Documentaire Frans Bromet over geweld tegen hulpverleners

Frans Bromet heeft een documentaire gemaakt over geweld tegen hulpverleners: Waar zijn we mee bezig? Deze docu is als 2Doc vanavond – maandag 4 september – om 20.30 uur te kijken op NPO2 bij KRO-NCRV. Ontdek hier alles over deze documentaire.

Documentaire Geweld tegen hulpverleners

Het aantal meldingen van geweld tegen hulpverleners is voor het vijfde jaar op rij toegenomen. In 2022 kwam 92% van de hulpverleners in aanraking met agressie of geweld. Het helpen van de medemens is gevaarlijker geworden. In KRO-NCRV 2Doc: Waar zijn we mee bezig? portretteert Filmmaker Frans Bromet* zes slachtoffers die met geweld te maken kregen terwijl ze hun werk uitvoerden. Mensen die hulp bieden hoog in hun vaandel hebben staan en daarom een vak hebben gekozen om de medemens te helpen.

Hulpverleners uit documentaire Waar zijn we mee bezig

Arjan is verpleegkundige op de spoedeisende eerste hulp en wordt regelmatig bedreigd door ongeduldige patiënten. Ook Katja krijgt als apotheker dagelijks te maken met ongeduldige, verbaal agressieve klanten. Soms zelfs met lichamelijk geweld. Brandweerman Michel kreeg te maken met een levensbedreigende situatie toen de bewoner van een flat hem in razernij over de reling probeerde te duwen. Dat dit een hulpverlener zoals hem kan overkomen heeft hem ernstig geshockeerd. 

Fysiek & psychische sporen

Het geweld waarmee de hulpverleners geconfronteerd zijn, laat behalve lichamelijke, vooral psychische sporen na. Politieagente Xue-Ann kreeg bij een straat incident te maken met een aanranding door een agressieve man, terwijl nieuwsgierig publiek het incident stond te filmen. Ook Daniël wordt als politieagent regelmatig met gewelddadige burgers geconfronteerd, maar de moordaanslag die op hem gepleegd is, heeft hem ernstig psychisch aangetast. Xue-Ann en Daniël vinden het werken op straat sindsdien heel erg moeilijk. 

Aangifte geweld tegen hulpverleners

Aangifte doen van de agressieve aanvallen heeft volgens de hulpverleners weinig zin. Regelmatig wordt de dader vrijgesproken omdat er te weinig bewijs is. Ambulancemedewerkster Laura is aangerand door een man die zij in de ambulance probeerde te helpen. Ze leek het incident snel te vergeten, maar niet veel later begon ze er toch last van te krijgen. Haar aangifte heeft na jaren nog steeds niets opgeleverd.

Frans Bromet

Waar zijn we mee bezig? is geregisseerd door Frans Bromet en geproduceerd door &Bromet in samenwerking met KRO-NCRV.  Eerder kon je al kijken naar documentaires, zoals De burgerwacht, Legale wiet en Alsof ík Palestina heb gestolen.

Documentaire Waar zijn we mee bezig kijken

De documentaire Waar zijn we mee bezig is maandag 4 september 2023 als 2Doc om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO2 te kijken. Terugkijken kan via NPO Start en NPO Plus. Wil je vanuit het buitenland kijken naar NPO Start, gebruik dan een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

4 september 2023 /