Bibi Dumon Tak in VPRO Zomergasten 2023 bij Theo Maassen

Schrijfster Bibi Dumon Tak is vandaag – zondag 13 augustus – de vierde gasten in VPRO Zomergasten. Theo Maassen interviewt Bibi Dumon Tak over haar favoriete televisieavond. Hier lees je er alvast meer over en leer je Bibi Dumon Tak beter kennen.

Bibi Dumon Tak & Theo Maassen

Theo Maassen* zegt vooraf aan de aflevering met Bibi Dumon Tak: “Toen ik werk van haar ging lezen was ik onmiddellijk verkocht. Haar boeken zijn zo gevoelig, zo grappig ook en leerzaam. Wat een lucide ideeën ook, zoals dieren die spreekbeurten voor andere dieren houden. Ik wou dat het al zover was, mijn ontmoeting met Bibi Dumon Tak.”

Bibi Dumon Tak in VPRO Zomergasten 2023

Bibi Dumon Tak* vertelt over haar deelname aan VPRO Zomergasten 2023: “Deze avond zou ik een stem willen geven aan de stemlozen. Aan de mensen en dieren van wie we denken dat ze ons niets te zeggen hebben. Maar dat hebben ze wel degelijk. We weten alleen niet goed hoe naar hen te luisteren en wat we met hun verhalen moeten aanvangen. Zelf weet ik dat ook niet altijd. Het blijft – ook deze avond – een zoektocht met de oren en ogen open.”

Bibi Dumon Tak: Zomergasten 2023

Theo Maassen interviewt Dumon Tak over haar werk en leven aan de hand van fragmenten uit onder meer Vedette, een documentaire over de gespierde Zwitserse vechtkoe genaamd Vedette. Ook trakteert Dumon Tak de kijker op een literaire battle tussen schrijfster Renate Dorrestein en Adriaan van Dis en een scène uit de serie Klassen. Verder toont ze een scène uit de film Kedi* over het dagelijks van de zwerfkatten van Istanbul. Dumon tak laat met haar selectie van fragmenten zien hoe de diersoort mens zich tot andere – besnorhaarde, gehoornde of gehoefde – diersoorten verhoudt. 

Keuzefilm Bibi Dumon Tak: Deux

De keuzefilm van Bibi Dumon Tak is Deux* (2019), het debuut van de Italiaanse regisseur Filippo Meneghetti. De film handelt over een liefde waarover niet gesproken mag worden, en twee geliefden die zich uiteindelijk niets van die beperkingen aantrekken. Al jaren wonen Nina (Barbara Sukowa) en Madeleine (Martine Chevallier) tegenover elkaar in twee luxe appartementen in een Frans provincieplaatsje. Wat de buitenwereld niet weet, is dat ze ook al jaren geliefden zijn. De strijdbare Nina zou dat het liefst rondbazuinen, maar weduwe Madeleine is moeder en bang dat ze haar inmiddels volwassen kinderen met dat nieuws zal teleurstellen. En dan krijgt Madeleine een beroerte en kán ze het hun niet eens meer vertellen.

Bibi Dumon Tak

Bibi Dumon Tak groeit op in Capelle aan de IJssel en Rotterdam. Na haar studie Nederlands aan de Universiteit Utrecht geeft ze taallessen aan migranten. Daarna gaat ze aan het werk als freelancejournalist: ze schrijft over kunst en literatuur voor het Rotterdamse kindertijdschrift BoekieBoekie en over frieten voor het Rotterdams Dagblad. In 2001 verschijnt haar debuut Het koeienboek*. Ze ging daarvoor op onderzoek uit bij keuringen, een slachthuis en bij boeren. Ze won er meteen een Zilveren Griffel mee. Een prijs die ze daarna nog vaker zou winnen, voor onder meer Bibi’s bijzondere beestenboek (2007), Fiet wil rennen (2010, ook Prentenboek van het jaar), Winterdieren (2012, Gouden Griffel), en Laat een boodschap achter in het zand* (2019).

In 2021 hield ze in haar Albert Verweylezing Wipneus en zijn schimmelige vriendje Pim een pleidooi voor avontuurlijk lezen voor kinderen, in boeken waar een onbekende wereld op hen wacht. Dumon Tak werkte zeven jaar (2007-2014) als vrijwilliger bij de justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt in Spijkenisse en vervolgens bij de dierenambulance in Amsterdam. Op dit moment werkt ze aan een serie voor de NRC waarin ze mensen interviewt die hun leven wijden aan het helpen van dieren. 

VPRO Zomergasten 2023

VPRO Zomergasten is een drie uur durend live interviewprogramma gebaseerd. Het idee is in 1988 al bedacht. Bekende gasten uit cultuur, wetenschap en bedrijfsleven worden uitgenodigd om hun favoriete televisieavond samen te stellen aan de hand van tv- en filmfragmenten en lichten hun keuze toe in een goed gesprek. Dit jaar wordt het gepresenteerd door Theo Maassen

VPRO Zomergasten 2023 kijken

VPRO Zomergasten 2023 is te kijken vanaf zondag 23 juli om 20.15 uur bij VPRO op NPO2. De korte introducties van de Zomergasten van 2020 en 2021 zijn ook nog via NPO Start en NPO Plus terug te kijken. Wil je dit doen vanuit het buitenland, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet. 

Foto: VPRO – Reinier van Brummelen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 augustus 2023 /