het systeem begint te kraken.

TBS-kliniek: ‘afvoerputje’

Hans Faber: “Na een jaar in de Van der Hoeven Kliniek te hebben rondgelopen, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat tbs-klinieken steeds meer als ‘afvoerputje’ worden gebruikt voor mensen waar we geen raad mee weten. Voor psychiatrische patiënten die eigenlijk in de GGZ horen, maar daar niet te handhaven zijn. Voor mensen die zware misdaden hebben begaan, maar geen levenslang krijgen omdat dan de kans bestaat dat ze na 25 jaar weer buiten zijn. Of mensen met zulke complexe stoornissen dat er geen pasklare aanpak is. Zij worden naar de tbs-kliniek gestuurd, waar therapeuten het mogen oplossen. Geen wonder dat de boel verstopt raakt.”

Podcast In de TBS

Gelijktijdig met de documentaireserie In de TBS verschijnt een gelijknamige podcastserie waarin Hans Faber zich verder verdiept in het tbs-systeem. In deze podcastserie bespreekt hij zijn observaties en dilemma’s met hoofden behandeling van de Van der Hoeven Kliniek, tbs-advocaat Job Knoester, Carrie Ploeger van de Verslavingsreclassering en hoogleraar forensische psychiatrie Michiel van der Wolf.

In de TBS kijken

De vijfdelige serie In de TBS is vanaf maandag 28 augustus wekelijks om 22.10 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. Terugkijken kan via NPO Start en NPO Plus (hier vind je zelfs al alle afleveringen). Vanuit het buitenland gebruik je dan een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, voordat je naar de NPO Start site gaat. Je vindt daar ook de eerdere documentaires van Elena Lindemans.

Elena Lindemans

Elena Lindemans maakte eerder voor BNNVARA onder andere Ik heb het niet gedaan (2019) en Verstoten vaders (2020).

  • Ik het het niet gedaan vertelt het verhaal van Romano van der Tussen. Hij werd twaalf jaar lang opgesloten in een Spaanse gevangenis voor iets wat hij nooit heeft bekend en waarvan later uit DNA-onderzoek bleek, dat hij het niet had gedaan.
  • Verstoten vaders gaat over ouderverstoting. Armand, Deepak en Gerard voeren een lange juridische strijd tegen beschuldigingen van hun ex, waardoor ze hun kind(eren) niet meer mogen zien. “Maar hoe bewijs je dat iets dat nooit is gebeurd, nooit gebeurd is?”

Eerder schreven we ook over: de documentaire Echo.

Ontdek meer over de afleveringen In de TBS. Ik vind de reeks in ieder geval een aanrader. Heb er met verbazing naar gekeken.

Aflevering 1

Hans Faber begint aan de eerste dag van een jaar lang meelopen in de Van der Hoeven Kliniek, een tbs-kliniek. Tbs-patiënt Samira komt net uit de herstelkamer waar ze zat omdat ze drugs had gebruikt. Patiënt Suzan toont Hans de deuken in haar hoofd die na haar hersenoperatie zijn ontstaan. Sinds die ingreep heeft ze minder dwang om mensen aan te vallen. Tbs-patiënt Kees werkt op de administratie en maakt het ochtendbulletin. Hij notuleert wat er in de kliniek gebeurt en dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen.

Aflevering 2

Hans Faber is verrast dat patiënten in de tbs-kliniek porno-dvd’s mogen lenen en wil ook weten waarom drugs ondanks controles in de kliniek komen. Tbs-patiënt Kees gaat met een begeleider naar de gevangenis in Vught om een nieuwe patiënt welkom te heten. Tbs-patiënt Milly vertelt Hans over haar beginnende relatie met een mede-tbs-patiënt. Het appverkeer tussen tbs-patiënt Ben en de vrouwen die hij ontmoet via datingapp wordt gecontroleerd.

Aflevering 3

De tbs’ers worden medeverantwoordelijk gehouden voor de veiligheid in de kliniek. Wanneer een agressieve tbs-patiënt een werkmeester buiten bewustzijn slaat, heeft dat impact op zowel tbs-patiënt Renesto als op de medewerkers. De relatie tussen tbs-patiënt Milly en een medepatiënt wordt door de kliniek verbroken omdat het hun behandeling in de weg staat. Hans hoort dat de mannelijke tbs-patiënt daarom wordt overgeplaatst naar een andere tbs-kliniek.

Aflevering 4

Hans loopt mee met zes werknemers die een tbs’er in de separeer eten brengen. Werkmeester Fred gaat met een paar tbs-patiënten en collega’s op zeilvakantie in Sneek. Hans blikt met hem terug en bespreekt welke gedachten hij bij deze vakantie heeft. Patiënt Samira mag na vijf jaar voor het eerst naar buiten en wil graag tijdens haar begeleid verlof naar de supermarkt. Tbs-patiënt Kees blijft hormonale libidoremming weigeren en weet dat hij daarom nog niet op onbegeleid verlof kan.

Aflevering 5

Tbs-patiënt Samira draaide door en is overgeplaatst naar een zwaarder beveiligde kliniek in Nederland. Begeleiders vertellen Hans over de angst die zij voelden; bang dat Samira hen of zichzelf wat zou aandoen. Tbs-patiënt Ben, die na jaren tbs buiten de kliniek in een appartement was gaan wonen, is binnen 24 uur teruggehaald omdat hij alcohol had gebruikt. Was hij wel klaar voor een terugkeer in de maatschappij?

Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 september 2023 /