Sahil Amar Aïssa kraakt woning in Kraken doe je zo! (BNNVARA)

Sahil Amar Aïssa volgt in het nieuwe online BNNVARA-programma Kraken doe je zo! krakersgroepen die in Nederland actief zijn. Door de huidige woningnood is kraken vaak het laatste redmiddel van jongeren die een woning zoeken; iets dat sinds 2009 verboden is door de anti-kraakwet. Ontdek hier meer over Kraken doe je zo! en Sahil Amar Aïssa.

Krapte op woningmarkt

Appartementen van ruim een miljoen, stijgende huurprijzen en krapte op de woningmarkt. Door de wooncrisis hebben steeds minder mensen een dak boven hun hoofd. En dat terwijl er zo’n 206.000 woningen, kantoren en winkels leeg staan. Dat zijn genoeg panden om de woningcrisis op te lossen. Maar zelfs nu de nood zo hoog is, blijven al die panden leeg. Wat als je zo’n gebouw kraakt, vraagt Sahil Amar Aïssa zich af in het online programma Kraken doe je zo!

Kraken doe je zo!

In ‘Kraken doe je zo!’ volgt Sahil Amar Aïssa krakersgroepen die actief zijn in Nederland. Wat beweegt ze? En welke risico’s brengt kraken met zich mee. De presentator – die we leerden kennen in Make Holland Great Again – haalt niet alleen informatie bij de krakers op, maar ook tips voor zijn eigen kraak. Want in deze serie gaat Sahil zelf proberen een pand te kraken. Komt hij een huis binnen?

Sahil Amar Aïssa

“Dit programma is een pro-actief pamflet tegen de huidige staat van de huizenmarkt. We laten mensen zien die het heft in eigen hand hebben genomen en een woonruimte voor zichzelf opeisen, omdat de regering te weinig heeft gedaan om dat op een legale manier mogelijk te maken. Boos zijn op krakers is nutteloos en symptoombestrijding; als je geen krakers wil, maak het dan mogelijk voor mensen om voor een normale prijs te wonen”, aldus Sahil Amar Aïssa, die je recent nog op tv zag met Poldermocro’s.

Sahil: van dakloos tot koopwoning

In de eerste aflevering zien we het huis van Sahil. Na jaren van onstabiele woonsituaties en zelfs korte dakloosheid, is het hem gelukt iets te kopen. Hij kan zich goed voorstellen dat de nood zo hoog bij mensen is dat ze gaan kraken. Maar dit is niet zonder risico’s. Sahil vraagt BIJ1-fractieleider Jazie Veldhuyzen wat de gevaren van kraken zijn en hoe het zit met de woningkrapte in Nederland. Ook maakt hij kennis met krakersgroep Vuur en Vlammen. Sahil Amar Aïssa krijgt een tour door de gekraakte woning en gaat mee met de kraak van een nieuw pand.  

Kraken doe je zo kijken

De eerste aflevering van Kraken doe je zo! is nu te kijken bij BNNVARA op het YouTube-kanaal van NPO 3. De tweede aflevering van deze zesdelige serie komt zondag om 12.00 uur online. 

Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 november 2022 /