Fight or Flight met vluchtelingen en achterblijvers
Sahil Amar Aïssa portretteert vluchtelingen en achterblijvers in het programma Fight or Flight. Deze nieuwe reeks is sinds dinsdag 28 maart wekelijks om 22.00 uur te kijken bij BNNVARA op NPO3.
Fight or Flight
Over de hele wereld zijn eindeloos veel conflicten. Hoe is het om daarin op te groeien? En wat doe je als je voor het dilemma ‘vechten of vluchten’ komt te staan? In de nieuwe BNNVARA-serie Fight or Flight portretteert Sahil Amar Aïssa iedere aflevering twee mensen die zijn opgegroeid in hetzelfde conflictgebied. De één vluchtte naar Nederland om te proberen een nieuwe toekomst op te bouwen, de ander bleef achter om daar te strijden voor een beter bestaan. Hoe anders zijn hun levens gelopen na dat cruciale besluit en hoe gaat het nu met ze?
Wist je dat Sahil Amar Aïssa ook een Fight or Flight special heeft gemaakt. Je kunt volgende week kijken naar hoe hij met zijn team The Darién Gap loopt; dat is de meest gevaarlijke migratieroute door de jungle van Colombia en Panama naar de VS. Blijf ons volgen en je leest er meer over.
Verhalen uit Armenië, Colombia en Gaza
Sahil Amar Aïssa onderzoekt de impact van deze fundamentele keuzes en zoekt zowel de gevluchten als de achtergebleven personen op. Hij reist daarvoor onder meer af naar Armenië, Colombia en Gaza. Hoe is het om alles achter te laten voor een betere toekomst? En hoe voelt het wanneer je dierbaren naar het buitenland vertrekken terwijl jij degene bent die achterblijft in een oorlogsgebied?
Sahil Amar Aïssa
Sahil Amar Aïssa: “Ik heb dit programma bedacht uit de frustratie dat er zo veel onbegrip en onwetendheid heerst over vluchtelingen. Het menselijke verhaal ontbreekt in het debat. Of je nu politiek, sociaal, economische of oorlogsvluchteling bent, je hebt het recht om je verhaal te doen. Want nu doen politici, journalisten en columnisten dat voor hen. Terwijl je het fenomeen van vluchten pas écht goed begrijpt als je het persoonlijk maakt. Daarom is Fight or Flight het belangrijkste programma dat ik tot nu toe heb gemaakt.” Je kent Sahil Amar Aïssa van programma’s als Kraken doe je zo en Poldermocro’s.
Mosul, Irak
In de eerste aflevering duikt Sahil in het verhaal van Aelaf, Ashraf en hun neefje Azeez. Aelaf en Ashraf waren nog kinderen toen ze met hun moeder voor IS uit hun geboortestad Mosul in Irak moesten vluchten. Hun neefje Azeez bleef het grootste deel van de bezetting door IS wel in Mosul achter. Nu IS is verslagen, reist Sahil samen met Aelaf en Ashraf voor het eerst sinds acht jaar terug naar Mosul voor een hereniging met Azeez. Wat herkennen zij nog in hun geboortestad? En hoe is het leven daar veranderd sinds zij er zijn vertrokken? Aelaf en Ashraf komen erachter in een emotioneel weerzien met het leven dat zij achter zich hebben moeten laten.
Nasa-stam in Colombia
Sahil zoekt in Nederland de uit Colombia gevluchte Esteban op, die in Colombia leefde bij het inheemse Nasa-volk, om hen psychisch bij te staan in hun geweldloze strijd op meerdere fronten. De kartels willen hun oerwouden kappen voor coca-plantages, de grote bedrijven doen hetzelfde voor suikerriet, en de guerilla’s van de ELN en afvallige facties van de Farq strijden in het gebied tegen het leger. Bij een bomaanslag raakte Esteban destijds gewond, waarna hij vluchtte. Hoe gaat het nu met hem in Nederland? Sahil reist in de tweede aflevering van Fight or Flight naar zijn voormalige thuis om de Nasa in het zuiden van Colombia op te zoeken.
Soedan
Abdulaal was als jongen samen met zijn beste vriend Suhaib in Soedan betrokken bij het verzet tegen de dictator Bashir. Uiteindelijk vluchtte Abdulaal terwijl Suhaib bleef strijden, wat leidde tot de val van Bashir. Inmiddels heeft het leger opnieuw de macht gegrepen en demonstreert Suhaib wederom met gevaar voor eigen leven. Hoe zien die acties eruit? En op welke manier strijdt Abdulaal vanuit Nederland mee?
Armenië
Alex werd in Armenië een beroemdheid toen hij nog in een vrouwenlichaam zat. Als Meline werd hij wereldkampioen gewichtheffen, maar op dat moment wist hij al dat hij een man is. Toen dat bekend werd, vluchtte hij vanwege veiligheidsredenen naar Nederland. In het uiterst christelijke Armenië heb je namelijk geen leven als LHBTIQA+er. Mamikon hield dat niet tegen en bleef wel in Armenië. Hij leidt daar Pink Armenia, de enige gedoogde LHBTIQA+ organisatie. Sahil reist naar Armenië om hem te bezoeken én hij brengt de twee samen tijdens Pride Amsterdam.
Gaza
Toen Sama acht werd, was ze blij met het vuurwerk op haar verjaardag. Het bleken alleen Israëlische bommen te zijn. Niet veel later besloot haar moeder uit Gaza te vluchten en kwam het gezin in Nederland terecht. Rayan bleef wel in Gaza en studeert daar verpleegkunde. Dat is ze gaan doen, nadat haar zus als vrijwillige verpleger is doodgeschoten bij een demonstratie. Sahil gaat met Rayan mee als ze gewonden van de bombardementen verpleegt.
Fight or Flight kijken
Fight or Flight is sinds 28 maart iedere dinsdag om 22:00 uur te kijken bij BNNVARA op NPO 3. De afleveringen zie je ook op NPO Start en NPO Plus. Vanuit het buitenland kun je NPO Start gebruiken als je een VPN Verbinding hebt, die je eerst op Nederland zet.
Foto: BNNVARA
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
25 april 2023 /
Tips