Temple Food: Alain Caron, Emma de Thouars koken boeddhistisch

Alain Caron en Emma de Thouars zijn vanaf vandaag – maandag 8 mei – dagelijks om 19.55 uur op NPO2 te zien in Temple Food. In de vierdelige serie De Boeddhistische Blik: Temple Food reizen de fijnproevers Alain Caron en Emma de Thouars naar de mooiste tempels van Zuid-Korea voor een kijkje in de boeddhistische keuken.

Temple Food

Temple food wint enorm aan populariteit: het is vegan, lokaal, duurzaam en in lijn met de slow food trend. Tijdens een road trip langs boeddhistische tempels in Zuid-Korea ontdekken Alain Caron* en Emma de Thouars dat Temple food niet alleen over smaak, geur en textuur gaat, maar ook over je innerlijke gesteldheid, je bewustzijn. In de tempels leren ze dat geen enkel ingrediënt op zichzelf staat. Elke hap is een verzameling voedingsstoffen uit het universum, inclusief de werkkracht van de boer en de mindset van de kok.

Boeddhistische masterchefs

Van alle boeddhistische tempelkoks in Zuid-Korea dragen er slechts vier de titel masterchef. Alain Caron en Emma de Thouars* bezoeken deze meesterkoks in hun kloosters. De vier vormen van lijden uit het boeddhistische gedachtengoed – geboorte, veroudering, ziekte en sterven – zijn de thema’s van de vier afleveringen van deze culinaire bezinningsreis.

Temple food kijken

Temple food is vanaf maandag 8 mei dagelijks om 19.55 uur op NPO2 bij KRO-NCRV te kijken. De afleveringen zijn ook terug te kijken via NPO Plus en NPO Start. Vanuit het buitenland doe je dat met behulp van een VPN Verbinding (die je op Nederland zet) en daarna ga je naar de NPO Start site.

Ontdek hieronder meer over Emma de Thouars, Alain Caron, de vier afleveringen en de boeddhistische masterchefs en hun keuken.

Emma de Thouars

Kookboekauteur, columnist en podcasthost met een voorliefde voor rijst en daarmee Aziatische keukens. Daarover schreef ze vier boeken: Amazing Asia, Emma’s Amazing Asia Vega, Tofu (Zilveren Kookboek 2022) en Noedels*, dat 12 mei verschijnt. Emma schijft een maandelijkse receptencolumn voor PS Het Parool en presenteert met haar eetvrienden Marieke en Brian de wekelijkse podcast Opscheppers. Op Instagram deelt zij vanuit haar keukentje vrolijke receptfilmpjes en tips.

Alain Caron

Bekend van tv-programma’s zoals Masterchef en BinnensteBuiten, is een culinair expert die met gedegen kennis en aanstekelijk enthousiasme zijn liefde voor de gastronomie overbrengt. Hij werd geboren in Parijs, maar woont al ruim veertig jaar in Nederland. Hij diende als cuisinier in sterrenrestaurants, interviewde bijna iedere beroemde chef-kok op aarde en schreef vele kookboeken*. Voor zijn bijdrage aan de Nederlandse gastronomie ontving Caron de Diamant Award. Met zijn vrouw Roel en zonen David en Tom runt hij in Amsterdam vier restaurants: Café Caron, le Petit Caron, De Gouden Reaal en Cantine de Caron.

Geboorte

In de eerste aflevering zijn Alain Caron en Emma de Thouars bij Sunjae Sunim. Zij hoorde van moeders dat kinderen tegenwoordig niets meer lusten. Daarom is ze kinderen kookles gaan  geven. Omdat de kinderen zelf de ingrediënten verzamelen en hun gerechten bereiden, brengt het hun eetlust terug. In de tempelkeuken, waar aandacht en respect de belangrijkste ingrediënten zijn, bereiden Sunjae, Emma en Alain enkele heerlijke gerechten.

Ouderdom

Alain Caron en Emma de Thouars worden geconfronteerd met hun denken over verouderen. Zou je met een uitgebalanceerd dieet de veroudering kunnen vertragen? Ze ontmoeten de beroemde Gheyo Sunim, die hen tijdens het koken uitlegt dat ouder worden een proces is waarin je de flow van de natuur volgt. Innerlijk komen we steeds meer in balans met de wereld om ons heen. Puur, simpel eten ondersteunt dat proces.

Ziekte

In aflevering 3 bezoeken Alain Caron en Emma de Thouars Daehan Sunim in de Guam Suam tempel. Zij doet er onderzoek naar de relatie tussen gezondheid en eten. Ze weet hoe geneeskrachtig een evenwichtig dieet kan zijn. Zo is ze met bewust en gezond eten goed hersteld na een tumoroperatie. Na een dag koken en meditatie met Daehan begrijpen Emma en Alain de kracht van simpele, natuurlijke ingrediënten. Sommige stimuleren de gezondheid, zoals kimchi dat ze ‘beter dan 1000 groenten’ noemen, maar andere, zoals knoflook en vlees, geven ons juist stress.

Sterven

Alain Caron en Emma de Thouars ontmoeten in aflevering 4 Jeokmoon Sunim, de enige mannelijke temple food masterchef. Hij heeft ook een wetenschappelijke studie gedaan naar temple food. Samen maken ze een lotusgerecht dat de overgang van leven naar dood representeert. De lotusstam wordt gevuld met vijf soorten verschillend gekleurde rijst. Iedere kleur heeft een betekenis, net als de negen gaten van de lotusstam. Ondertussen vertelt Jeokmoon over de relatie tussen eten, lijden en de dood en de parabel van de stervende monnik die zijn lichaam als voedsel aan de natuur teruggaf en zijn eigen graf in zijn knapzak meedroeg.

Foto: KRO-NCRV

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 mei 2023 /