De Villamoord kijken op Play 4 | Zijn veroordeelden schuldig aan moord?

Zijn de negen veroordeelden wel schuldig aan moord? Je ontdekt het in de driedelige documentaire De Villamoord. Deze wordt vanaf vanavond – zondag 14 november – om 21.55 uur uitgezonden bij Play4.

De Villamoord

In 1998 beramen negen mannen een grote inbraak in een Arnhemse villa, waarbij de vrouw des huizes in haar slaapkamer wordt doodgeschoten. Een vriendin van haar die aanwezig was in de villa, raakt licht gewond en wordt voor dood achtergelaten. De negen mannen worden enkele maanden later gevat en verdwijnen vijf tot twaalf jaar achter de tralies. In de volksmond wordt er naar deze zaak gerefereerd als De Arnhemse Villamoord.

Verdachten

Op basis van het politiedossier, 160 verhoortapes en gesprekken met meer dan 40 betrokkenen, reconstrueren de journalisten voor de documentaire De Villamoord hoe het Arnhemse rechercheteam 9 verdachten verantwoordelijk weet te houden voor de moord. De rechters gaven gevangenisstraffen van 5 tot 12 jaar, vooral op basis van de bekentenis van Ömer Arisoy. Er is echter nooit technisch bewijs gevonden.

Documentaire

Is het wel zo gegaan, zoals de rechters zeggen? Zijn deze mannen wel schuldig? En zo niet, wat kan er die bewuste dag dan gebeurd zijn? Zijn er misschien fouten gemaakt door politie en justitie? Een aantal mannen, die inmiddels hun straf uitgezeten hebben, strijden al jaren voor het heropenen van de zaak en zeggen onschuldig te zijn. Een van de veroordeelden pleegde zelfmoord in zijn cel, omdat hij het niet kon verkroppen dat hij naar zijn mening onschuldig vastzat.

Ömer Arisoy

Ömer Arisoy heeft aan de journalisten van KRO-NCRV toegegeven dat hij een valse verklaring heeft afgelegd onder grote druk van de politie. Ik was bang”, zegt Ömer Arisoy in een interview met KRO-NCRV. Volgens zijn advocaat Paul Acda heeft de Hoge Raad nu meer dan voldoende reden om de zaak te heropenen: “Het intrekken van de bekentenis van mijn cliënt is een sterk, dragend novum waardoor herziening nu mogelijk is”. De advocaat dient nu zo snel mogelijk het herzieningsverzoek in.

Ook interessant: De Rechtbank: Assisen – dubbele moord op Jules en Jeanne

Onschuldig

“Ik heb veel spijt, al 20 jaar lang. Ik heb niet de waarheid gezegd, ik en mijn vrienden hebben niks gemaakt, we zijn onschuldig”, verteltmer Arisoy, die na zijn gevangenisstraf op een geheim adres in Duitsland is gaan wonen. De makers van de documentaire spoorden hem hier op. Het is voor het eerst dat Ömer Arisoy met journalisten spreekt. In de KRO-NCRV-serie is te zien – op videobeelden van de politieverhoren – hoe de politie hem extreem onder druk zet, hem daderinformatie geeft en vals voorlicht over de verklaringen van andere verdachten. “De politie maakte zelf de auto bekend en ik wist niets van het huis”, zegt Arisoy, “mijn leven is al 20 jaar kapot. Ik denk altijd aan de andere vrienden. Waarom? Omdat ze onschuldig schuld krijgen. De echte dader loopt al 20 jaar rond. Ik wil de anderen en mezelf hun eer teruggeven.”

Gerechtelijke dwaling

In 2018 noemde de Adviescommissie afgesloten strafzaken (Acas) de veroordelingen in de villamoord-zaak ‘potentieel onveilig’. Zo werden er verhoortechnieken gebruikt “waarvan vaststaat dat zij het risico op een valse bekentenis aanmerkelijk verhogen”.  Deze zaak wordt ook wel de mogelijk grootste gerechtelijke dwaling in de Nederlandse geschiedenis genoemd. In de documentaire wordt er langs gegaan bij een aantal van de veroordeelde mannen, hun advocaat en familieleden.

Tweede seizoen De Villamoord

Op Play4 wordt in Vlaanderen nu het eerste seizoen van De Villamoord uitgezonden; afgelopen jaar kon in Nederland het tweede seizoen van De Villamoord worden bekeken. Wil je zowel seizoen 1 als seizoen 2 kijken, dan kan dit via NPO Plus.


* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

14 november 2021 /