Poetins schaduwoorlog: militaire activiteiten Rusland in Europa

De documentaire serie Putin’s Shadow war – in Nederland te zien als Poetins schaduwoorlog – is vanaf vandaag – woensdag 14 juni – wekelijks om 21.15 uur te kijken op Canvas en VRT MAX. Op maandagavond wordt-ie sinds 5 juni om 23.10 uur in Nederland uitgezonden bij de VPRO op NPO2. Een team van bekroonde onderzoeksjournalisten van de Scandinavische publieke omroepen onderzoekt voor Putin’s shadow war al meer dan een jaar hoe de Russen in Europa undercover opereren.

Poetins schaduwoorlog

De onderzoeksjournalisten hebben in beeld gebracht hoe de Russen nu – undercover – actief zijn in Europa. Ze hebben in beeld gebracht hoe de Russen cruciale onderzeese infrastructuur van NAVO-landen in kaart brengen. In de driedelige documentaireserie Poetins schaduwoorlog wordt duidelijk hoe belangrijk het is om de Russische militaire activiteiten op het Europese continent te onderzoeken en in de gaten te houden.

Kijk ook: Russische oligarchen in Telefacts: van vriend tot vijand van Poetin

Poetins schaduwoorlog kijken

Poetins schaduwoorlog (3 x 52 min, regie Boris Bertram) is sinds maandag 5 juni 2023 in Nederland te kijken om 23.10 uur bij VPRO op NPO 2. De hele serie is al te streamen op NPO Plus. Wil je dit programma terugkijken dan kan dit ook via NPO Start. Vanuit het buitenland kun je zo ook de documentaireserie zien. Zorg dan wel eerst voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, voordat je naar NPO Start gaat. Voor Vlaamse kijkers is dat niet nodig, de serie wordt als Putin’s schaduw war uitgezonden op Canvas.

Putin’s shadow war – Canvas

Putin’s shadow war is vanaf woensdag 14 juni om 21.15 uur te kijken op Canvas en VRT MAX. Heb je het programma dus in Nederland gemist, dan kun je ‘m zo als Vlaamse kijker in ieder geval ook zien.

Spionnen onder ons

Aflevering 1 Poetins schaduwoorlog: Een groep Scandinavische journalisten ontdekt een geheime lijst met namen van vermoedelijke Russische inlichtingenofficieren die actief zouden zijn in Scandinavië. Ze starten een onderzoek en vinden een militaire radio aan boord van een Russische vissersboot in Noorwegen. De journalisten vermoeden dat de vele Russische vissersschepen die actief zijn in de Noorse havens militaire spionageschepen zijn. Als de Nord Stream-gasleiding in september 2022 gesaboteerd wordt, start een Deense journalist een onderzoek. Hij komt in contact met een voormalige inlichtingenofficier van de Britse marine die over nieuwe informatie lijkt te beschikken.

Russische spionageschepen

Aflevering 2 Poetins schaduwoorlog: De voormalige inlichtingenofficier van de Britse marine houdt een verdacht Russisch schip in de Deense binnenwateren in de gaten. Hij luistert de bemanning af en brengt de activiteiten van de boot in kaart. Wanneer journalisten het schip proberen te bereiken, worden ze opgewacht door de gewapende bemanning met Russisch militair materiaal. Als ze daarna het schip volgen, blijkt dat het alle energiesectoren en -voorzieningsketens in de Noordzee in kaart brengt. Ondertussen worden de namen naar buiten gebracht van 38 Russische inlichtingenofficieren die op Scandinavisch grondgebied opereren.

Waarheid

Aflevering 3 Poetins schaduwoorlog: De Scandinavische journalisten proberen aan de hand van de geheime radiocommunicatie tussen Russische marineschepen te achterhalen wat er precies gebeurde tijdens de explosie van de Nord Stream-gasleidingen in de herfst van 2022. Tegelijkertijd ontdekken andere journalisten hoe een groot netwerk misinformatie verspreidt in westerse landen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

14 juni 2023 /