Ayşegül Karaca: Dit is hoe ik het zie – docu over slechtziendheid

De documentaire Dit is hoe ik het zie over theatermaakster, actrice en zangers Ayşegül Karaca is vanavond – woensdag 6 september 2023 – om 20.30 uur te kijken bij KRO-NCRV op NPO2. Zij is geboren met nystagmus; een aangeboren visuele beperking, waardoor ze maar 20% ziet.

Ayşegül Karaca & visuele beperking

“Als je als meisje met een visuele beperking geboren wordt in Turkije dan sta je in het gezin met 4-0 achter”, zegt Ayşegül Karaca, theatermaakster, actrice en zangeres. Zij heeft nystagmus; aangeboren wiebelogen en ziet daardoor slechts 20%. Ondanks haar slechtziendheid heeft Ayşegül Karaca vanaf haar jeugd altijd alles gedaan als ieder ander. Mensen met een visuele beperking worden vaak onderschat, maar deze dame wil de wereld ervan overtuigen dat zij ondanks haar visuele beperking heel veel kan.

Ayşegül Karaca

In KRO-NCRV 2Doc: Dit is hoe ik het zie, biedt filmmaker Marloes van der Haagen een inkijk in het turbulente leven van de talentvolle Ayşegül Karaca, die onderdeel uitmaakte van de cast van The Passion 2023 en met haar tweede solo show in de Nederlandse theaters staat. KRO-NCRV laat met het verhaal van Ayşegül zien wat je in het leven kunt bereiken door te vechten, te vallen en op te staan.

Documentaire Dit is hoe ik het zie

Ayşegül Karaca is een opgewekte vrouw die alles uit het leven haalt wat erin zit, ondanks haar visuele beperking. Ze werd geboren met een oogafwijking en wist niet beter dat iedereen zag wat zij zag. Ze volgde regulier onderwijs, net als haar broers en zussen. Toen Ayşegül Karaca ontdekte dat anderen meer zagen dan zij, probeerde ze haar beperking verborgen te houden. Dat ging decennia goed, maar de ontkenning maakt haar leven erg ingewikkeld. Vanzelfsprekende dingen vergden veel inzet en concentratie van haar. Als zij uitging met vrienden was ze vooral bezig om nergens tegenaan te lopen of overheen te struikelen. Door haar beperking voelde zij zich vaak eenzaam.

Leren om blind te zijn

Ayşegül is 30 jaar geworden en realiseert zich dat zij niet meer kan doen alsof er niets aan de hand is. Ze heeft last van hoofdpijn, vermoeidheid en depressieve gevoelens en wil weten of het leven dat ze leidt eigenlijk niet te veel is voor mensen met een aangeboren beperking. Gesteund door haar familie schrijft zich in bij een zorginstelling voor visueel gehandicapten. Het is het begin van een emotioneel en ingrijpend therapeutisch proces, waarin ze moet leren om blind te zijn, iets dat ze haar leven lang heeft ontkend. Zien we haar straks met een blindengeleidehond of een stok lopen?

2Doc Dit is hoe ik het zie terugkijken

Dit is hoe ik het zie is geproduceerd door On Air Media. Deze 2Doc wordt op woensdag 6 september om 20.30 uur uitgezonden door KRO-NCRV op NPO2. Wil je Dit is hoe ik het zie terugkijken, dan kan dat via NPO Plus en NPO Start. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Foto: KRO-NCRV

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 september 2023 /