Documentaire Duutsers over Tweede Wereldoorlog in Rouveen

Filmmaker Geertjan Lassche heeft de EOdoc Duutsers gemaakt; een portret van een christelijk plattelandsdorp in oorlogstijd. Deze documentaire is op donderdag 4 mei om 22.05 uur bij de EO op NPO2 te kijken.

Tweede wereldoorlog in Rouveen

Hoe werd de Tweede Wereldoorlog beleefd in het Overijsselse Rouveen? Dit orthodoxchristelijke dorp in de buurt van Staphorst was tijdens de oorlog zelfvoorzienend. En daardoor ook grotendeels geïsoleerd van de buitenwereld. De laatste ooggetuigen van de oorlog, de kinderen van toen, zijn nu allen hoogbejaard. In de EOdoc Duutsers vertellen zij ontroerend open over hun oorlogsherinneringen aan dorpsgenoot en filmmaker Geertjan Lassche (die je kent van o.a. Oranje helmen in Turkije).

Rouveen tijdens Tweede wereldoorlog

De Rouveense geïnterviewden vertellen over de oorlog in onvervalst Nedersaksisch Rouveens dialect. Hun verhalen worden in de EO-documentaire afgewisseld door historische videofragmenten en foto’s van vroeger. Zo ontvouwt zich een eerlijke kinderblik op het opgroeien in een plattelandsdorp. Hoe kwam de oorlog in het dorp? Wie is die vreemde op het dorp voor ze, die Duitser? En waarin verschilt die van andere vreemdelingen? Wanneer slaat argwaan om in onrust, en onrust in angst of haat? Hoe zat het met de Joodse werkkampen in het dorp en hoe keken ze naar de Canadese bevrijders?

Documentaire Duutsers

In de documentaire Duutsers spreekt Geertjan Lassche zijn dorpsgenoten in hun eigen huis, aan de keukentafel, in de luie stoel bij de kachel of tijdens het breien aan de eettafel. Een aantal van de geïnterviewden is inmiddels overleden, de anderen zijn allen hoogbejaard. De Rouveners die hij spreekt zijn Jentje, Engbert, Gerrit, Rensje, Hendrik, Hendrik en Trijntje, Jantje, Griet, Klaas en Hendrikje. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal, maar grotendeels soortgelijke ervaringen.

Geertjan Lassche

Bekroond filmmaker Geertjan Lassche* groeide zelf op in Rouveen en woont er nog steeds. “In grote delen van het land ging het begin van de oorlog vrij geruisloos voorbij. Bij deze ooggetuigen uit Rouveen merkte ik een soort gelatenheid over de Duitse bezetting. Hoe bijzonder dat ook lijkt, het is ook verklaarbaar. Allereerst wist men toen niet beter dat iedere nieuwkomer uiteindelijk een passant was, dus ook de Duitser. Daarnaast is iedere boer een ondernemer en moet het werk op de boerderij te allen tijde doorgaan. Het vee moet eten, er moet worden gemolken, er is gewoon geen tijd om ergens lang bij stil te staan. Er is geen behoeft aan gedoe. Daarnaast speelt het geloof ook een grote rol bij de gelatenheid. Onder sommige Gereformeerden leeft het idee dat je je lot aanvaardt, dus er niet tegen in opstand komt.”

Documentaire Duutsers kijken

De EOdoc Duutsers is donderdag 4 mei om 22.05 uur te kijken bij de EO op NPO 2. Je kunt Duutsers terugkijken via NPO Start en NPO Plus. Wil je buiten Nederland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet. Daarna kun je de NPO Start site bezoeken, om de documentaire te starten.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

4 mei 2023 /