Documentaire over Louis van Gaal van Geertjan Lassche kijken

De documentaire over Louis van Gaal – of beter gezegd de film Louis – van Geertjan Lassche kun je zowel in Nederland als België op tv kijken. In Nederland zendt Omroep MAX ‘m in twee delen uit op donderdag 10 en 17 november om 21.30 uur. In België kun je op zondag 20 november om 20.10 uur op Canvas naar de film Louis kijken. Hier lees je alles over de documentaire Louis van Geertjan Lassche.

Louis van Gaal

Hij is één van de beste voetbaltrainers die ons land ooit gekend heeft én de man over wie iedereen een mening heeft. In de film Louis schetst filmmaker Geertjan Lassche een uniek portret van Louis van Gaal. Hij blikt terug op hoogte- en dieptepunten in zijn kleurrijke leven. Aan bod komt zijn carrière, maar ook zijn achtergrond en gezinsleven. We zien de bondscoach onder meer kerst vieren met familie, thuis op de bank aan de wijn met Truus maar ook de eerste fysieke problemen bij de fysiotherapeut. Nog nooit kwam een camera zo dichtbij het persoonlijke leven van Louis van Gaal. Wat ons betreft is deze documentaire over Louis van Gaal echt een aanrader.

Hoogte- en dieptepunten Louis van Gaal

In het eerste deel van de film kijkt een gepensioneerde Louis van Gaal terug op hoogte- en dieptepunten uit zijn leven, zowel op voetbalgebied als op het persoonlijke vlak. Met zijn broer Gérard bespreekt hij zijn jeugd en de impact van zijn veel te vroeg overleden vader. Van Gaal haalt met Edgar Davids en Luís Figo herinneringen op aan de successen van Ajax en Barcelona, waarbij ook de botsingen met vedettes en de media de revue passeren. Verder spreekt Van Gaal met zijn dochters Brenda en Renate over de impact van het overlijden van hun moeder Fernanda. Met Frank en Ronald de Boer probeert hij uit te vinden waarom de kwalificatie met Oranje voor het WK Voetbal in 2002 mislukte. En we zien hem samen met zijn Truus van het leven genieten in Portugal. Zo ontstaat langzaam een beeld van de mens achter het veelbesproken imago.

Nieuwe bondscoach & kanker

Het tweede deel van de documentaire laat de wederopstanding zien van de trainer Louis van Gaal. Terwijl hij terugblikt op zijn succes bij AZ, de confrontatie aangaat met Uli Hoeness – de erevoorzitter van FC Bayern – en met Arjen Robben het succes van Oranje tijdens het WK Voetbal in 2014 bespreekt, wordt er een beroep op hem gedaan om nog een keer als bondscoach het Nederlands elftal naar het WK Voetbal in Qatar te loodsen. De film toont hoe de nieuwe bondscoach, terwijl niemand weet dat hij wordt behandeld voor kanker, dit klusje gaat klaren.

Documentaire Louis van Gaal op tv kijken

De documentaire over Louis van Gaal is dus op tv te kijken bij Omroep MAX en Canvas. Eerder was deze film van Geertjan Lassche te zien in de bioscoop. Wil je ‘m kijken vanuit het buitenland, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet en ga naar NPO Start om de aflevering terug te kijken. Ik neem aan dat-ie (na uitzending op Canvas op zondag 20 november) ook terug te kijken is via VRT MAX. Ook in dat geval geldt; wil je buiten België kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op België zet.

Geertjan Lassche

Geertjan Lassche vertelt: “Louis van Gaal was, is en blijft een mediafenomeen. Iedereen heeft een mening over hem. In de research merkte ik dat zo’n mening ook veel zegt over het referentiekader van degene die hem becommentarieert. Maar staan we nog wel open voor het bijstellen van een mening? Ik had het voorrecht om Louis meer dan drie jaar van dichtbij te ervaren en filmen. Ik leerde dat je vooral authentiek moet zijn, zonder vooropgezette ideeën, om dichtbij hem te komen. Uiteindelijk is de conclusie van mijn filmische observatie dat het niet gaat om de vraag of zijn imago wel klopt, maar wie hij nog meer is dan zijn welbekende imago.”

Over het werk van Geertjan Lassche hebben we sowieso al vaker geschreven. Zo zagen we recent van zijn hand Break Free seizoen 5. Maar je kent hem ook van Frontberichten en Waterman. 

Foto: Documentaire Louis van Gaal © Doxy / MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 november 2022 /