Documentaire vechtsporter Jon Bluming: Beest van Amsterdam

Het leven van internationaal vechtsportlegende Jon Bluming (1933-2018) werd vanaf zijn vroege jeugd getekend door oorlogen, extreme vechtsport en straatgevechten. In de documentaire Het beest van Amsterdam – die vanavond (maandag 12 juni 2023 om 20.30 uur) als 2Doc bij KRO-NCRV te kijken is – kijken we terug op zijn tumultueuze leven en de betekenis van geweld in zijn bestaan. Was geweld Blumings grootste vriend of zijn grootste vijand?

Jon Bluming: leven vol geweld

Jon Bluming is in de laatste fase van zijn leven aangekomen. Het ooit zo imposante lichaam kan niet meer. Hij overleefde twee tia’s en voelt zijn gestaalde lichaam verschrompelen.  Zijn leven werd vanaf zijn vroege jeugd tot aan zijn dood gekenmerkt door geweld, van de Tweede Wereldoorlog en de Korea-oorlog tot extreme vechtsport en straatgeweld. Bluming ontleende er zijn identiteit aan. Hij boezemde ontzag in, alleen al door zijn verschijning, mensen waren bang voor hem. 

Wist je dat Jon Bluming ook in films* te zien was?

Zonder geweld: crimineel geworden

Jon Bluming ervaart de wereld als een die vol is van kwaad en slechtheid. Geweld zat op zijn huid, op zijn armen, handen, in zijn ogen en vooral in zijn hoofd. “Zonder vechtsport was ik een soort Willem Holleeder of Klaas Bruinsma geworden”, vertelt Bluming. “Helemaal losgeslagen door het geweld van de Tweede Wereldoorlog en de Korea oorlog”. Geweld is Blumings schild, maar ook zijn grootste vijand.

Jon Bluming (karate)

Jon Bluming was de grondlegger van karate in Europa, Kyokushin Karate – oftewel full-touch karate, ruig en keihard. Het was de voorloper van MMA, K1, freefight en kickboksen. Bluming werd als eerste niet-Japanse karateka onderscheiden met de prestigieuze 10e dan in het Kyokushin-karate. 

Kijk ook: Jamal Ben Saddik documentaire op Streamz en Videoland

Vechtsporten

Nu schuifelt de grootmeester in traditionele Japanse vechtsporten langzaam door zijn huis langs foto’s van zijn oude strijdmakkers: Korea-strijders, Prins Bernhard en zijn Japanse karateleermeester Oyama – allemaal overleden. Oud-leerlingen als viervoudig wereldkampioen kickboksen Sem Schilt, oud-militair Jan de Bruin en vechtsportkampioen Chris Dolman blijven vol eerbied en ontzag de meester bezoeken.

Jon Bluming NPO2 (documentaire kijken)

2Doc: Het beest van Amsterdam is geregisseerd door Vuk Janic en geproduceerd door DOXY in samenwerking met KRO-NCRV en kwam tot stand met steun van CoBO. Je kunt de documentaire Het beest van Amsterdam over Jon Bluming kijken op maandag 12 juni om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO2. Daarnaast kun je ‘m kijken via NPO Plus en NPO Start. Vanuit het buitenland kun je NPO Start ook kijken; zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 juni 2023 /