Het Hoge Noorden: deelnemers en Dionne Stax in Scandinavië

Heb jij met veel plezier Het Hoge Noorden van Annemie Struyf gevolgd? Goed nieuws: in Nederland komt Omroep MAX nu met een editie waarin Dionne Stax Nederlanders in Scandinavië ontmoet. Ontdek hier alles over de Nederlandse Het Hoge Noorden, deelnemers en Dionne Stax. Het Hoge Noorden met Dionne Stax is sinds 27 maart iedere maandag om 20.30 uur te kijken bij MAX op NPO1. Op zaterdag zie je om 19.05 uur de herhaling. Alle afleveringen staan daarnaast op NPO Plus.

Het Hoge Noorden (Nederland)

Wat is de aantrekkingskracht van een geïsoleerde plek met een extreem poolklimaat in het noorden van Noorwegen? Hoe is het om zelfvoorzienend te leven in de Zweedse wildernis? Wat beweegt iemand ertoe om op latere leeftijd een noorderlichtcentrum op te richten, ver boven de poolcirkel? In een nieuwe documentaireserie trekt Dionne Stax een jaar lang door Scandinavië om Nederlanders te bezoeken die kozen voor een nieuw bestaan. Ze ervaart hoe het is om op deze, vaak afgelegen, plekken te wonen door mee te draaien in hun dagelijks leven.

Leestip: Durf dromen – Leven tussen droom en daad, wat verschenen is bij Het Hoge Noorden programma in België.

Het Hoge Noorden Dionne Stax

Wonen in de Scandinavische wildernis klinkt idyllisch. Terug naar een eenvoudige levensstijl waarbij rust, ruimte en het wisselen van seizoenen leidend zijn. Maar aan de andere kant; waarom zou je willen wonen op een plek waar de winters lang en donker zijn en de zomers juist kort? In Het Hoge Noorden volgt Dionne Stax zes gezinnen die niet voor het zonnige Zuiden, maar voor het ijzige Noorden kiezen. Sommigen wonen er al een tijdje, anderen maken nu plannen om te vertrekken uit Nederland. Wat beweegt deze mensen om het roer om te gooien, om alles achter te laten en ergens ver weg van de bewoonde wereld te gaan wonen? Op die vragen probeert Dionne antwoorden te krijgen.

Dionne Stax over Het Hoge Noorden

Dionne Stax: “Terug naar de basis, zo voelde mijn jaar waarin ik de ruigheid en onvoorspelbaarheid van het hoge Noorden mocht ervaren. Dromen van een leven daar is één, maar daadwerkelijk de stap zetten vergt veel moed, doorzettingsvermogen, zelfredzaamheid en een onbegrensde liefde voor de natuur. Ik heb ongelooflijk veel bewondering voor alle families die zo lief waren om mij een jaar lang, door vier seizoenen heen, een blik in hun leven te gunnen.”

Het Hoge Noorden deelnemers

Nieuwsgierig naar de deelnemers die Dionne Stax in Het Hoge Noorden van Omroep MAX volgt? Dat zijn Botenbouwers Cornelis en Patricia, schapenboeren Rob en Astrid (en hun zoon Sil), maar ook Martijn, Anne en zoontje Espen. De Familie Ellerbrak met zoon Jesper staat nog aan het begin van hun avontuur in Zweden. Dat geldt ook voor Wiebe, Ashna en hun twee jonge kinderen (of te wel de familie Gouwens), die naar Noorwegen emigreren. Ook Rob en Threes zijn deelnemers aan de Nederlandse editie van Het Hoge Noorden waarin we verder ook kennismaken met

Onderaan het artikel lees je meer over de inhoud van de afleveringen en de deelnemers aan Het Hoge Noorden (Omroep MAX)

Het Hoge Noorden terugkijken

Het Hoge Noorden van Omroep MAX is te kijken vanaf maandag 27 maart om 20.30 uur op NPO1. De zevende en laatste aflevering is te zien op maandag 8 mei om 20.30 uur bij MAX op NPO1. Daarnaast kun je op zaterdag om 19.05 uur op NPO1 ook naar de herhaling kijken. Natuurlijk kun je de afleveringen van Het Hoge Noorden ook terugkijken, dat doe je via NPO Plus (waar alle afleveringen al te bingewatchen zijn) en NPO Start. Wil je dit programma buiten Nederland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding*, die je op Nederland zet en ga dan naar de NPO Start website.

Het Hoge Noorden (België) terugkijken

Nieuwsgierig naar de Vlamingen die naar Het Hoge Noorden zijn getrokken en gevolgd werden door Annemie Struyf*? Je kunt zowel seizoen 1 als seizoen 2 van Het Hoge Noorden België nog tot 20 februari 2024 kijken via VRT MAX. Ook hier geldt: als je gebruik maakt van een VPN Verbinding, kun je ook vanuit andere landen dan België dit programma kijken. Zet de VPN Verbinding* eerst op België en ga dan naar de VRT MAX site.

Het Hoge Noorden Omroep MAX

Het Hoge Noorden op Omroep MAX telt zeven afleveringen. Hieronder ontdek je per aflevering de inhoud.

Kennismaking deelnemers Het Hoge Noorden

Dionne Stax maakt kennis met botenbouwers Cornelis en Patricia. Vijftien winters geleden namen zij op één van de meest afgelegen plekken van Noord-Noorwegen een oude scheepswerf over. In hetzelfde land bezoekt Dionne schapenboeren Rob en Astrid, zij kunnen haar hulp goed gebruiken bij het verzorgen van honderden lammetjes. Martijn, Anne en hun zoontje Espen toverden in de bossen van Zweden een verwaarloosd landgoed om tot hun droomplek. Dionne gaat bij ze langs. Tot slot maken we kennis met de familie Ellerbrak, zij staan nog aan het begin van hun Zweedse avontuur.

Emigreren naar Noorwegen en Zweden

Rob en Threes emigreerden op latere leeftijd naar Noorwegen. Daar staat hun leven in het teken van hun grote passie: het noorderlicht. Ook een bezoekje aan de familie Ellerbrak staat op het programma. Zij zeiden Nederland definitief vaarwel en zijn nu op zoek naar een plek voor hun B&B. Martijn en Anne hebben hun droomplek in Zweden al gevonden, maar moeten hard klussen om van een vervallen boerderij hun thuis te maken. Bij Rob en Astrid is Dionne getuige van een heel bijzonder moment: de geboorte van twee lammetjes.

Emigreren met kinderen; de impact

Welke impact heeft een emigratie op een kind? Dat ontdekt Dionne in deze aflevering. Ze ontmoet een nieuw gezin; vader Wiebe en moeder Ashna vertrekken met hun twee jonge kinderen vanuit Almere naar een piepklein dorp in Noorwegen. Sil, de zoon van schapenboeren Rob en Astrid, weet hoe het is om als kind zo’n verandering mee te maken. Hij vertelt hoe het als Nederlandse jongen is om op te groeien in een onbekend land. Ook Jesper Ellerbrak komt aan het woord. Hij verhuisde twee maanden geleden met zijn ouders naar Zweden, maar dan slaat de twijfel toe…

Zomer in Scandinavië

Deze aflevering staat in het teken van de kortstondige Scandinavische zomer. Voor Martijn en Anne begint de zomer verdrietig, nu zij afscheid moeten nemen van een dierbaar familielid. De families Gouwens en Ellerbrak zitten midden in de verbouwingen van hun nieuwe stulpjes. Letterlijk een klus die niemand in de koude kleren gaat zitten. Jesper Ellerbrak heeft zijn Zweedse avontuur aan de wilgen gehangen en Dionne zoekt hem op in Nederland. Aan het einde van de zomer reist Dionne af naar het Noordelijkste puntje van Noorwegen, naar Cornelis en Patricia.

Noorderlicht

Dionne gaat langs bij Noorderlicht-echtpaar Rob en Threes. Op latere leeftijd toverden zij een dorpshuis om tot onderzoekscentrum. Nog iets noordelijker, bij Cornelis en Patricia, ervaart Dionne de voor- en nadelen van het wonen op een afgelegen schiereiland. Verder gaat de licht-sceptische Dionne mee tijdens een typisch Noorse activiteit: jagen. En we zien Martijn en Anne, die na een verdrietige periode heuglijk nieuws te melden hebben.

Winter in Scandinavië

De eerste tekenen van de winter dienen zich aan. Dionne gaat mee naar school met Wiebe junior en Shanti. Zij zitten sinds kort op hun nieuwe school, maar leren in rap tempo de Noorse taal. Met Cornelis en Patricia slaat Dionne in Noord-Noorwegen haar eerste vis aan de haak. Bij Martijn en Anne in Zweden is Dionne getuige van een veranderend landschap; de eerste sneeuwvlokken dienen zich aan. Bij Rob en Astrid moeten de schapen uit de bergen worden opgehaald. En dat blijkt een belevenis die Dionne zich nog lang zal herinneren…

Stellen Het Hoge Noorden Nederland

Dionne sluit haar reis door Scandinavië af en ontmoet de stellen nog een laatste keer. Waar Dionne en Anne in het voorjaar nog een dappere duik in het ijzige meer namen, kunnen ze nu vanuit de nieuwe hottub van de eerste sneeuw genieten. Een stuk noordelijker gaat Dionne met Vincent mee de vrachtwagen op. Met de familie Gouwens staat Dionne voor de allereerste keer op de latten en bij Rob en Threes hoopt ze een glimp van het Noorderlicht op te vangen. Maar vrouwe Aurora laat zich niet dwingen…

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 april 2023 /