Documentaire Dansen voor je leven over misbruik in danswereld

Je kunt vanavond (donderdag 6 april 2023) om 22.20 uur kijken naar de documentaire Dansen voor je leven bij BNNVARA op NPO2. Hierin vertelt onder andere Kim Koumans over haar ervaringen als professioneel danseres met grensoverschrijdend gedrag in de danswereld. Ze is niet de enige…

Documentaire Dansen voor je leven

Aan de vooravond van de uitbreng van het rapport over misbruik in de danswereld komt BNNVARA met de driedelige documentaireserie Dansen voor je leven. Hierin brengt regisseur Heleen Minderaa (semi)professionele dansers in beeld die slachtoffer zijn geworden van ernstig grensoverschrijdend gedrag in de danssector.

Misbruik in de danswereld

Een hoofdrol is weggelegd voor Kim Koumans, zij was de eerste professionele danseres die als klokkenluider naar buiten kwam met haar ervaringen van grensoverschrijdend gedrag in de danswereld. Ze bleek niet de enige te zijn, de ene na de andere danser en danseressen meldden zich bij haar met soortgelijke verhalen. Kim Kouman en andere slachtoffers vertellen openhartig over wat zij hebben meegemaakt. Daarmee geven ze een inkijkje in de zeer gesloten danswereld en wordt hun verwerkingsproces en het gevecht voor gerechtigheid gevolgd.

In de entertainmentwereld komt dit vaker voor; zo zagen we natuurlijk de The Voice-zaak en ik moet ook meteen denken aan het verhaal dat Joan Franka bij Better than Ever vertelt.

Kim Koumans

In juli 2021 verschijnt er een groot en uitgebreid artikel in het Noord-Hollands Dagblad. Voormalig professioneel latin-danseres Kim Koumans legt daarin een bom onder de Nederlandse- en internationale- danswereld. Ze beschrijft ernstig wangedrag, seksueel misbruik, systematische vernedering en manipulatie. Na deze publicatie melden veel dansers zich bij Kim Koumans met vergelijkbare ervaringen.

Grensoverschrijdend gedrag in danssector

Het verhaal van Kim Koumans blijkt er één van velen en bureau Verinorm start in opdracht van het ministerie van VWS en onder leiding van Marjan Olfers een onderzoek naar misstanden in de danssector. De resultaten worden binnenkort gepresenteerd in een grootschalig rapport.  

Documentaire Dansen voor je leven kijken

Dansen voor je leven is een coproductie van BNNVARA en Moondocs. Je kunt de documentaire Dansen voor je leven op donderdag 6 april om 22.20 uur kijken bij BNNVARA op NPO2. Natuurlijk kun je ‘m ook (terug) kijken via NPO Plus en NPO Start. Vanuit het buitenland kun je kijken naar NPO Start als je een VPN Verbinding gebruikt, die je op Nederland zet.

Foto: BNNVARA/Moondocs

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 april 2023 /