Kees Vliegt Uit: documentaire Kees Momma op Videoland kijken

Kees Momma leerden we in 2014 kennen door de documentaire Het Beste Voor Kees (die op 12 april om 22.50 uur op NPO2 in de herhaling te zien is). Op Videoland kun je kijken naar het vervolg: de documentaire Kees Vliegt Uit. Wat gebeurt er met de autistische Kees Momma als zijn ouders niet meer voor hem kunnen zorgen?

We hebben dit bericht bijgewerkt op woensdag 12 april, omdat Het Beste Voor Kees weer op tv komt.

Documentaire Kees Vliegt Uit

Sinds Wereld Autisme Dag (zondag 2 april 2023) is de Videoland-documentaire Kees Vliegt Uit verschenen. Dit is het vervolg op de documentaire Het Beste Voor Kees uit 2014, die destijds te kijken was bij de NPO via KRO NCRV. De autistische Kees Momma (inmiddels 57 jaar) woont al zijn hele leven in de voor hem perfecte omgeving van zijn ouderlijk huis. Maar ook zijn ouders, die hij zo hard nodig heeft, worden een dagje ouder en hebben niet het eeuwige leven. Ooit zal Kees dus op eigen benen moeten staan. Wat gebeurt er met hem wanneer zijn ouders de zorg voor hem niet meer kunnen dragen?

Lees ook: Een reis door het leven van Kees; geschreven door Kees Momma.

Kees Momma

Kees Momma trekt zich het liefst terug in zijn ideale wereld, die hij in zijn hoofd gecreëerd heeft: een wereld waarin niemand zijn neus ophaalt, ‘hmm’ of ‘doei’ zegt, waar de winters koud zijn, de zomers koel, waar hij iedere dag met zijn modeltrein mooie reizen maakt en met uiterste precisie grachtenpanden natekent. Zijn ouders Willem (92) en Henriette (89) maken de voor hem bedreigende buitenwereld draaglijk. Maar nu zijn ouders steeds ouder worden en de eerste ouderdomsgebreken zich aandienen, voelt Kees Momma dat de tijd is gekomen om uit te vliegen. Lukt het Kees om zonder de constante geruststelling van zijn ouders zijn weg te vinden in een wereld vol met prikkels en veranderingen? 

Monique Nolte

De Videoland Original documentaire Kees Vliegt Uit is gemaakt door Monique Nolte (Doclines). Zij vertelt over deze documentaire: “Al sinds 1998 heb ik het voorrecht om Kees te mogen volgen. In die ruim 25 jaar heb ik de symbiotische band tussen hem en zijn ouders – met name zijn moeder – steeds sterker zien worden. Maar ook heb ik het ouder worden van Kees’ ouders mogen zien en daarmee de realisatie dat zijn ouders niet voor altijd voor hem kunnen blijven zorgen. Ik hoop met deze documentaire aandacht te vragen voor deze problematiek van ouders met kinderen met een beperking: hoe pak je de stap naar zelfstandigheid aan en hoe maak je je los van elkaar?”

Kijktip: Het A-Woord.

Documentaire Kees Momma kijken

Wil je de documentaires over Kees Momma kijken, dan kun je de nieuwste (Kees Vliegt Uit) op Videoland bewonderen. De documentaire Het Beste voor Kees uit 2014 is te kijken bij NPO Plus en NPO Start. In herhaling is-ie daarnaast op woensdag 12 april 2023 om 22.50 uur op NPO2 te kijken.

Het beste voor Kees kijken

Er was sprake dat Videoland ‘m ook zou gaan uitzenden, maar daar maakte omroep KRO-NCRV bezwaar tegen. Monique Nolte meende gerechtigd te zijn om de licentie te verkopen, maar dat mag ze dus niet. Wil je vanuit het buitenland kijken naar Het Beste voor Kees zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, voordat je naar de website van NPO Start gaat.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 april 2023 /