Achter de schermen bij het VlaamsKijken kantoor

Dagelijks deel ik op VlaamsKijken één of meerdere berichten over nieuwe series, films of tv-programma’s. Dat oogt misschien eenvoudig, maar achter de schermen komt er een hele organisatie bij kijken. Al die berichten moeten tenslotte wel geschreven worden. Zeker in de drukke decembermaand – waarin veel specials op tv komen – is het belangrijk om het overzicht te houden.

Persberichten

Nu weet ik dankzij mijn contacten bij de omroep vaak al weken, soms zelfs maanden, eerder wanneer een tv-programma, serie of film te zien is. Ik kan bijvoorbeeld al verklappen dat de VRT het aankomende voorjaar echt ontzettend veel gave series gaat uitzenden. Die wil ik natuurlijk wel op het juiste moment online hebben. Het is dus zaak dat ik al die informatie goed geordend houd. 

Overzicht houden

Wat orde in mijn mailbox betreft, categoriseer ik de persberichten die binnenkomen en zet ze als ik ze langer moet bewaren ook even in een apart mapje. Maar het grootste deel van mijn ‘blog-administratie’ doe ik nog ouderwets op papier. Ik heb een ordner voor mijn blogs, waarin ik verschillende informatie bewaar. Daar zitten bijvoorbeeld maandoverzichten in. Dat is een kalenderpagina, waarbij ik per maand noteer welk programma er start of welke productie er in première gaat. 

Op zoek naar nieuws

Maar ik heb ook een overzicht van films en series, die aangekondigd zijn, maar waarvan nog niet duidelijk is wanneer ze op tv of in de bioscoop komen. In sommige gevallen weet ik dat, omdat de omroep of productiemaatschappij al een persbericht heeft verstuurd. Maar vaker spot ik het al eerder. Bijvoorbeeld als een acteur of regisseur in een interview over zijn of haar nieuwe plannen vertelt. Of ik spot wat interessants op de Insta van een actrice, cameraman of iemand anders die achter de schermen werkt (ja, ik probeer er zoveel mogelijk te volgen). Soms weet ik het zelfs nog eerder, omdat er productiesteun is aangevraagd bij de overheid. Die sturen dan een persbericht uit over wie ze deze ronde steunen. Dan kan het dus zijn dat je jaren van tevoren weet dat een bepaalde serie eraan komt. 

Relevante berichten

En dan zou je krabbels nog vergeten van andere interessante zaken. Zo heb ik al heel wat SEO-tips genoteerd, die ik in Facebook-groepen of op LinkedIn voorbij zie komen. En ik heb een lijst met relevante berichten, waar ik ook over zou kunnen schrijven op VlaamsKijken. Berichten die commercieel interessant zouden kunnen zijn, omdat ik hierin met affiliate-linkjes kan werken. Dat zijn onderwerpen, die ik heb ontdekt door mijn cijfers te analyseren. Kortom: in die order zitten best wat tabbladen om al die informatie ook nog eens uit elkaar te houden. 

Achter de schermen

Zonder dit goed te ordenen, zou het nog steeds een chaos van krabbels zijn. Nu is het juist een handig overzicht, waardoor ik in mijn eentje een blog kan beheren die alleen deze maand al zo’n 200.000 unieke bezoekers mag verwelkomen. Zo wil iedereen op dit moment alles weten over The Voice finale en is men nieuwsgierig naar de cast van Scrooge Live! (dit berichte zorgde voor een recorddag mét maar liefst 20.000 unieke bezoekers).

22 december 2022 /