Deze Vlaamse Onderzoeksrechters vertellen op VTM over werk

Je kunt sinds woensdag 1 maart wekelijks om 20.35 uur bij VTM kijken naar Onderzoeksrechters. In het nieuwe seizoen laten acht onderzoeksrechters in België in hun kaarten kijken. Ontdek hier alles over het tv-programma Onderzoeksrechters van VTM.

Onderzoeksrechters

Wat gebeurt er tijdens een huiszoeking? Hoe vertel je een verdachte dat hij is aangehouden? En hoe gaat een moordonderzoek van start? Dat ontdek je in Onderzoeksrechters seizoen 2 op VTM. Acht Vlaamse onderzoeksrechters laten in hun kaarten kijken en worden gevolgd tijdens hun bijzondere werk. Van huiszoekingen bij zogenaamde massagesalons die aan mensenhandel doen tot het afluisteren van telefoons en verhoren van winkeldieven die hun buit creatief verstoppen. Ook een bezoekje aan de gevangenis voor de opvolging van de verdachten die ze hebben laten aanhouden, hoort erbij. Zo verloopt het leven van de acht karaktervolle onderzoeksrechters uit Vlaanderen voor wie moord, fraude en bendevorming dagelijkse kost zijn.

Als je dit interessant vindt, dan zijn de nieuwe programma’s Onder de radar en Recht Naar De Gevangenis misschien ook wel iets voor jou. Daarnaast wordt er weer gewerkt aan een nieuwe reeks, waarbij het vredegerecht centraal staat: Kunnen we overeenkomen.

Onderzoeksrechters seizoen 2

Wat je zoal kunt verwachten in Onderzoeksrechters seizoen 2? In aflevering 1 krijgt onderzoeksrechter Patrick Gaudius een man over de vloer die twee agenten arbeidsongeschikt heeft geslagen. Tijdens een emotioneel verhoor krijgt hij de kans om zich te verantwoorden, maar zijn suïcidegedachten baren onderzoeksrechter Gaudius zorgen. “Ik had niet mogen dreigen, maar de agenten hielpen mij niet”, aldus de verdachte. “Ik kan mezelf verbaal soms niet onder controle houden.”

Meer over de inhoud van de afleveringen lees je onderaan dit artikel over Onderzoeksrechters seizoen 2.

Onderzoeksrechters deelnemers

Welke Onderzoeksrechters deelnemers zijn aan het tweede seizoen van dit VTM-programma? We stellen de deelnemers aan Onderzoeksrechters hieronder uitgebreid aan je voor. Dat zijn Philippe Van Linthout, Goedele Franssens, Danny Mathys, Patrick Gaudius, Mieke Thijssen, Bie Melis, Karel Van Cauwenberghe en Katrijn Helsen.

Philippe Van Linthout

In het kanton Mechelen zetelt onderzoeksrechter Philippe Van Linthout. Hij is co-voorzitter van de Belgische vereniging van onderzoeksrechters en gespecialiseerd in cybercriminaliteit en terrorismezaken. Met de nodige betrokkenheid en een open blik zoekt hij elk dossier in detail uit. Niet iedereen is altijd even tevreden met de uitkomst van een proces, maar soms ontvangt hij bedankkaartjes. “Dat doet deugd.”

Philippe Van Linthout schreef het boek Cybercrime 3.0.

Goedele Franssens

De strenge, maar rechtvaardige Goedele Franssens is al bijna tien jaar onderzoeksrechter in Antwerpen. In haar stad krijgt ze regelmatig te maken met de gevolgen van de internationale drugshandel. Vroeger was ze jeugdrechter en correctionele rechter, maar het dynamische en onvoorspelbare aspect deed haar de overstap maken. Respect vormt de basis van elk onderzoek, maar een smeekbede zal haar niet beïnvloeden.

Danny Mathys

Achttien jaar lang was Danny Mathys onderzoeksrechter in Leuven. De zoektocht naar de waarheid is altijd haar grootste drijfveer geweest, met de wet als immer aanwezige leidraad. Met grondige dossierkennis en een open mind streeft ze naar een objectief antwoord voor elke zaak, met oor voor alle kanten van het verhaal. Haar motto is dan ook “Zeg nooit nooit”, want hoe onwaarschijnlijk iets lijkt, het kan binnen de criminaliteit.

Patrick Gaudius

Patrick Gaudius is in het rechtsgebied Brussel, Halle-Vilvoorde zowel gewoon onderzoeksrechter als Europees onderzoeksrechter. Onder het motto ‘angst is een slechte raadgever’ laat hij zich niet overmeesteren door emoties en overweegt hij elke beslissing nauwkeurig zonder zijn geloof in de mens te verliezen. De grootstad stelt hem voor enorme uitdagingen: “Het is soms dweilen met de kraan open. Maar als je stopt met dweilen, verdrink je.”

Mieke Thijssen

Mieke Thijssen start haar eerste jaar als onderzoeksrechter bij de Nederlandse rechtbank van eerste aanleg in Brussel en omschrijft haar functie liever als een ‘one-in-all’ rechter. Naast ervaren magistraten zijn onderzoeksrechters ook meesters in de psychologie, moeten ze soms hard optreden en de advocaat van de duivel spelen. Toch slaagt ze er met haar positieve ingesteldheid in om steeds het goede te blijven zien in elk dossier, “al heb je daar soms een mistlamp voor nodig.”

Bie Melis

Met het uiterste respect en de nodige betrokkenheid probeert Bie Melis, onderzoeksrechter in Antwerpen, de waarheid tot op het bot uit te zoeken. Ze vindt het ook belangrijk de aangehouden verdachten in de gevangenis te bezoeken om te weten waar ze heen worden gestuurd. De moeilijkste beslissingen blijven die over de voorlopige hechtenis, want de gevangenissen zitten overvol.

Karel Van Cauwenberghe

Karel Van Cauwenberghe was meer dan twintig jaar actief als onderzoeksrechter op de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen. Honderden dieven, verkrachters, dealers en moordenaars kruisten zijn pad, maar hij bleef geloven in de mens. Hij zag hoe de samenleving voor veel mensen tekortschiet en hoe de criminaliteitscijfers dat niet ten goede komen. Door voldoende stil te staan bij de achtergrond van de verdachte streefde hij naar het vinden van de best mogelijke oplossing.

Je kunt Karel Van Cauwenberghe ook kennen uit eerdere seizoenen van het programma De Rechtbank.

Katrijn Helsen

In de afdeling Turnhout van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg zetelt de sympathieke Katrijn Helsen die al meer dan 12 jaar onderzoeksrechter is. Empathie en rechtvaardigheid draagt ze hoog in het vaandel. Met een openminded visie neemt ze alle tijd om de argumenten te aanhoren en elk detail zorgvuldig te doorzoeken. Door veel samen te werken met buitenlandse magistraten en politie heeft ze ook meer zicht gekregen op de systemen in het buitenland die ze kan vergelijken met de Belgische werking.

Onderzoeksrechters kijken

Onderzoeksrechters is vanaf 1 maart elke woensdag om 20.35 uur bij VTM te kijken. De aflevering staat vervolgens ook een week op VTM GO. Wist je dat je vanuit Nederland ook VTM GO kunt kijken? (Eerst was Onderzoeksrechters na Behind the mask te kijken, maar die is uit de programmering gehaald op woensdagavond en nu op vrijdag aan het begin van de avond te zien).

Ontdek meer over de inhoud van Onderzoeksrechters-afleveringen:

Aflevering 2

Onderzoeksrechter Melis bezoekt de Antwerpse gevangenis met haar nieuwe griffier om haar te tonen waar aangehouden verdachten heen worden gestuurd. Want de moeilijkste beslissingen blijven die over de voorlopige hechtenis: de gevangenissen zitten namelijk overvol. Voor onderzoeksrechter Helsen in Turnhout verschijnen drie mannen op verdenking van afpersing en poging tot brandstichting.

Aflevering 3

Onderzoeksrechter Mathys uit Leuven leidt een onderzoek naar mensenhandel en het uitbuiten van prostitutie. Bij een inval in een massagesalon worden twee verdachten opgepakt en grote sommen geld in beslag genomen. In Antwerpen beweert een Nederlandse jongeman bij Onderzoeksrechter Van Cauwenberghe dat hij de grens heeft overgestoken om het schipperskwartier een bezoekje te brengen.

Aflevering 4

We volgen een opleiding met de onderzoeksrechters van de toekomst. Ervaren onderzoeksrechters Van Linthout en Van Cauwenberghe geven hen les over cybercrime en de laatste afluisterapparatuur. In Antwerpen vindt de politie een kalasjnikov, politiebadges en zwaailichten in een opslagruimte. Onderzoeksrechter Franssens verhoort twee mannen die in de buurt werden opgepakt.

Aflevering 5

Onderzoeksrechter Franssens leidt in het holst van de nacht een inval op negen verschillende locaties. Er is een vermoeden van mensensmokkel. In Leuven grijpt een man na een nachtje drinken naar zijn machete om zijn gelijk te halen. Een andere man verliest hierdoor mogelijk een duim. Onderzoeksrechter Mathys onderzoekt wat er juist gebeurd is. In Antwerpen spreekt onderzoeksrechter Van Cauwenberghe in op een man met een speedverslaving. Zijn moeder had de politie gebeld uit angst voor wat de drugs met haar zoon doen. Hij wordt thuis aangetroffen met een behoorlijke hoeveelheid verdovende middelen. En in Mechelen wordt onderzoeksrechter Van Linthout, gespecialiseerd in cybercrime, opgebeld in verband met een dossier van diefstal. Een man steelt namelijk een fiets? en één schoen. Uit het verhoor blijkt dat de man meerdere diefstallen op zijn palmares heeft staan.

Aflevering 6

In Leuven stelen dieven op grote schaal bier, maar onderzoeksrechter Mathys zit hen op de hielen. Ze mogen zich komen verantwoorden op haar bureau. Ook in Mechelen blijkt het populair om alcohol te stelen. Onderzoeksrechter Van Linthout onderzoekt er een rondtrekkende dievenbende. Een lid van de bende wordt opgepakt met in zijn hemd zeven flessen gin verstopt. Bij onderzoeksrechter Gaudius is de grens bereikt. Hij wijst een jongeman terecht die geen van zijn voorwaarden na een eerdere voorleiding is nagekomen. En een jongeman in Antwerpen wordt verdacht van handel in cocaïne. Hij is doodsbang van zijn grote baas en wil geen informatie vrijgeven aan onderzoeksrechter Franssens.

Aflevering 7

Onderzoeksrechter Gaudius wordt in het holst van de nacht gebeld om op onderzoek te gaan in een kraakpand waar een vechtpartij uit de hand is gelopen. Er is een lijk gevonden. Tot frustratie van onderzoeksrechter Van Cauwenberghe is er een computerprobleem waardoor hij een verhoor moet onderbreken. Onderzoeksrechter Franssens verhoort een man die een gsm uit de handen van een vrouw griste. De persoon die hem tegenhield, kreeg rake klappen. Bij onderzoeksrechter Van Cauwenberghe wordt dan weer een man verhoord op verdenking van oplichting via een webshop waarop hij zogezegd schoenen verkoopt.

Aflevering 8

Bij onderzoeksrechter Helsen in Turnhout zit een man die verdacht wordt van gokfraude. Hij zou de code van een goksite gemanipuleerd hebben om meer geld te ‘winnen’. Onderzoeksrechter Van Linthout is de leugens van een speedgebruiker moe en laat hem dan ook ter plaatse een drugstest afleggen. Een meisje uit een Leuvense instelling is vermist. Een ongeruste onderzoeksrechter Mathys probeert uit te zoeken waar ze is gebleven. En in Antwerpen worden twee doofstomme mannen opgepakt. Er moet dringend naar een gebarentolk gezocht.

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

19 april 2023 /