Documentaire Meneer Pastoor over John van Oss en zijn opvolgers

Gabrielle Provaas heeft de documentaire Meneer Pastoor gemaakt. Ze brengt de bijzondere wisseling van de wacht in de parochies Schimmert en Genhout in beeld. Hier is pastoor John van Oss na ruim veertig jaar opgevolgd door de Indonesische paters Stefan Musanai en Charles Leta.

Documentaire Meneer Pastoor

Ruim veertig jaar stond pastoor John van Oss (83) aan het roer van de parochies Schimmert en Genhout, twee hooggelegen dorpjes in Zuid-Limburg. Inmiddels is het tijd voor een welverdiend pensioen. Zijn opvolgers, paters Stefan Musanai en Charles Leta, zijn niet alleen zo’n vijftig jaar jonger, maar ook geboren en getogen op het tropische eiland Flores in Indonesië. De opvolging heeft flink wat voeten in aarde.

Pastoor John van Oss

Pastoor van Oss, die in Limburg ook bekendheid geniet vanwege zijn indrukwekkende verzameling kerststallen, is zeer geliefd en niet eenvoudig te vervangen. Het valt hem zwaar om na al die jaren afscheid te nemen van zijn rol en de zorg voor zijn dorpsgenoten.

Paters Stefan Musanai en Charles Leta

De Indonesische paters Stefan Musanai en Charles Leta moeten het vertrouwen zien te winnen van het hechte kerkdorpje. Ze hebben er een hele kluif aan om naast het Nederlands óók het Limburgs dialect onder de knie te krijgen. Het plotselinge uitbreken van de coronacrisis draagt ook niet bij aan een soepele overdracht.

Kijktip: in Carnavalshart leerden we pastoor Pieter Scheepers uit Helmond beter kennen. In de documentaire Meneer Pastoor, zie je ook dat pastoor John van Oss met paters Stefan Musanai en Charles Leta carnaval viert.

Wereldkerk

Dat het juist twee paters uit Indonesië zijn die meneer pastoor opvolgen is historisch gezien bijzonder. Vanuit talloze kerkdorpjes zoals Schimmert werden Nederlandse paters in de vorige eeuw jarenlang uitgezonden naar verre bestemmingen als Indonesië. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid: christenen vanuit de rest van de wereld kleuren steeds meer het christendom in het geseculariseerde Nederland. Nederland als zendingsland dus.

Gabrielle Provaas

Filmmaakster Gabrielle Provaas, geboren en getogen in Schimmert, keerde voor deze documentaire terug naar haar geboortedorp. Ruim twee jaar lang volgde ze de hoofdpersonen en de kerkelijke vrijwilligers om hen heen. Op kleurrijke wijze brengt ze haar Limburg in beeld: vol heuvels en glooiende velden, kerkjes en blaaskapellen, met carnaval en een processie. Eerder (co-)regisseerde Provaas onder andere de documentaires Ouwehoeren en Plastic Harem.

Documentaire Meneer Pastoor kijken

De documentaire Meneer Pastoor is op donderdag 30 maart om 22.15 uur bij de EO op NPO2 te kijken. Deze 2Doc kun je ook terugkijken via NPO Plus en NPO Start. NPO Start kun je ook buiten Nederland gebruiken. Zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, voordat je naar de NPO Start site gaat.

Foto: EO

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 maart 2023 /