De weg naar de Special Olympics in Berlijn met deze sporters 

Je kunt vandaag – zaterdag 26 augustus 2023 – om 19.05 uur op NPO1 kijken naar De weg naar de Special Olympics. In deze documentaire worden judoka Joarmin Brigitta, wielrenster Jolein Boom, ruiter Nick van Rooyen en het Nederlandse hockeyteam gevolgd in de aanloop naar de Special Olympics, die afgelopen juni plaatsvonden in Berlijn.

Alles voor de Spelen

De weg naar De Special Olympics is een documentaire. Maar hij doet me wel denken aan het programma van Koen Wauters en Gilles Dupont. Zij presenteerden voorafgaand aan de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn Alles voor de Spelen. Hierin werden ook tal van sporters gevolgd naar dit bijzondere sportevenement. Via VTM Go kun je dit programma nog steeds terugkijken.

De weg naar de Special Olympics

In De weg naar de Special Olympics volgt Jacco Groen drie individuele sporters (judoka Joarmin Brigitta, wielrenster Jolein Boom, ruiter Nick van Rooyen) en de Nederlandse hockeyploeg in aanloop naar de Special Olympics van afgelopen juni in Berlijn. Sporten op het grootste inclusie-evenement ter wereld is een ervaring die hun leven voor altijd zal veranderen. Lukt het ze de felbegeerde gouden medailles binnen te slepen? Het resultaat is een inspirerende sportdocumentaire over de universele kracht van sport die beperkingen overstijgt.

Special Olympics World Games

De Special Olympics World Games zijn hét wereldwijde sportevenement voor sporters met een verstandelijke beperking. 7.000 atleten uit 190 landen nemen er aan deel in 26 sporten. Ze worden ondersteund door 3.000 coaches en 20.000 vrijwilligers. Het is een plek waar mensen met en zonder handicap van over heel de wereld elkaar ontmoeten en vooroordelen overwinnen door middel van de kracht van sport.

Zelfrespect en zelfvertrouwen

In Nederland hebben ongeveer 440.000 mensen een verstandelijke beperking, van wie ongeveer 70.000 een ernstige beperking. Naar schatting heeft 3,5% van de kinderen en jongeren tot 18 jaar een beperking. De Special Olympics geven de sporters met een verstandelijke beperking een kans om te stralen op een podium, waardoor ze meer zelfrespect en zelfvertrouwen krijgen. De atleten worden mondiger, zelfstandiger, en leren opkomen voor hun eigen belangen. Daarmee verbetert sporten niet alleen hun gezondheid, maar ook hun geluk en kwaliteit van leven.

Documentaire De weg naar de Special Olympics kijken

De documentaire De weg naar de Special Olympics van Jacco Groen is een productie van Springfilm en JaJa Film Productions. Je kijkt ‘m op zaterdag 26 augustus om 19.05 uur op NPO1 bij de NTR. Terugkijken kan ook bij NPO Plus en NPO Start. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Foto: Special Olympics Team NL 2023 door Rachelle Fotografie (via NTR)

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 augustus 2023 /