De ultieme gids voor filmliefhebbers in België: de beste festivals, filmlocaties en hoe je het perfecte huurappartement kunt vinden

Ben je een filmliefhebber en wil je graag België bezoeken? Dan zal je het fijn vinden om te horen dat er in het land meer dan voldoende te doen is op het gebied van film. Hier vind je hoe je een prettig verblijf kunt vinden, om vervolgens te genieten van alles op het gebied van film dat in België te vinden is.

De huurwoning van je dromen vinden in België

Er zijn in België meer dan genoeg plekken waar je zou kunnen wonen, waardoor het ingewikkeld kan zijn om een plek te vinden waar je je uiteindelijk wil neerstrijken. In de onderstaande aanbevelingen zal je vinden dat de meeste aan film gerelateerde evenementen plaatsvinden in Antwerpen in Brussel, wat ook meteen twee van de populairste steden van het land zijn. Via een website als Rentola.be kun je gemakkelijk een overzicht vinden van alle beschikbare huurwoningen in iedere Belgische stad, zodat je gemakkelijk kunt bepalen wat voor jou de beste locatie is. Ook pas je in de filters gemakkelijk aan wat je voorkeuren zijn, zodat je alleen de woningen ziet met het juiste aantal kamers die ook nog eens binnen jouw budget vallen.

Waar je als filmliefhebber heen kunt in België

België biedt een breed scala aan activiteiten en evenementen die speciaal zijn gericht op liefhebbers van films, van filmfestivals tot aan historische bioscopen. Hier zijn een paar suggesties voor wie van films houdt en in België woont.

Filmfestival van Vlaanderen

Een van de grootste filmfestivals in België is het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen, dat dit jaar voor de 50ste keer in Gent zal plaatsvinden. Het festival biedt een mix van Europese en internationale films, waaronder een competitie voor de beste langspeelfilm. Bezoekers kunnen niet alleen genieten van films, maar ook deelnemen aan panelgesprekken, lezingen en workshops. Daarnaast biedt het festival ook een aantal bijkomende evenementen, waaronder concerten en feestjes.

Brussels Film Festival

In Brussel wordt jaarlijks het Brussels Film Festival gehouden. Dit festival richt zich voornamelijk op Europese films en biedt een competitie voor langspeelfilms en korte films. Het festival vindt meestal plaats in juni en organiseert naast films ook concerten, feestjes en tentoonstellingen.

Historische bioscopen

Voor wie geïnteresseerd is in historische bioscopen, is het goed om te weten dat België nog steeds een aantal prachtige oude bioscopen heeft die vandaag de dag nog steeds functioneel zijn. Een voorbeeld hiervan is Cinema Palace in Brussel, die in 1913 werd gebouwd en sindsdien verschillende renovaties heeft ondergaan. De bioscoop heeft nog steeds zijn originele gevel. Je bekijkt er films die nieuw uitgekomen zijn, maar ook klassiekers.

Een andere historische bioscoop is de Sphinx in Gent. Deze bioscoop opende in 1912 zijn deuren en werd in 2018 gerenoveerd en heropend. Ook bij de Sphinx bekijk je de nieuwste films en klassiekers uit de oude doos. Daarbij organiseert de cinema regelmatig thema avonden en speciale evenementen.

Museum of the Belgian Francophone Film

Naast filmfestivals en historische bioscopen biedt België ook een aantal andere activiteiten voor filmliefhebbers. Een voorbeeld hiervan is het Museum of the Belgian Francophone Film, gelegen in Namen. Het museum biedt een overzicht van de geschiedenis van de Belgische filmindustrie, inclusief een collectie van oude filmapparatuur en filmfragmenten.

Tot slot hebben veel Belgische steden tijdens de zomermaanden ook openluchtbioscopen. Deze pop-upbioscopen bieden een kans om onder de sterrenhemel te genieten van lokale en internationale films. Enkele voorbeelden zijn het Brusselse Bruxelles fait son cinéma-festival en het Zomer van Antwerpen-festival. In de winter heb je Filmfestival Oostende. Het festival vindt plaats in de laatste week van januari, in 2024 is dit van 26 januari t/m 3 februari.

Filmlocaties in België

België heeft een aantal locaties die wereldberoemd zijn vanwege hun verschijning in films. Hier zijn enkele van de bekendste filmlocaties die fans van de films kunnen bezoeken:

  • Brugge – In de film “In Bruges” uit 2008 spelen Colin Farrell en Brendan Gleeson twee huurmoordenaars die zich schuilhouden in de middeleeuwse stad Brugge. Fans van de film kunnen de stad bezoeken en de locaties verkennen waar de film is opgenomen, waaronder het historische centrum van Brugge en de Sint-Salvatorskathedraal.
  • Brussel – De Belgische hoofdstad heeft vele malen als filmlocatie gediend, waaronder in de film “The Bourne Identity” uit 2002, waarin Matt Damon de beroemde Grote Markt van Brussel doorkruist. Andere films die in Brussel zijn opgenomen, zijn “A Good Year” uit 2006 en “The Transporter” uit 2002.
  • Antwerpen – In de film “Diamonds Are Forever” uit 1971 speelt Antwerpen een belangrijke rol als de locatie waar de diamanten worden gesneden.
  • Waterloo – De beroemde veldslag bij Waterloo uit 1815 was de inspiratie voor de film “Waterloo” uit 1970, met in de hoofdrol Christopher Plummer als de legendarische hertog van Wellington. Fans van de film kunnen een bezoek brengen aan het slagveld en het Wellington Museum, waar vele artefacten uit de strijd te zien zijn.

Kortom, België heeft veel iconische filmlocaties die fans van de film kunnen bezoeken en verkennen. Of je nu geïnteresseerd bent in de middeleeuwse stad Brugge, de historische gebouwen van Brussel, de diamantenindustrie van Antwerpen of de legendarische veldslag bij Waterloo, er is voor iedere filmliefhebber iets te doen.

Foto: Max Vakhtbovych, Canva.com

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 juli 2023 /