Vranckx Nomaden repo’s: Colombia, Tunesië, Nigeria en Ethiopië

Na het tweeluik Verkracht aan het front van Inge Vrancken volgen in Vranckx op zaterdag opnieuw diverse reportages van de Nomaden. Deze keer kwamen ze terug met reportages over onder andere een omstreden windenergieproject in Colombia, een ‘nieuwe Arabische lente’ in Tunesië, het lot van Nigeriaanse vrouwen die in België in de prostitutie terechtkomen, en de gevolgen van de burgeroorlog in Ethiopië. Maar laten we De zonen van Abraham niet vergeten, waarin we met Idries Bensbaho nog een bekend gezicht zien. De reportages zijn te kijken sinds zaterdag 11 maart om 20.10 uur op Canvas en VRT MAX.

Nomaden zijn jonge Vlaamse reporters die net als Rudi Vranckx* willen weten wat er in de wereld gebeurt en waarom. Van Rudi Vranckx kon je recent op tv nog kijken naar Tussen oorlog en leven.

Colombia

Colombia staat voor een totale energietransitie. Het Zuid-Amerikaanse land wil af van zijn kolen- en gasproductie, en trekt resoluut de kaart van de hernieuwbare energiebronnen – in de eerste plaats windenergie. Maar dat zorgt voor veel tegenstand en controverse bij de plaatselijke bevolking, zo blijkt in de reportage Een wind van verandering van Arne Gillis en Thomas Ceulemans op zaterdag 11 maart.

Tunesië

In 2010 gaven de Tunesiërs het startschot voor de Arabische Lente. De overgang naar de democratie werd ingezet. Maar de hoop op verandering heeft intussen weer plaatsgemaakt voor protest. Glijdt Tunesië opnieuw af naar een dictatuur? Nomaden Eugenie D’Hooghe en Robbe Vandegehuchte maken in De foute generatie kennis met de aanvoerders van de protesten. Op zaterdag 18 maart.

Nigeria

In 2018 werd de 21-jarige Eunice Osayande vermoord in de straten van Brussel. De jonge vrouw werd vanuit Nigeria naar België gesmokkeld, met de valse belofte dat ze hier kapster mocht worden. Uiteindelijk werd ze in de prostitutie gedwongen en moest ze een gigantische schuld afbetalen. En zij is niet de enige. Dat zien we in Eunice Street van Lara Richir, Michelle Peters en Ellen Boonen.

Ethiopië

De rotskerken van Lalibela in het noorden van Ethiopië zijn werelderfgoed. Maar tijdens de burgeroorlog werd het dorp bezet door burgermilities van het Tigray-leger (TPLF) die streden tegen het regeringsleger. De soldaten lieten Lalibela achter als een spookdorp. In Het verdriet van de rotskerken toont nomade Laura Zuallaert hoe het leven er nu is.

En er zijn nog meer reportages dit seizoen:

De zonen van Abraham

Drie vrienden met een verschillende religieuze achtergrond reizen naar Jeruzalem. Alexandro Yaramis is een Assyrische christen, Jonathan Atzmon is joods, en Idries Bensbaho is moslim. Ze reizen samen naar Jeruzalem maar af en toe scheiden hun wegen en gaan ze apart op ontdekking. Ze willen erachter komen wat ze gemeen hebben en wat hen verdeelt, maar al snel botsen ze op de realiteit van het conflict.

Idries Bensbaho kenne we bij VlaamsKijken als acteur. Je zag hem bijvoorbeeld als Nabil in Onder Vuur, in Grond, maar ook in Cool Abdoul* en 22/3: Wij waren daar.

Droogte in Kenia

De hoorn van Afrika kent de grootste droogte in veertig jaar en dat zorgt voor veel spanningen in Kenia. Reporter Seyi Rhodes trekt er van noord naar zuid en volgt herders, boeren en stropers in hun strijd tegen de droogte en tegen elkaar. Het gebrek aan water en vruchtbaar land zorgt ervoor dat ze concurrenten worden. Te kijken op zaterdag 15 april 2023.

Sumoworstelen

Sumoworstelen is populairder dan ooit in Japan en de worstelaars worden aanbeden als goden. Maar toch heeft deze eeuwenoude sport ook een duistere kant. Reporter Sahar Zand probeert een inkijk te krijgen in het harde leven van jonge sumoworstelaars. The dark secrets of sumo wrestling: een reportage van Unreported World is te kijken bij Vranckx op zaterdag 22 april 2023.

Tienerzwangerschappen door verkrachting in Guatemala

In afgelegen gebieden in Guatemala leiden verkrachtingen van inheemse meisjes tot tienerzwangerschappen. Sommige slachtoffers worden verstoten door hun families, andere worden gedwongen om met hun verkrachter samen te leven. Reporter Anja Popp luistert naar de verhalen van slachtoffers en onderzoekt de rol van de overheid. Pregnant and trapped: Guatemala’s child sex abuse crisis is een reportage van Unreported World, ITN/Channel 4 en te kijken op zaterdag 29 april 2023.

Soldaten op idyllische eilanden

De hete adem van China en Rusland, spanningen rond Taiwan en dreiging van Noord-Korea. Japan is er niet gerust op en voert de grootste militaire ontwikkeling sinds de Tweede Wereldoorlog door. Kleine idyllische eilanden zijn weldra de thuisbasis van soldaten en raketten. Bij de lokale bevolking zijn de meningen verdeeld. The Japanese Frontline is een reportage van Foreign Correspondent/ABC Australia. Te kijken op zaterdag 6 mei 2023.

Nomaden reportages kijken

Met het Nomaden-project geeft VRT kansen aan jonge en veelbelovende reportagemakers. De reportages zijn sinds zaterdag 11 maart wekelijks om 20.10 uur te kijken op Canvas en VRT MAX. VRT MAX is ook in het buitenland te kijken; zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet.

Hieronder lees je meer over de eerste nieuwe Nomaden reportages.

Een wind van verandering

Op het Columbiaanse schiereiland La Guajira plannen investeerders de aanbouw van tientallen windparken die in de komende maanden en jaren operationeel zullen worden. Met zijn constante wind lijkt La Guajira hier de uitgelezen plek voor. 

La Guajira

In het gebied wonen zo’n 400.000 inheemse Wayuu, en zij zijn over het algemeen minder opgetogen met de plannen. Hun departement is het armste van Colombia. La Guajira is decennialang verwaarloosd door opeenvolgende regeringen. De Colombiaanse overheid en de energiebedrijven zelf vinden dat de Wayuu deze kans moeten grijpen om mee te stappen in de modernisering. De komst van de energiebedrijven zou de perfecte hefboom zijn om voor ontwikkeling te zorgen. Diego Patrón, CEO energiebedrijf Jemeiwaa Ka’I: “Laten we de wind inzetten als hefboom om La Guajira te ontwikkelen.”

Misbruik van armoede

De Nomaden reportage Een wind van verandering toont hoe energiebedrijven handig misbruik maken van de armoede in het departement. Ze spelen inheemse families tegen elkaar uit met beloftes van geld en materiële voordelen. Die beloftes leggen de kiem van onderlinge, vaak gewelddadige conflicten. Norbelis Suarez, inheems leidster van de clan-Girnu: “We bloeden, door de schuld van de bedrijven.”

Energiebedrijven en Wayuu

Het eerste windpark van La Guajira werd twintig jaar geleden als pioniersproject gelanceerd door het Colombiaanse bedrijf EPM. Het bedrijf geeft zelf toe dat hun aanwezigheid voor spanningen heeft gezorgd in de nabijgelegen Wayuu-dorpen. Dat ligt volgens het bedrijf zelf aan de Wayuu-maatschappij, die georganiseerd is in clans. Al die clans zouden elkaar de loef afsteken op zoek naar het meeste materiële voordeel. Vle Wayuu vinden dan weer dat ze worden bestolen in hun eigen huis. Nu de wind aan economische waarde wint, komt hun unieke cultuur onder druk te staan, vrezen zij.

De reporters laten verschillende bewoners van het schiereiland aan het woord en steken hun licht op bij bedrijfsleiders, lokale overheden, mensenrechtenactivisten en een antropoloog. Allemaal zijn ze op hun eigen manier betrokken bij de nieuwe wind die waait over La Guajira. Een reportage van Arne Gillis en Thomas Ceulemans.

De foute generatie

Bijna tien jaar na de Arabische lente kwam de onafhankelijke kandidaat Kais Saied in 2019 aan de macht in Tunesië. Sluipenderwijs voerde hij zijn politieke agenda door: hij ontbond het parlement, arresteede oppositieleden en ook de media en de kiescommissie werden geviseerd. ​Veel Tunesiërs spreken van een ware staatsgreep. Als reactie daarop verzamelen jongeren zich massaal en organiseren ze tal van protestacties over het hele land. Ze zien de prille democratie mislukken en noemen zichzelf daarom ‘de verkeerde generatie’.

Nieuwe generatie in Tunesië

Henda is onderzoekster en oprichter van de feministische leerschool. Het torenhoge lef en doorzettingsvermogen van de nieuwe generatie maakt haar hoopvol. “Vandaag hebben we een nieuwe generatie, die misschien niet de dictatuur heeft meegemaakt die ik heb meegemaakt. Maar ik zie een nieuwe generatie die dingen anders wil doen.”

(Over)leven in Tunesië

Toch maakt Henda zich grote zorgen over de dagelijkse doden en gewonden. Door de uitzichtloosheid vluchten tal van jongeren naar het buitenland, maar dat is niet altijd zonder gevaar. “Steeds vaker nemen jongeren en activisten heel wat risico’s, al verbaast me dat niet. (Over)leven in Tunesië is nu eenmaal riskant.” ​Een reportage van Eugenie D’Hooghe en Robbe Vandegehuchte.

Eunice Street

In 2018 wordt de 21-jarige Eunice Osayande vermoord in de straten van Brussel. De Nigeriaanse werd naar België gesmokkeld, met de valse belofte dat ze hier kapster mocht worden. Uiteindelijk wordt ze in de prostitutie gedwongen en moet ze een gigantische schuld afbetalen. 

Mensenhandel Nigeria

Dat is jaarlijks het verhaal van ongeveer 20.000 Nigeriaanse vrouwen en dit al sinds de jaren ‘90. Wie zijn deze vrouwen? Waarom verlaten ze Nigeria? En wat gebeurt er eenmaal ze in Europa belanden Nomaden Lara, Michelle en Ellen reizen naar Nigeria en praten daar met vrouwen die het slachtoffer werden van mensenhandel. Jojo is 23 en staat op het punt om Nigeria te verlaten. “Als ik sterf op zee onderweg naar Europa, laat me dan sterven op zee. Ik kan het lijden hier in Nigeria niet meer aan.”

Gedwongen prostitutie in België

Edith woont al vijf jaar in Antwerpen en heeft er alles aan gedaan om uit de prostitutie te stappen. “Ik werd in de prostitutie gedwongen en moest 50.000 euro afbetalen toen ik hier aankwam, en als ik dat niet deed, gingen ze mij en mijn familie vermoorden.” Het Nomaden-team gaat in Brussel op pad met Jimmy Hendriks van de Federale Gerechtelijke Politie. “We zijn al sinds de jaren 90 bezig met de strijd tegen mensensmokkel van Afrikaanse vrouwen, maar eigenlijk is het dweilen met de kraan open.” Een reportage van Lara Richir, Michelle Peters en Ellen Boonen

Het verdriet van de rotskerken

De rotskerken van Lalibela in het noorden van Ethiopië zijn werelderfgoed. Maar tijdens de burgeroorlog werd het dorp bezet door burgermilities van het Tigray-leger (TPLF) die streden tegen het regeringsleger. De soldaten lieten Lalibela achter als een spookdorp. Nomade Laura Zuallaert gaat kijken hoe het leven er nu is. Veel gebouwen zijn vernield. Omdat de milities en de bewoners van Lalibela dezelfde religie delen, zijn de rotskerken gelukkig bewaard gebleven. Maar het leven is moeilijk. Veel mensen die van toerisme leefden, verloren hun job. In Lalibela stapelde ellende en verdriet zich op. ​ 

Lalibela, Ethiopië

​De directeur van de plaatselijke school geeft een rondleiding in wat er van de school overblijft: “Het Tigray-leger heeft de school als kamp gebruikt. Ze probeerden om ervoor te zorgen dat onze studenten niet naar school konden. Ze vernielden al het schoolgerief en de gebouwen. We hebben nog één tekstboek voor veertig studenten.” Een paar vrouwen proberen te overleven van de verkoop van hout dat ze bij elkaar sprokkelen: “Het ergste was dat we zoveel honger leden. We waren ook bang dat ze ons gingen beroven of aanranden.” Een reportage van Laura Zuallaert.

Maar er zijn dit seizoen nog meer reportages:

Abraham en zonen

Drie vrienden met drie verschillende geloofsovertuigingen reizen samen naar de bakermat van hun religies: Jeruzalem. Ze willen ontdekken wat ze gemeen hebben en wat hen verdeelt. Maar al snel worden ze geconfronteerd met de harde realiteit van het conflict. Alexandro Yaramis is een Assyrische christen, Jonathan Atzmon is joods, en Idries Bensbaho is moslim. Ze reizen samen naar Jeruzalem maar af en toe scheiden hun wegen en gaan ze apart op ontdekking.

Sociaal experiment

“Deze reis was een soort sociaal experiment”, zegt journalist en reportagemaker Amra Dorjbayar. “We horen al jaren over de problemen in de regio, en soms lijkt het alsof de drie grote monotheïstische religies onmogelijk in vrede kunnen samenleven. De problemen daar zijn vaak ook de bron van spanningen hier bij ons. Daarom de centrale vraag van onze documentaire: houdt de vriendschap stand of sneuvelt ze ook in het Heilige Land?” Een reportage van Amra Dorjbayar, Alexandro Yaramis, Idries Bensbaho, Jonathan Atzmon, Nathan Tetroashvili en Kanzi Louagie.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 april 2023 /