Documentaire Echo – theater in de tbs | relatie tbs-patiënt en hulpverlener

De relatie tussen tbs-patiënt en hulpverlener onder de loep in de documentaire Echo – theater in de tbs van Ingrid Kamerling. Deze unieke 2doc is vanavond – dinsdag 19 oktober – om 22.25 uur te kijken op NPO2.

Echo – theater in de tbs

In de documentaire Echo – theater in de tbs onderzoekt filmmaker Ingrid Kamerling de relatie tussen tbs-patiënt en hulpverlener. Ze volgde hen drie jaar lang in de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek. Door haar jarenlange werkervaring in de GGZ won Kamerling het vertrouwen. We zien niet alleen tbs’ers in deze documentaire. Ook medewerkers doen een boekje open over hun gevoelens en onzekerheden. Wie heeft wie eigenlijk harder nodig?

Relatie tbs-patiënt en hulpverlener

Met de documentaire Echo, wil maker Ingrid Kamerling de nauwe blik, op tbs-patiënten en tbs-zorg, die gevoed wordt door doorgaans negatieve berichtgeving in de media, verbreden. Aan de hand van het klassieke verhaal van Echo en Narcissus, een theaterstuk dat de tbs’ers en begeleiders zelf opvoeren buiten de kliniek, onderzoekt Kamerling de relatie tussen tbs-patiënt en hulpverlener. Het resultaat is een intieme film die laat zien dat het lijntje tussen behandelaar en tbs’er soms maar flinterdun is.

Achter gesloten deuren

Niet eerder kregen buitenstaanders zo’n unieke toegang tot de tbs-samenleving; een wereld die zich veelal achter gesloten deuren afspeelt. Naarmate het verhaal zich ontvouwt, krijgen de tbs’ers steeds meer een gezicht. Daarnaast ontdekken we de werkelijke motieven van hun behandelaren. Een seksuoloog, sociotherapeut, een theaterdocent en een geestelijk verzorger voelen mee met de hoge pieken en diepe dalen van vier patiënten.

Ook interessant: het boek Drie jaar cel en tbs – van dader naar hulpverlener.

Climax

Vroeg of laat brengt dit de medewerkers en patiënten dichter tot elkaar met een emotionele climax tot gevolg. In tegenstelling tot de patiënten kunnen de medewerkers daarna de poortjes uit lopen en thuis stoom afblazen. Toch blijven ze aangetrokken worden tot de rand van de afgrond, waar ze zelf ook eens hebben gestaan. Schuilt het beest niet in ieder mens?

Beest in ieder mens?

Luke, groepsleider tbs kliniek: ‘Ik werd door een patiënt belaagd met een baksteen. Ik pakte de steen, vloerde de jongen en hield de baksteen in mijn handen, boven zijn hoofd. Iets in me maakte me op tijd wakker. Maar wat als dat niet was gebeurd?’

TBS On Tour

De tbs’ers en de behandelaren gaan met hun theaterstuk Echo op tournee langs theaters en instellingen en na afloop in debat met het publiek. Het is een onderdeel van het resocialisatieproces om in contact te komen met ‘mensen van buiten’. Zo zoekt TBS on Tour de grenzen op van de resocialisatie van tbs-patiënten

Ingrid Kamerling

Regisseur Ingrid Kamerling maakte eerder de documentaire Rusteloze zielen – scènes uit de tbs (2020), de prijswinnende film In het hoofd van mijn zusje (2016), en Geluiden voor Mazin (2012). Echo – theater in de tbs is een productie van Tangerine Tree in coproductie met de VPRO, met steun van Gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, Socialrun en K.F. Hein Fonds. De 2Doc Echo – theater in de tbs duurt 75 minuten.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

19 oktober 2021 /