Documentaire Klaas de Jonge, De Prijs van Vrijheid kijken

De documentaire Klaas de Jonge, De Prijs van Vrijheid is vanavond – donderdag 25 mei – om 22.20 uur te kijken bij BNNvara op NPO2. Regisseur Marlou van den Berge laat de 85-jarige anti-apartheidsactivist Klaas de Jonge terugblikken op zijn rol en arrestatie bij het gewapend verzet in Zuid-Afrika in de jaren ’80. Helaas is Klaas de Jonge op 5 mei overleden. Hij heeft de documentaire nog gezien en was erg blij met het eindresultaat van deze 2Doc.

Documentaire Klaas de Jonge, De prijs van vrijheid

Twee jaar lang zat de activist Klaas de Jonge opgesloten in de Nederlandse ambassade in Pretoria* nadat hij had weten te ontsnappen aan de Zuid-Afrikaanse politie. Nu – 38 jaar later – keert hij terug naar die tijd. Hij gaat – in de exact nagebouwde kamer van de ambassade – de confrontatie aan met de mensen die moesten leven met de consequenties van zijn daden. Wat is de prijs van vrijheid?

Marlou van den Berge

Regisseur Marlou van den Berge laat anti-apartheidsactivist Klaas de Jonge (85) terugblikken op zijn rol en arrestatie bij het gewapend verzet in Zuid-Afrika in de jaren ’80. Wat zijn de consequenties van zijn daden voor zijn kinderen, stiefkinderen, medestanders en opponenten? Regisseur Marlou van den Berge vertelt over haar documentaire. “De film heeft een thema waar ik van kinds af aan al mee bezig ben. Wat doe je op het moment dat er een vijand is? Sluit je je aan bij het verzet? En tot hoever ga je?” Een film over idealen en haar onherroepelijke gevolgen.

Klaas de Jonge

De Nederlandse anti-apartheidsactivist Klaas de Jonge wordt in 1985 in Zuid-Afrika gearresteerd. Hij wordt verdacht van wapensmokkel en terrorisme, waarbij doden zijn gevallen. Hij zou in de strijd tegen de apartheid, hebben geholpen bij het vervoer van geld, pamfletten en explosieven. Klaas de Jonge weet op ingenieuze wijze te ontsnappen aan de Zuid-Afrikaanse politie. Hij vlucht de Nederlandse ambassade in Pretoria in en zit daar uiteindelijk twee jaar in ballingschap vast. 

Vrijheidsstrijder of terrorist?

In de documentaire over die tijd volgen confrontaties met mensen wiens leven voorgoed anders zijn door de keuzes die de Nederlandse anti-apartheidsactivist maakte. Zo gaat hij in gesprek met zijn (stief)kinderen die nog steeds de littekens dragen van de stress uit hun jeugd. Hij spreekt met een man die beide benen verloor door een ANC-autobom. En met de vrouw en dochter van een ANC-activist die is omgekomen.

‘Heiligt het doel de middelen?’

Ondersteund door fascinerend archiefmateriaal onderzoekt documentairemaker Marlou van den Berge of Klaas de Jonge nu vrijheidsstrijder of een terrorist is. Hoewel de documentaire teruggaat naar de jaren ’80 van de vorige eeuw is het thema ‘heiligt het doel de middelen?’ nog altijd zeer actueel.

Documentaire Klaas de Jonge kijken

De 2Doc: Klaas de Jonge, De Prijs van Vrijheid is een coproductie van Moondocs en BNNVARA. Hij werd Tijdens het Movies That Matter festival volgde een nominatie voor de Dutch Movies Award 2023. Je kunt deze documentaire kijken op donderdag 25 mei om 22:20 uur bij BNNVARA op NPO 2. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet. Zo kun je ‘m terugkijken via NPO Start.

Van Moondocs zag je eerder documentaires als Dansen voor je leven (over misbruik in de danssector), Girls Girls Girls (over bi-culturele vrouwen), maar denk ook aan MOKUM (over de Joodse geschiedenis van Amsterdam) en De lijst van Mengelberg (over concertgebouw-dirigent Willem Mengelberg, die na de Tweede Wereldoorlog zwaard werd gestart voor zijn nazisympathieën).

Moondocs/BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 mei 2023 /