Floortje gaat mee: Floortje Dessing en Jasper Doest naar Nepal

Presentatrice Floortje Dessing en fotograaf Jasper Doest verkennen de relatie tussen mens en dier in het nieuwe programma Floortje gaat mee, waarvoor ze over land van Nederland naar Nepal reizen. Je kunt dit tv-programma vanaf vanavond – donderdag 16 februari – om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO1 kijken. Ontdek meer over fotograaf Jasper Doest, de inhoud van Floortje gaat mee en de extra afleveringen op NPO Start.

Floortje gaat mee

In het nieuwe reisprogramma Floortje gaat mee reist Floortje Dessing samen met prijswinnend fotograaf Jasper Doest over land van Nederland naar Nepal. Tijdens deze lange en avontuurlijke reis verkennen ze samen de ingewikkelde verstandhouding tussen mens en dier. Ze ontmoeten mensen die zich met hart en ziel zich inzetten voor het welzijn van dieren. Maar zien ook hoe mensen zich overal ter wereld boven dieren in de ‘rangorde’ plaatsen. Terwijl Jasper de verhalen vertelt met zijn fotocamera, zorgt Floortje voor de onderschriften door met mensen in gesprek te gaan. 

Floortje Dessing

Floortje Dessing vertelt: “Het was al lang een grote wens van mij om een programma over onze relatie tot dieren te maken, omdat er zoveel verschillende kanten aan dit verhaal zitten. Dat ik dit heb kunnen doen met zo’n getalenteerde fotograaf als Jasper Doest maakte het buitengewoon leerzaam. Hij houdt zich al lang bezig met de verhouding tussen mens en dier en heeft vanwege zijn achtergrond als bioloog een heel scherpe kijk op zaken. Dat heeft in ieder geval bij mij voor nieuwe inzichten gezorgd. Ik hoop dat de kijker dat net zo ervaart.”

Afleveringen Floortje Gaat Mee

In de serie ontmoeten Jasper en Floortje onder andere de Roemeense Cristina. Zij zet zich met haar stichting in om beren op te vangen die uit erbarmelijke omstandigheden zijn gered of niet langer in het wild kunnen leven. In Turkije bezoeken ze het zo omstreden kamelenworstelfestival. Ze gaan in Irak mee met een speciaal opgeleid team van speurhonden, dat op zoek gaat naar landmijnen die zijn achtergebleven na de oorlog. In miljoenenstad Mumbai (recent nog te zien in Reizen Waes Wereldsteden) neemt politieagent Murlidhar Floortje en Jasper mee op sleeptouw, wanneer hij een melding krijgt van een giftige cobra die zich in het huis van een van de inwoners van de metropool verschuilt. En in Nepal heeft het tweetal een bijzondere ontmoeting met Doma. Zij zet zich met hart en ziel in voor de bescherming van neushoorns, ondanks dat ze haar eigen moeder verloor bij een neushoornaanval. 

Floortje Gaat mee: NPO Start

Op NPO Start zijn daarnaast nog twee extra afleveringen van Floortje Gaat Mee te kijken. De eerste aflevering is er nu te kijken. Deze gaat over Jasper Doest. Op 2 maart volgt er dan nog een extra aflevering van Floortje Gaat mee op NPO Start over Iraaks-Koerdistan. Als je een VPN Verbinding hebt, die je op Nederland zet, kun je ook vanuit het buitenland dit programma kijken.

Jasper Doest

Jasper Doest is een wereldwijd gerenommeerde fotograaf. Hij studeerde aanvankelijk biologie, maar na het winnen van een fotowedstrijd besloot hij met fotografie verder te gaan. Tegenwoordig fotografeert hij voornamelijk voor grote internationale tijdschriften zoals National Geographic. Hij is naast Senior Fellow bij de International League for Conservation Photographers ook ambassadeur voor het Wereld Natuurfonds.

Jasper Doest in Floortje Gaat Mee

Een belangrijk thema in het werk van Jasper Doest is het contrast tussen de natuur en een door mensen gedomineerde omgeving. Zijn werk ontving talloze onderscheidingen, waaronder vier World Press Photo awards. In 2020 werd hij uitgeroepen tot European Wildlife Photographer of the Year. En onlangs ontving hij twee nominaties voor de Zilveren Camera 2022. Jasper Doest: “Het is zo’n verrijking om te zien hoe andere culturen met dieren omgaan. Hierdoor verandert mijn wereldbeeld en de manier waarop ik naar mijn eigen omgeving kijk.”

Floortje Gaat Mee kijken

Foto: BNNVARA.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 februari 2023 /