Dynasties II kijken: het is lastig, maar deze dieren willen een gezin

Heb jij in 2018 genoten van de BBC-natuurserie Dynasties? Dan kun je sinds zondag 25 juli 2023 om 20.30 uur bij EO op NPO1 naar Dynasties II kijken. In deze nieuwe reeks worden zes nieuwe dieren gevolgd die in moeilijke omstandigheden toch een gezin proberen te stichten. De Nederlandse verteller die te horen is in Dynasties II is Peter Drost.

Dynasties II

In deze zesdelige serie volgen de makers van de BBC achtereenvolgens het stokstaartje, de poema, de olifant, het jachtluipaard, de gevlekte hyena en de makaak. Doordat de makers de dieren lange tijd volgden, konden ze unieke beelden maken.

Dynasties kijken

Dynasties is vanaf zondag 25 juni, zes weken lang (met uitzondering van zondag 2 juli) om 20.30 uur te kijken bij EO op NPO1. Ik kan de afleveringen niet op NPO Start op NPO Plus terugkijken. Maar bij de BBC iPlayer is dit nog steeds mogelijk. Dat kan ook vanuit Nederland of België, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Groot-Brittannië zet. De BBC iPlayer heeft natuurlijk nog veel meer interessante programma’s in het aanbod. Daarnaast is deel 1 van Dynasties op dvd* uitgebracht. De Britse is ingesproken door David Attenborough*.

Voor de liefhebbers van onder andere The Green Planet en Onze Natuur.

Meer over de inhoud van de afleveringen van Dynasties:

Stokstaartje

Een jong alfavrouwtje van een stokstaartjesfamilie leeft in de onherbergzame schoonheid van de Madgadikgadi-zoutvlakte. Om haar jongen in leven te houden moet ze haar familiegroep tot een eenheid smeden die rivalen, roofdieren en heftige zandstormen het hoofd kan bieden. Haar koninkrijk is een omgeving waar stokstaartjes zich nog net kunnen handhaven: het kan er vijftig graden worden en er valt maandenlang geen regen.

Poema

Een poemamoeder moet ploeteren om haar vier welpen, haar grootste nest tot nu toe, groot te brengen in de ruige bergen van Patagonië. Vier jongen grootbrengen is in elk jaargetijde al een hele opgave. Maar met de winter voor de deur, staat haar een bijna onmogelijke taak te wachten.

Olifant

In Kenia leidt een ongelooflijk zeldzame gebeurtenis ertoe dat een moederolifant voor de uitdaging van haar leven komt te staan. Ze heeft een tweeling gekregen en de moeder kan niet zonder de hulp van haar familieleden. Samen moeten ze de kalfjes beschermen tijdens hun eerste en gevaarlijkste jaren van hun leven.

Jachtluipaard

Voor een jachtluipaardenvrouwtje is het een heel gevecht om haar dierbare jongen groot te brengen en ze voor te bereiden op een leven zonder haar. Maar twee van haar vorige veertien welpen hadden een volwassen leeftijd bereikt. Met drie nieuwe jonge dochters heeft ze een allerlaatste kans om een dynastie op te bouwen.

Gevlekte hyena

Wanneer er een jonge rivaal opduikt, heeft een alfavrouwtje van een groep gevlekte hyena’s de grootste moeite om aan de macht te blijven. En hun leefgebied, Liuwa Plain in Zambia, is in de greep van de ergste droogte sinds mensenheugenis.

Makaak

Het Atlasgebergte in Marokko vormt het decor van een gewelddadige machtsstrijd tussen maar liefst tien mannetjes berberapen. Het mannetje Mac komt als overwinnaar uit de strijd. Hij is sterk maar onervaren. De macht behouden en een eigen dynastie stichten vormen de grootste uitdaging waar hij ooit voor heeft gestaan.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 juli 2023 /