Documentaire Even Vergeten over leven Korsakov patiënten

De 2Doc Even Vergeten gaat over het leven van Korsakov patiënten, waarbij hun geheugen is aangetast door de drank. Je kunt de documentaire Even Vergeten vanavond – donderdag 5 januari 2023 – om 22.10 uur kijken bij BNNVARA op NPO2. Ontdek er hier meer over.

Verpleeghuis Markenhof & Korsakov

In de bossen van Beekbergen ligt verpleeghuis Markenhof. De nietsvermoedende wandelaar zou denken dat het een vakantiepark is, maar de gebouwen bieden onderdak aan 140 patiënten  die allemaal in verschillende stadia van het geheugen-verwoestende korsakovsyndroom ronddwalen. Korsakov ontstaat door ernstige vitamine B1 tekorten, nagenoeg altijd het gevolg van bovenmatig alcoholgebruik. De ene patiënt kan niet veel meer dan voor zich uit staren terwijl de ander op het eerste gezicht niks mankeert. Eén ding hebben ze gemeen: bijna allemaal willen ze het liefst naar huis.

Documentaire over Korsakov patiënten

In de documentaire staan de patiënten Kenny en Christina centraal. Allebei proberen ze, geteisterd door schuld, schaamte, verslaving en een verwoest geheugen, toch een begrijpelijke en leefbare wereld te creëren. Kenny heeft het gevoel dat hij bestolen wordt en vindt het onterecht dat hij wordt opgesloten. De vurige maar ook ingewikkelde relatie met medepatiënt Loes zet zijn vrijheid op het spel. Hun alcoholverslaving steekt namelijk regelmatig de kop op. Lukt het Kenny om zijn weg te vinden binnen de muren van het tehuis en de grenzen die Korsakov hem oplegt? Christina heeft geen idee hoe ze in Markenhof terecht is gekomen maar neemt de dag zoals die op haar afkomt. Dat gaat de ene keer beter dan de andere.

Documentaire Even Vergeten

De documentaire Even Vergeten geeft een ontroerend inkijkje in de wereld van ex-alcoholisten voor het leven buiten de kliniek niet meer verantwoord is. Deze 2Doc is gemaakt door regisseur Kim Smeekes is coproductie van BNNVARA en Hazazah. Dit productiehuis maakte eerder het programma Roofkunst.

Documentaire Even Vergeten kijken

 2Doc: Even Vergeten is donderdag 5 januari te zien om 22.10 uur bij BNNVARA op NPO 2. Je kunt deze documentaire over Korsakov patiënten ook terug kijken via NPO Start en NPO Plus. il je terug kijken vanuit België, maak dan gebruik van een VPN Verbinding en zet de server op Nederland.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 januari 2023 /