Documentaire De burgerwacht (Frans Bromet) over Buurtpreventie!

Attentie Buurpreventie! Frans Bromet gaat mee op patrouille in de documentaire De burgerwacht. Deze is als 2Doc van KRO-NCRV vanavond – maandag 12 september – om 20.25 uur te kijken op NPO2. Ontdek hier alles over de documentaire De burgerwacht van Frans Bromet.

Attentie Buurtpreventie!

Het ontstaan van burgerwachten is in Nederland een duidelijke trend. Haast geen dorp of wijk blijft verschoond van het bord ‘WhatsApp Buurtpreventie’. De centralisatie van de overheid in de afgelopen decennia heeft met name in kleinere gemeentes geleid tot een subtiele maar zichtbare verloedering van de leefomgeving. De ruimte die ontstaat door het steeds afstandelijker lokaal bestuur wordt ingevuld door bewoners. Zij organiseren zich op sociale media en doen bijvoorbeeld patrouilles door de buurt. Maar in hoeverre is een dergelijke burgerwacht wenselijk? Hoe gaat het lokale bestuur hiermee om? En waar ligt de grens tussen burgerplicht en bemoeizucht?

Documentaire De burgerwacht

In KRO-NCRV 2Doc: De burgerwacht volgt Filmmaker Frans Bromet buurtwacht Hans Huijgen, de oprichter van de Buurtpreventie in Rhoon-Noord in de gemeente Albrandswaard. Vanuit clubhuis ‘Het Oog’ in Rhoon – onder de rook van Rotterdam – werkt sinds 2007 een groep van ongeveer 25 niet-onverschillige burgers aan de veiligheid in de wijk. Daarvoor is dan ook een behoorlijk arsenaal aan materieel beschikbaar, van felgekleurde hesjes tot elektrische scooters en walkietalkies, veelal gedoneerd door sympathisanten.

Ogen en oren van de buurt

De vrijwilligers zijn de ogen en oren van de buurt. “Hier op het hoekje hebben we kortgeleden een paar dieven op heterdaad betrapt. Die waren bouwmaterialen aan het stelen. Binnen een minuut of zeven acht waren ze al klemgereden door de politie op de A15. We hadden een goed signalement, een kenteken. Dus dat was voor de politie makkelijk werken zo.”

Van huiselijk geweld tot eenzaamheid

Ook het signaleren van mogelijk huiselijk geweld en mensen die ongemerkt verwilderen behoort tot de taken. “Als we zien dat bijvoorbeeld een tuin heel erg dichtgroeit en de voordeur bij wijze van spreken niet meer open kan, dan bellen we even aan en vragen we of het wel goed gaat.”

Keerzijde burgerwacht

Heeft de burgerwacht ook een keerzijde? Zijn er burgers die de oplettendheid van de vrijwilligers vinden doorslaan naar bemoeizucht? Frans Bromet gaat diverse keren mee op patrouille met de groep.

Frans Bromet

De documentaire De burgerwacht is geregisseerd door Frans Bromet en geproduceerd door &Bromet in samenwerking met KRO-NCRV en kwam tot stand met steun van CoBO. Eerder kon je al kijken naar documentaires, zoals Legale wiet en Alsof ík Palestina heb gestolen.

Documentaire De burgerwacht van Frans Bromet kijken

2Doc: De burgerwacht is op maandag 12 september om 20.25 uur te kijken bij KRO-NCRV op NPO2. Je kunt ‘m daarna terug kijken via NPO Start en NPO Plus. Vanuit Nederland gaat dat eenvoudig. Wil je deze documentaire vanuit België kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet. Let op: dit kan – naar ik weet – alleen zo bij NPO Start. 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 september 2022 /