Documentaire Patrick Lefevere – Godfather van de koers kijken

De documentaire Patrick Lefevere – Godfather van de koers is sinds woensdag 8 maart om 21.20 uur te kijken op Canvas en al compleet te bingewatchen via VRT MAX. Lieven Van Gils deed de interviews en zorgt voor de commentaarstem. Ontdek hier alles over deze documentaire en de andere documentaires die wielerliefhebbers niet mogen missen.

Patrick Lefevere

De start van het wielervoorjaar is het ideale moment om nader kennis te maken met ​ Patrick Lefevere, al 30 jaar een van de belangrijkste en meest invloedrijke figuren in het Belgische wielrennen. Als ploegleider en manager bij het toonaangevende Mapei en later als CEO en mede-eigenaar van het instituut Quick Step. In alle grote wielerverhalen die Vlaanderen de voorbije 30 jaar in de ban hielden, heeft Patrick Lefevere wel ergens een hand. 

Lees ook het boek: The Wolfpack Years (bestel direct bij: Amazon Nederland, Amazon België of Bol.com)

Godfather van de koers

Maar wie is de man achter de succesvolle manager en hoe heeft hij die status van Godfather van het Belgische wielrennen bereikt? Wat is de achtergrond van Patrick Lefevere en wat drijft hem om ondanks al die successen toch nog altijd even maniakaal met het wielrennen bezig te blijven?

Documentaire Patrick Lefevere, Godfather van de koers

De zesdelige reeks Patrick Lefevere, Godfather van de koers (van Zebra63) probeert in de ziel te kijken van de peetvader van het Belgische wielrennen. Elke aflevering focust op een aspect van zijn leven en werk. Lefevere vertelt er zelf over, maar er zijn ook getuigenissen van zij die het dichtst bij hem staan. Grote wielerkampioenen als Johan Museeuw*, Tom Boonen* en Remco Evenepoel* komen aan het woord, net als talrijke anderen die met of tegen Patrick gestreden hebben op het wielertoneel. 

Documentaire Patrick Lefevere kijken

De documentaire Patrick Lefevere, Godfather van de koers is vanaf woensdag 8 maart om 21.20 uur op Canvas te kijken. In de herhaling op Eén op zondag vanaf 12 maart om 21.35 uur. Daarnaast staan alle afleveringen al op VRT MAX. Als je gebruik maakt van een VPN Verbinding (die je op België zet) kun je vanuit overal ter wereld naar deze documentaire over Patrick Lefevere kijken.

Documentaire team Soudal-Quick Step

Wist je dat er daarnaast ook een documentaire is over team Soudal-Quick Step is (of beter gezegd: Quick Step- Alpha Vinyl, want het gaat over het team van 2022)? De documentaire Wolfpack is nu te kijken op Prime Video. Daar vind je tevens de documentaires over Team Jumbo Visma en het vrouwenteam van SD Worx. Start nu 30 dagen gratis kijken op Prime Video.*, om ze alle drie te bewonderen. En lees via de links hieronder meer over de documentaires:

Review Patrick Lefevere, Godfather van de Koers

Ik heb deze documentaire inmiddels via VRT MAX gekeken en vond het echt heel erg interessant! Ook als je geen wielerliefhebber bent, maar juist een mooi portret wil zien over een markant persoon of geïnteresseerd bent in ondernemen (met daarbij een bedrijf opbouwen en een ploeg blijven motiveren). Ik kijk dan ook enorm uit naar de documentaire, die deze week op Prime Video te zien zal zijn.

En nu terug naar de inhoud van de documentaire over Patrick Lefevere, Godfather van de koers, die maar liefst zes afleveringen telt.

Godfather en crisismanager

Wat zorgt ervoor dat Patrick Lefevere vaak bestempeld wordt als de Godfather van de koers. Op welke manier leidt hij zijn ploeg en waarom is het ontzag voor hem zo groot? Een deel van de verklaring zit in hoe hij omgaat met de grootste stressmomenten, het ultieme voorbeeld daarvan is de val die Fabio Jakobsen bijna het leven kostte in Polen. En terwijl Patrick een vader is voor de leden van zijn team, was het voor hem ook een strijd om het team niet boven zijn eigen 2 zonen in de pikorde te zetten. Brian Holm, ploegleider bij het team van Lefevere zegt: “Patrick is een f*cking dictator. Je moet hem leren kennen om van hem te kunnen houden.”

Met getuigenissen van: Patrick Lefevere, Dieter Lefevere (zoon), Rita Lefevere (zus), Jo Planckaert (VIP-chauffeur), Stephanie Clerckx (communicatieverantwoordelijke), Brian Holm (ploegleider), Davide Bramati (ploegleider), Yvan Vanmol (ploegdokter), Remco Evenepoel, Yves Lampaert, Tom Boonen, Johan Museeuw, Julian Alaphillippe, Fabio Jakobsen, Nick Nuyens, Bram Tankink.

‘Geldwolf’ Lefevere

Op vlak van geld snelt de reputatie van Patrick Lefevere hem vooruit. West-Vlaamse boekhouder, altijd op zoek naar nieuw sponsorgeld, altijd bezig met de limieten van zijn budget. Maar het is pas wanneer we het bewogen familiale verleden van Patrick leren kennen dat we snappen waarom geld voor Lefevere zo’n grote bron van stress en bezorgdheid is. Rik – de broer van Patrick Levere – vertelt: “Je moet je voorstellen hoe het is om je vader geboeid in de gevangenis te zien zitten.”

Met getuigenissen van: Patrick Lefevere, Rita Lefevere (zus), Rik Lefevere (broer), Stephanie Clerckx(communicatieverantwoordelijke), José De Cauwer (analist), Wilfried Peeters (ex-renner/ploegleider), Yvan Vanmol(ploegdokter), Paul De Geyter (manager), Zdenek Bakala (eigenaar team Quick-Step), Yves Lampaert, Tim Declercq, Nico Mattan, Tom Boonen, Julian Alaphillippe, Mark Cavendish.

Wereldkampioenen

Patrick Lefevere wordt door vriend en vijand gezien als een kampioenenmaker. Zowel Tom Boonen als Johan Museeuw werden groot onder zijn vleugels en de jongste jaren herhaalt hij dat met de Fransman Julian Alaphilippe en het Belgische wonderkind Remco Evenepoel. Al die sterren die bij Patrick groot werden, pakten ook de felbegeerde regenboogtrui als wereldkampioen. En hoewel het WK traditioneel in landenteams wordt gereden, had Patrick Lefevere bij die wereldtitels vaak een grote invloed op de gebeurtenissen. Tom Boonen vertelt over de aanloop naar het WK in Madrid: “Ik heb Patrick nooit gevraagd om keet te schoppen in de pers, dat was zijn idee.”

Met getuigenissen van: Patrick Lefevere, Paul De Geyter (manager), Wouter Vandenhaute (voorzitter RSC Anderlecht), José De Cauwer (analist/ex-bondscoach), Dirk Nachtergaele (verzorger), Julian Alaphillippe, Tom Boonen, Peter Van Petegem, Nick Nuyens, Johan Museeuw, Remco Evenepoel.

Geruchten

In zijn lange carrière stond Patrick Lefevere een aantal keer in het oog van de storm. Een krant beschuldigde hem van georganiseerd dopinggebruik binnen het team, Tom Boonen werd betrapt op cocaïnegebruik, Lefevere haalde zelf dopingzondaar Richard Virenque in huis: allemaal momenten die de reputatie van Lefevere weinig goed deden. Maar ook op persoonlijk vlak is de reputatie van Patrick Lefevere niet onbesproken, denk maar aan zijn veelbesproken passage in het programma Vive le vélo, waar hij aan tafel niet uit zijn woorden geraakte. Wielerjournalist en dopingspecialist Hans Vandeweghe zegt: “De affaire HLN was het dieptepunt in de geschiedenis van de Vlaamse sportjournalistiek.”

Met getuigenissen van: Patrick Lefevere, Dieter Lefevere (zoon), Wilfried Peeters (ex-renner/ploegleider), Hans Vandeweghe (journalist), Wouter Vandenhoute (voorzitter RSC Anderlecht), Stephanie Clerckx ​ (communicatieverantwoordelijke), Paul De Geyter (manager), Yvan Vanmol (ploegdokter), Dirk Nachtergaele (verzorger), Johan Museeuw, Tom Boonen, Richard Virenque, Yves Lampaert, Tim Declercq.

De ultieme winnaar

Winnen is een constante in de carrière van Patrick Lefevere. Hij won zelf een aantal koersen als profrenner maar het grote succes kwam er eerst als ploegleider en daarna als manager. Al van in zijn beginjaren als sportdirecteur bij het kleine maar legendarische Marc Zeepcentrale was winnen het enige wat telde. Later kwamen er legendarische prestaties zoals de veelbesproken editie van Parijs-Roubaix waar Lefevere met zijn team het hele podium bezette en er onder de renners strijd was over wie er zou mogen winnen. Patrick Lefevere zegt: “Ik droomde van een grote witte villa zoals mijn idool Eddy Merckx, maar hoe langer ik koerste, hoe kleiner die villa werd.”

Met getuigenissen van: Patrick Lefevere, Marc ​ De Windt (ploegleider Marc Zeepcentrale), Ferdi Van Den Haute (ex-renner), Frank Hoste (ex-renner), Adrie van der Poel (ex-renner), Johan Museeuw (ex-renner), Nico Mattan (ex-renner), José De Cauwer (analist), Yvan Vanmol (ploegdokter), Dirk Nachtergaele (verzorger), Tom Steels (ploegleider).

Een toekomst rond het fenomeen Remco

Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd is Patrick Lefevere nog niet aan stoppen toe. Zeker niet nu hij wielerfenomeen Remco Evenepoel in zijn ploeg heeft. Een klassieker, wereldtitel en Vuelta heeft Remco al op zak maar zijn en ook Lefevere’s ultieme droom is de Tour. ​ De samenwerking verliep tot nu met grote pieken en diepe dalen, maar iedereen is het erover eens: als Patrick Lefevere het enige gaatje in het palmares van zijn team wil opvullen – een eindzege in de Ronde van Frankrijk – dan is het nu of nooit met Remco. Of zoals hij zelf zegt over een eventuele Tourwinst. “Als ik sterf zal er niet op mijn zerk staan ‘hij heeft de Tour niet gewonnen’.”

Met getuigenissen van Patrick Lefevere, Remco Evenepoel, Zdenek Bakala (eigenaar Team Quick-Step), Davide Bramati(ploegleider), Tom Steels (ploegleider), Brian Holm (ploegleider), Paul De Geyter (manager), Dirk Nachtergaele (verzorger), Dieter Lefevere (zoon), Stephanie Clerckx (communicatie-verantwoordelijke), Hans Vandeweghe (journalist), Tim Declercq, Julian Alaphillippe, Richard Virenque, Yvan Vanmol, Bram Tankink, Tom Boonen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 maart 2023 /