De Streken van Van Boven seizoen 3 met o.a. deze recepten

Yvette van Boven is sinds dinsdag 23 mei wekelijks terug op tv met De Streken van Van Boven seizoen 3. Lees er hier alles over en ontdek welke recepten Yvette maakt in De Streken van Van Boven 2023. Je ziet het programma iedere dinsdag om 20.25 uur op NPO2.

De Streken van Van Boven (2023)

Wat hebben de vroegere Limburgse mijnwerkers en hun paarden te maken met zuurvlees (zoervleisj)? Is er nog een toekomst voor the good old aardappelen, vlees en groente en het Chinees Indische restaurant? Dat en bijbehorende recepten ontdek je in De Streken van Van Boven seizoen 3. Yvette van Boven* gaat in dit programma samen met haar hondje Hughie op zoek naar de oorsprong én de toekomst van Nederlandse gerechten en eetgewoonten. In haar zoektocht laat ze zich verrassen door oude en nieuwe smaken en kookt ze zelf natuurlijk ook met alle inspiratie die ze heeft opgedaan.

De Streken van Van Boven seizoen 3

Wat zegt de Nederlandse keuken over ons? Over waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan? Yvette van Boven zoekt het uit in deze derde reeks. Zo gaat ze op reis in de Joodse kosjere keuken (daar ontdek je in het programma Shalom Allemaal ook meer over); hoe is die eigenlijk verbonden met de Nederlandse keuken? Kneidlach en gefilte fisj staat over het algemeen niet op de menukaart in Nederland, met viskoekjes komen we al dichterbij en kibbeling is bij iedereen wel bekend. Ook duikt ze in het verhaal achter het traditionele Limburgse zuurvlees (zoervleisj), in het fenomeen van de snackbar en reist ze door Den Haag en Rotterdam om de oorsprong van het Chinees Indische restaurant* in Nederland te onderzoeken. Vroeger gingen we massaal ‘naar de Chinees’ maar inmiddels is dit steeds minder in trek.

Yvette van Boven

Tv-kok Yvette van Boven vertelt over seizoen 3 van De Streken van Van Boven en de recepten: “Dit derde seizoen is voor mij de leukste serie Streken ooit! Ik krijg op zoveel vragen over de Nederlandse keuken eindelijk antwoord. We duiken in de geschiedenis maar ook in de toekomst. Dat maakte deze serie echt leuk en anders. We hebben het met heel veel plezier gemaakt; we ontmoeten ontzettend interessante mensen en proeven heel, heel veel lekkers. Natuurlijk ga ik zelf met alle nieuwe informatie koken en dat levert heel leuke gerechten op. Proef maar mee!”

Snackbar

In aflevering 4 gaat Yvette van Boven naar de snackbar. De typische Nederlandse snackbar, met een uitgebreid assortiment aan snacks, vindt men nergens anders ter wereld. De kroket is nog altijd de populairste snackbarsnack. Yvette gaat langs bij de mannen die haar alles over deze snack kunnen vertellen. En ze maakt kennis met een bijzondere, huisgemaakte kaassoufflé.

Hollandse pot

Yvette van Boven verdiept zich in aflevering 5 in de Hollandse pot. Ze vindt Nederlandse keuken eigenlijk maar saai, zeker als je hem vergelijkt met de mediterrane keuken. Hoe is het toch zo gekomen dat we in Nederland gek zijn op stamppot en de klassieke aardappelen, vlees en groente-combinatie? En zou er nog een toekomst zijn voor het AVG-tje? Of moeten we die misschien eens opnieuw uitvinden, maar dan helemaal future-proof?

Boterham met kaas

De gemiddelde Nederlander schuift hem dagelijks naar binnen als ontbijt of als lunch: de boterham met kaas. Yvette vraagt zich af hoe wij tot die saaie broodtrommel met kaas gekomen zijn voor onze lunch en vergelijkt onze lunchgewoonten met die van onze buurlanden. Hoe werd het in Nederland meest verkochte brood, een vierkant busbrood, onze standaard? En maken we nog kaas op de manier zoals onze overgrootouders dat deden?

De Streken van Van Boven recepten

Ben jij nieuwsgierig naar De Streken van Van Boven recepten? Die zijn verzameld op deze site. Na de aflevering komen de nieuwe gerechten erbij. Je vindt er ook de recepten uit de eerdere seizoenen van De Streken van Van Boven. Wil je nog meer koken aan de hand van de recepten van Yvette van Boven, dan heeft ze ook nog eens ontzettend veel kookboeken* geschreven.

De Streken van Van Boven kijken

De streken van Van Boven is sinds dinsdag 23 mei wekelijks om 20.25 uur te kijken bij AVROTROS op NPO 2. Terugkijken kan via NPO Plus en NPO Start. Daar vind je tevens seizoen 1 en seizoen 2. Als je gebruik maakt van een VPN Verbinding, kun je ook al deze afleveringen terugkijken vanuit buiten Nederland.

Foto: AVROTROS – Oof Verschuren

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 juni 2023 /