Voortaan alleen nog een internet only abonnement…

Heb je anno 2023 nog een all-in abonnement nodig als je geen ‘gewone tv’ meer kijkt, maar alleen gebruik maakt van verschillende streamingdiensten? De aankomende tijd ga ik het thuis testen. Mijn man en ik hebben namelijk deze maand de knoop doorgehakt en gaan voor een internet only abonnement.

Kosten tv & internet

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar tijdens de vakantieperiode kijk ik vaak kritisch naar mijn uitgavenpatroon. Dat begint vaak omdat we tijdens ons verblijf net iets te makkelijk geld hebben uitgegeven én de rode cijfers op de lopende rekening in het zicht komen… Maar vervolgens heb ik ook echt de tijd om eens verder te kijken naar de vasten kosten. Daarbij viel het kostenplaatje voor internet, telefonie én tv echt op. Alleen voor ons tv abonnement zijn we bijna 175 euro op jaarbasis kwijt. Zonde geld als je amper naar de ‘gewone tv’ kijkt.

Internet only abonnement

We hebben nu dus heel bewust voor een internet only abonnement gekozen. Op ons adres is supersnel glasvezel internet beschikbaar én we hebben een smart tv in combinatie met Apple TV en kunnen zo eenvoudig alle apps van streamingdiensten op onze tv bedienen. Wij doen al jaren niet anders en zelfs ons zoontje van zes weet hoe hij naar Netflix, Disney of YouTube kids moet gaan. De enige voor wie we het tv-abonnement aanhielden zijn mijn ouders, die af en toe bij ons logeren en het liefst gewoon zappen. Maar op vakantie kijken zij ook gewoon via een iPad…Tja, dan moet onze nieuwe kijkwijze ze toch ook aan te leren zijn.

Alle tv-programma’s volgen

Hoe we met een internet only abonnement dan actuele tv-programma’s gaan volgen? Nou, eigenlijk op de wijze, zoals we dat nu ook al doen. Ik zet het op een rijtje:

  • NPO 1, 2 en 3 kijk ik via NPO Plus (al kom je met een gratis NPO Start account ook al een heel eind). Via de app kun je de zenders ook live kijken.
  • RTL-programma’s kijk ik via Videoland. Meestal kijk ik programma’s vooruit. Maar het is ook mogelijk om live naar zenders te kijken. Zo kun je dus RTL4, 5, 6, 7 en RTL Z gewoon volgen.
  • SBS 6, SBS9, Veronica en Net 5-programma’s kijk ik terug via Kijk.nl. Van die zenders volg ik niet zoveel, maar wat ik volg, is daar gewoon gratis te zien. 

Vlaamse programma’s volgen

En dan volg ik natuurlijk ook nog de verschillende Vlaamse programma’s. Ook in Vlaanderen hebben de omroepen het goed geregeld.

  • VRT1, Canvas en Ketnet zijn beschikbaar via VRT MAX.
  • Het aanbod van VTM staat in de VTM GO App.
  • Play4 en Play5 programma’s kijk ik via de website. 

Over hoe ik dit uit Nederland doe, schreef ik het artikel: Vlaamse tv: VRT MAX, GoPlay, VTM Go, Streamz kijken Nederland.

Meer tv kosten besparen

En er valt in de toekomst echt nog meer op onze totale tv kosten te besparen. We hebben namelijk nog de nodige abonnementen om al die gave series en films wereldwijd te volgen. Met het schaamrood op de kaken zet ik ze op een rijtje… Naast NPO Plus, Videoland en een VPN om de buitenlandse aanbieders te volgen, hebben we een abonnement op de volgende streamingdiensten: Netflix, Prime Video, Disney, HBO MAX (en speciaal voor VlaamsKijken ook nog Streamz). Voor muziek hebben we dan nog Spotify. Natuurlijk kijk je deze nooit tegelijk. Om tv kosten te besparen, zouden we dus per periode kunnen wisselen van streamingdienst. Want als je al die abonnementen bij elkaar optelt, ben je op jaarbasis ook een flink bedrag kwijt. Zeker als ze één voor één hun abonnementen prijzen omhoog gooien en scherpere eisen aan de abonnees gaan stellen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

17 augustus 2023 /