Freeks Jungle School seizoen 3 met Freek Vonk nu op tv

Freek Vonk neemt de meest uiteenlopende dieren onder de loep in seizoen 3 van Freeks Jungle School. De nieuwe afleveringen zijn te kijken vanaf vandaag – maandag 24 april – elke werkdag om 18.30 uur bij BNNVARA op NPO3.

Hebben jullie gekeken naar: Freeks Saturday Night Safari?

Freeks Jungle School seizoen 3

In Freeks Jungle School seizoen 3 zet bioloog en hoogleraar Freek Vonk* dieren in de schijnwerpers die hij tijdens zijn spannende avonturen is tegengekomen. Wist je bijvoorbeeld dat koralen steengoed kunnen samenwerken, maar elkaar ook de (onderwater)tent uit kunnen vechten? Of dat struisvogels niet kunnen vliegen, maar hun vleugels toch heel erg belangrijk zijn? En dat de knieën van een flamingo op een hele andere plek zitten dan je zou verwachten? Vanuit zijn junglehut vertelt Freek Vonk je alles wat je nog niet wist en legt hij de meest grote, schattige en gevaarlijke dieren onder de loep.

Freeks Jungle School kijken

Freeks Jungle School is een coproductie van BNNVARA en Studio Freek TV. Seizoen 3 is vanaf 24 april drie weken lang iedere werkdag om 18:30 uur te kijken bij BNNVARA op NPO 3.  De afleveringen van de eerste twee seizoenen zijn terug te kijken via NPO Plus en NPO Start. Wil je vanuit het buitenland naar Freeks Jungle School seizoen 3 (of de eerdere reeksen) kijken, dan kan dit als je een VPN Verbinding hebt, die je op Nederland zet. Ga vervolgens naar de NPO Start site en start met kijken.

Ontdek hieronder meer over de inhoud van Freeks Jungle School seizoen 3:

Zwarte Mamba

De eerste aflevering, waarin Freek een levende zwarte mamba slang laat zien, zorgt meteen voor spannende momenten. Zwarte Mamba’s zijn de snelste slangen ter wereld en hun gif is dodelijk. Freek legt uit wat het gif in je lijf doet en waarom deze grijsbruine slangen zwarte mamba heten. Ook vertelt hij welke onverwachte vijanden deze gifslangen hebben.  

Grizzlyberen

In aflevering twee draait alles om grizzlyberen. Ze lijken zo schattig en knuffelbaar, maar zijn onberekenbaar en beresterk! Freek vertelt over zijn avontuur waarin hij zocht naar grizzlyberen in de Canadese bossen. Wat moet je wel en wat moet je vooral níet doen als je oog in oog komt te staan met deze sterke beren? En waarom hebben ze eigenlijk zo’n kort lontje? 

Tijgers

Het zijn misschien wel de mooiste katten ter wereld: tijgers. In aflevering 3 van Freeks Jungle School seizoen 3 staan de tijgers centraal. Ze zijn levensgevaarlijk en jagen in hun eentje. Freek laat zien waarom een oranje vacht met zwarte strepen handig is tijdens het besluipen van prooien. En als hij de schedel van een tijger erbij pakt, kom je er al snel achter dat je nooit tussen die machtige kaken terecht wil komen. Freek legt uit dat tijgers ook fantastische moeders zijn.

Maki’s

Het eiland Madagaskar zit er vol mee: maki’s in alle soorten en maten. Freek Vonk vertelt in aflevering 4 wat maki’s zijn en dat hij ze zelf een paar keer van dichtbij heeft gezien… en gehoord. Hij onthult wie er in een groep maki’s de broek aanhebben en dat er aan de versiertechnieken van sommige maki’s een luchtje zit.

Muggen

Ze zijn irritant en soms zelfs gevaarlijk, maar ook superbijzonder: muggen! Freek Vonk legt in aflevering 5 precies uit hoe een mug te werk gaat om bij je bloed te komen – en gebruikt zichzelf als proefpersoon. Zouden de vliegende gasten van vandaag een beetje trek hebben? Ook het liefdesleven van muggen is waanzinnig interessant. Voortaan klinkt hun gezoem jou als muziek in de oren.

Pijlgifkikkers

Ze zijn supermooi, superklein én supergiftig: pijlgifkikkers. Freek Vonk vertelt in aflevering 6 dat deze baasjes niet alleen felle kleuren, maar ook een fel karakter hebben. Maar als het op hun kindertjes aankomt, zijn het toegewijde ouders. Geen taak is ze te zwaar. Freek legt uit waar pijlgifkikker-gif vandaan komt en dat je niet bang hoeft te zijn voor de kleurige gifkikkertjes die hij heeft meegenomen.

Koralen

Ze hebben de mooiste kleuren en vormen enorme, bruisende onderwatersteden: koralen. Ze zijn reuzebelangrijk voor vele andere dieren in de oceaan. Maar wat zijn koralen nu precies; dat leren we in aflevering 7. Freek legt het haarfijn uit. Hij vertelt dat koralen steengoed kunnen samenwerken, maar dat ze elkaar ook de tent kunnen uitvechten. Ze kunnen zelfs daten. En dat allemaal zonder daadwerkelijk van hun plek te komen.

Vogelbekdieren

Ze zitten vol tegenstellingen en geheimen: vogelbekdieren! Freek Vonk neemt je in aflevering 8 mee in hun wondere wereld. Hij heeft een echt opgezet museumexemplaar bij zich en legt uit hoe je ziet of het een mannetje of vrouwtje is. Freek vertelt ook waarom vogelbekdieren soms pechvogels zijn en hoe bijzonder het was om een opgevangen vogelbekdier vrij te laten.

Giraffe

Giraffen zie je al van ver aankomen – en zij jou ook! Freek legt in aflevering 9 uit waarom giraffen zo’n lange nek hebben en waarom dat ook weleens onhandig is. Een deel van een giraffenskelet past nog nét in zijn junglehut. Freek vertelt wat die gekke uitsteeksels op de schedel zijn en dat giraffen niet alleen heel wat te stellen hebben met elkaar, maar ook met hun favoriete voedsel: de acaciaboom.

Luiaard

Hun leven verloopt in slow-motion en hun vacht zit vol leven: luiaards zijn een van de gekste zoogdieren van de Zuid-Amerikaanse jungle. Freek raakt in aflevering 10 niet uitgepraat over zijn lievelingsdieren, die hij zelfs een keer van heel dichtbij mocht helpen. Hij legt uit hoe luiaards zo makkelijk kunnen rondhangen en duikt de prehistorie in naar levensechte, reusachtige familieleden.

Walvishaaien

Ze zijn gigantisch groot, maar wij staan gelukkig niet op hun menu: walvishaaien. Om de piepkleine diertjes te kunnen laten zien die deze haaien wél lusten, heeft Freek Vonk een microscoop nodig. Freek vertelt in aflevering 11 over zijn ontmoeting met de grootste vis ter wereld en waarom onderzoek naar walvishaaien zo hard nodig is. En hoe verzamel je eigenlijk wetenschappelijke informatie over zulke mysterieuze dieren?

Flamingo’s

Ze lijken zo breekbaar en hun kleur valt uit de toon, maar flamingo’s zijn een van de meest geharde vogels ter wereld. In aflevering 12 legt Freek Vonk uit hoe flamingo’s in gebieden kunnen overleven waar veel andere dieren zich niet wagen, maar dat die omgevingen voor henzelf ook levensgevaarlijk kunnen zijn. Freek wijst op een flamingoskelet aan waar de knieën zitten … en het is niet wat je verwacht.

Struisvogels

Ze zullen nooit opstijgen, maar hebben de coolste aanpassingen om rennend over de savanne te overleven: struisvogels. Freek Vonk demonstreert aflevering 13 met een paar veren waarom struisvogels niet kunnen vliegen, maar vertelt dat hun vleugels toch heel belangrijk zijn. Struisvogels zijn taaie vogels, die, zeker als het op hun kleintjes aankomt, voor niets en niemand terugdeinzen. Freek laat een struisvogelpoot zien en legt uit hoe goed gewapend ze zijn.

Afrikaanse wilde honden

Ze zijn slechts ver aan honden verwant: Afrikaanse wilde honden. Freek Vonk legt uit waarom zij extreem goede jagers zijn. Hij vertelt over de eerste keer dat hij Afrikaanse wilde honden zag en hoe ongelofelijk hecht deze dieren zijn. Afrikaanse wilde honden zijn een van de meest gevreesde jagers van de savanne, maar voor hun familie gaan ze door het vuur. Je ziet het in aflevering 14 van Freeks Jungle School 2023.

Chimpansee

Chimpansees zijn oersterke bazen en, net als wij, groepsdieren. Freek Vonk vertelt in de laatste aflevering van Freeks Jungle School seizoen 3 waarom veel andere bosdieren vluchten, wanneer onze naaste verwanten op boomstronken beginnen te trommelen. Hij laat een paar belangrijke verschillen zien tussen de schedel van een mens en een chimpansee en legt uit dat je een geheugenspelletje tegen deze mensapen echt niet zomaar wint.

Foto: BNNVARA / Studio Freek Vonk

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 april 2023 /