Nelli Cooman, diva op spikes – reportage Andere Tijden Sport

Nelli Cooman, diva op spikes is de Andere Tijden Sport-reportage die je vandaag – zondag 23 juli – om 22.05 uur op NPO1 kunt kijken. Nelli Cooman is Neerlands trots op de sprint in de jaren tachtig van de vorige eeuw, Nelli Cooman. Flamboyant, goedlachs en pijlsnel. De snelste vrouw van de wereld over 60 meter. Wat maakt haar uniek en is het wel alles goud wat er blinkt? Dat zien we in de reportage Andere Tijden Sportover Nelli Cooman, diva op spikes.

Nelli Cooman

Wat kun je doen in zeven seconden? Een boterham met pindakaas smeren; je veters strikken; een glas melk drinken. Nelli Cooman snelt in 1986 op de indoorbaan van Madrid in zeven afgeronde tellen genadeloos naar eeuwige roem. “Meisje uit Suriname, meisje uit Rotterdam”, roept commentator Theo Reitsma euforisch als ze een wereldrecord loopt op de 60 meter. Voor altijd in een imposant rijtje met andere Nederlandse wereldrecordhouders in de atletiek als Fanny Blankers-Koen, Sifan Hassan en Femke Bol. Vijf jaar lang regeert deze diva op spikes de internationale indoorbanen.

Turbo Nel: diva op spikes

Want waar Nelli is, is de camera. Elk televisieprogramma wil haar hebben. Iedereen houdt van Nelli: ‘onze Turbo Nel’. Ze is anders met haar strakke outfits, gelakte nagels en wisselende haardracht. Haar rituelen voor de start, de Bijbel nooit ver weg. Nelli is ook een pionier, met sponsors in een verder nog door amateurs gedomineerde atletiekwereld. Dat botst. Met bestuurders. Met collega-atleten. Ze voelt zich steeds vaker onbegrepen en alleen. Een gevoel dat zo sterk is dat ze haar dochter Ronell later verbiedt voor haar zestiende op atletiek te gaan. 

Ongeluk Nelli Cooman

In 2018 verandert Nelli’s leven volkomen als ze een ongeluk met haar elektrische fiets krijgt. Haar leven nu: het geloof, haar man en haar dochter Ronell. Een dochter die in de voetsporen wil treden van haar moeder.

Nelli Cooman, diva op spikes kijken

De Andere Tijden Sport reportage Nelli Cooman, diva op spikes is op zondag 23 juli om 22.05 uur bij de NTR op NPO1 te kijken. Je kunt Andere Tijden Sport ook terugkijken via NPO Start en NPO Plus. Daar vind je bijvoorbeeld ook de recente reportage over Johnny Hoogerland en zijn val in de Tour de France. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet en ga dan naar NPO Start.

Foto: © Roland Gerrits – Nationaal Archief / NTR

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 juli 2023 /