Alida Dors in VPRO Zomergasten 2023 bij Theo Maassen

Theatermaker en choreograaf Alida Dors is vanavond – zondag 27 augustus 2023 – de zesde, en laatste gast van Theo Maassen in VPRO Zomergasten 2023. We ontdekken alles over haar favoriete televisieavond. Hier lees je alvast meer over de uitzending en leer je Alida Dors beter kennen.

Alida Dors & Theo Maassen

Theo Maassen* over Alida Dors: “Ik moest huilen. Echt hard huilen bij de voorstelling The Story of Travis. Het toneelstuk dat dit jaar volkomen terecht geselecteerd is voor het Nederlands Theaterfestival. Ik weet niet precies wat er gebeurde, ik werd aangesproken in een taal die ik niet sprak, maar die ik blijkbaar wel verstond. Het waren de choreografieën van Alida Dors die mij omver bliezen. Ik wil haar beter leren kennen. Ik ben benieuwd wat haar drijft en hoe ze het voor elkaar heeft gekregen om mij zo aan het janken te krijgen.”

Alida Dors over Zomergasten 2023

Alida Dors over VPRO Zomergasten: “Wat een heerlijke uitnodiging van Zomergastenom te mogen reflecteren op mijn praktijk. Mijn werk gaat in essentie over verbinden, spiritualiteit en verandering. Over mogen dromen. Tijdens dit proces herontdek en herdefinieer ik bronnen die al lang bij me zijn. En ik ontdek nieuwe inspiratie. Dat is echt een cadeau. Ook ikzelf ben nu nieuwsgierig naar wat ik met de rest van Nederland zal delen straks.”

Alida Dors: Zomergasten 2023

Theo Maassen interviewt Alida Dors over haar werk en leven aan de hand van fragmenten uit onder meer The Tragedy of Macbeth van Joel Coen, naar Shakespeares beroemde stuk over ambitie, moord, waanzin en wraak. Alida Dors laat tijdens haar Zomergastenavond daarnaast bijzondere beelden van de Amerikaanse activiste Angela Davis zien, over wie Dors in 2009 de voorstelling A Tribute to Angela maakte. We zien de Franse kunstschaatsster Surya Bonaly én, heel speciaal: een fragment uit de hiphop cultklassieker Wild Style uit 1982, met onder meer de breakdancers van de legendarische Rock Steady Crew en DJ Grandmaster Flash. Die film zal maandag 28 augustus ook in z’n geheel worden uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra. 

Keuzefilm Alida Dors Zomergasten 2023

De keuzefilm van Alida Dors is Boyz N the Hood*. Deze film van de destijds debuterende regisseur John Singleton sloeg in 1991 in als een bom en werd genomineerd voor twee Oscars (beste regie en beste scenario). Tre (Cuba Gooding Jr.) moet bij zijn vader Furious Styles (Laurence Fishburne) gaan wonen in South Central Los Angeles, een wijk die constant op scherp staat. Terwijl zijn onwrikbare vader Tre sociaal bewustzijn en respect bijbrengt, krijgen zijn vrienden Doughboy (rapper Ice Cube) en Ricky (Morris Chestnut) niet dezelfde steun en worden ze meegesleept in de bloeiende drugs- en bendecultuur van de buurt, met steeds tragischere gevolgen. Verder zijn er in deze film rollen weggelegd voor Angela Bassett, Regina King en Nia Long.

Theater Rotterdam

Alida Dors is theatermaker en choreograaf en sinds het voorjaar van 2020 artistiek directeur van Theater Rotterdam. Theater Rotterdam (TR) ontstond na een fusie van het Ro Theater, Productiehuis Rotterdam en de Rotterdamse Schouwburg en is een van de drie grootste publieke theaterinstellingen van Nederland. In september 2022 opende Dors het jaarlijkse Nederlands Theaterfestival – waar de meest indrukwekkende voorstellingen van het seizoen worden hernomen en de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen worden uitgereikt – met een pleidooi voor meerstemmigheid in de Nederlandse theatersector. Afgelopen seizoen ging ook haar dansvoorstelling Primisi in première, en maakte ze de choreografieën voor het stuk The Story of Travis in regie van Romana Vrede. Die laatste productie is geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2023 en zal in september nogmaals te zien zijn.

Alida Dors

Alida Dors groeide op in wat ze zelf ‘de periferie’ noemt: de Amsterdamse Bijlmer en de wijk de Pijp, waar haar vader een boksschool had. Ze deed al jong aan thaiboksen, turnen en kunstschaatsen op hoog niveau en leerde dansen in de hiphop- en breakdance-scene. Na haar studie Fiscale Economie aan de HES (1996-1999) toerde ze als danser in het voorprogramma van P. Diddy en danste ze bij onder meer ISH Dance Collective. In 2004 richtte ze met Bryan Druiventak hiphopdansschool Solid Ground Movement op. Als maker kreeg ze een internationale beurs van de Van den Ende Foundation. Ze was van 2009 tot 2011 artist in residence bij productiehuis MC Theater. In 2011 behaalde Dors ook nog een master Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en begon ze haar eigen dansgezelschap: BackBone.

Closed Eyes

Alida Dors is met BackBone sinds 2015 als maker verbonden aan Productiehuis Rotterdam en sinds de fusie aan Theater Rotterdam. Haar voorstelling Or Die Trying, een choreografie voor drie dansers en vier thaiboksers, werd genomineerd voor de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie van seizoen 2019-2021. Dat is de belangrijkste dansprijs van Nederland. Op dit moment werkt ze aan de nieuwe voorstelling Closed Eyes. Dit is een vertelling over het onbekende, met zes dansers en live muziek. Ze filmde hiervoor deze zomer bij het verzonken dorp Ganzee in het Brokopondomeer in Suriname. De voorstelling gaat in december in première. 

VPRO Zomergasten 2023

VPRO Zomergasten is een drie uur durend live interviewprogramma gebaseerd. Het idee is in 1988 al bedacht. Bekende gasten uit cultuur, wetenschap en bedrijfsleven stellen hun favoriete televisieavond samen aan de hand van tv- en filmfragmenten. Ze lichten hun keuze toe in een goed gesprek. Dit jaar wordt het gepresenteerd door Theo Maassen

VPRO Zomergasten 2023 kijken

VPRO Zomergasten 2023 is te kijken vanaf zondag 23 juli om 20.15 uur bij VPRO op NPO2. De korte introducties van de Zomergasten van 2020 en 2021 zijn ook nog via NPO Start en NPO Plus terug te kijken. Wil je dit doen vanuit het buitenland, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet. 

Foto: VPRO – Reinier van Brummelen

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

27 augustus 2023 /