Documentaire Is Crypto het Nieuwe Goud op Streamz

De documentaire Is Crypto het Nieuwe Goud is nu te kijken op Streamz. Negen Vlamingen en vier experts komen aan het woord over de wereld van cryptovaluta en NFT’s. De deelnemers aan Is Crypto het Nieuwe Goud zijn VEXX, Bruno Ver, David Devriesere, Didi & Romaine Taihuttu, Niko De Jonghe, Rhymezlikedimez, Griet Baelus, Quinten Francois, Tonya Mas, Faroek Özgünes, Levi Haegebaert, Bram De Man en Zaïna De Beer. Lees hier alles over Is Crypto het Nieuwe Goud?

Is Crypto het Nieuwe Goud

De documentaire reeks Is crypto het Nieuwe Goud? van productiehuis Het Konijn (die je kent van Chasing beauty en OnlyFans: De Naakte Vlaamse waarheid) geeft een inkijk in de wereld van virtuele valuta maar ook in die van digitale kunst. Er gaat sinds kort geen dag voorbij of je leest over crypto. De voorbij weken waren dan ook de zwartste bladzijden in de geschiedenis van cryptocurrency: Dalende prijzen, hacks, de ondergang van een grote crypto-exchange. Het houdt niet op. Maar hoewel iedereen er al van heeft gehoord, blijft het een mysterieuze wereld De vierdelige documentaire werpt een kritische blik op de unieke en bijzondere digitale munt en NFT’s. Komt crypto sterker terug dan ooit tevoren of blijkt het toch één grote bubbel? 

Crypto

De documentaire volgt verschillende crypto aanhangers die hun visie & succes maar ook hun tegenslagen delen met de kijker: crypto miljonair Bruno Ver, crypto aanhanger David Devriesere, Griet Baelus die slachtoffer werd van crypto scams, Niko De Jonghe die CEO is van ‘Blockchain Valley Virtual’, Didi & Romaine Taihuttuvan The Bitcoin Family, ​ en educatief crypto influencer Quinten Francois. Zij delen hun succes en rijkdom maar ook hun tegenslagen. Ondanks de bloedende markt hebben sommigen nog steeds een vast geloof in Bitcoin en cryptocurrency.

NFT

De serie werpt ook een diepere blik op de wereld van NFT’s, die vaak in één adem worden genoemd met cryptocurrency. De NFT’s kenden vooral een opmars en hype in 2021 en Belgische artiesten zoals VEXX en Rhymezlikedimez behoren ondertussen tot de top binnen de wereld van digitale kunst en de Vlaamse onderneemster Tonya Mas​ organiseerde de eerste NFT-expo in ons land. Maar daarover onderaan dit artikel meer. Zijn NFT’s meer dan digitale plaatjes die tegen hoge bedragen over de digitale toonbank gaan? Is het een hype of net een manier om dichter bij je fans te komen? Zullen NFT’s in de nabije toekomst alledaagse toepassingen kennen die iedereen zal gebruiken?

Deelnemers Is Crypto het Nieuwe Goud

Naast de 9 Vlamingen die de kijker meenemen in de wereld van cryptovaluta en NFT’s, komen er ook nog 4 experten aan het woord. Zij geven meer duiding geven rond de voor- en nadelen van de cryptomunt. De experts in Is Crypto het Nieuwe Goud zijn onderzoeksjournalist Faroek Özgünes, crypto expert Levi Haegebaert, hoofdinspecteur Bram De Man en web3 & intellectueel eigendomsjurist Zaïna De Beer.

Ontdek hieronder alvast wie de deelnemers aan Is Crypto het Nieuwe Goud zijn en wat hun band is met crypto currency.

VEXX – NFT artiest & Youtuber

Vince Okerman, beter bekend als VEXX, werd razend populair door zijn unieke, kleurrijke stijl die ‘doodle art’ wordt genoemd. Zijn YouTube-kanaal, waarop hij blitse video’s van zijn kunst deelt, heeft maar liefst drie miljoen subscribers. Vince heeft tal van grote, internationale samenwerkingen op zijn naam staan met onder andere Gucci en Porsche. Zijn NFT’s gaan voor hoge prijzen de deur uit en zijn werk verscheen reeds op Times Square. VEXX wordt gezien als één van de grootste namen uit zijn generatie. Zijn werk zal samen met dat van Rhymezlikedimez te bewonderen zijn op de eerste immersive NFT-expo in België. Maar daarover onderaan dit artikel meer.

Bruno Ver – Crypto ondernemer

Bruno Ver is een ondernemer in hart en nieren. Hij investeert in tal van crypto gerelateerde start-ups. Intussen zit Bruno al ver over het punt waarop hij volledig van zijn crypto zou kunnen leven maar hij kiest er bewust voor om dat niet te doen. Bruno Ver is er steevast van overtuigd dat zijn digitale munten op de lange termijn nóg meer in waarde zullen stijgen.

David Devriesere – Oprichter Digital Currency Academy

David Devriesere is oprichter van Digital Currency Academy: een bedrijf dat mensen leert hoe ze op een veilige manier kunnen investeren en handelen in crypto. Hij richtte bovendien ook het Crypto Café op: een ontmoetingsplaats in Gent voor iedereen die interesse heeft in crypto. Zijn missie is om zoveel mogelijk mensen te informeren, aangezien hij zelf slachtoffer werd van verschillende scams & hacks en daardoor veel geld verloor. Voor David De Vriesere is de community die rond crypto hangt erg belangrijk.

Didi & Romaine Taihuttu – The Bitcoin Family 

De Nederlandse familie Taihuttu is een gezin bestaande uit vijf personen: Vader Didi (42), moeder Romaine (42) en dochters Joli (18), Juna (15) en Jessa (12). De familie heeft alles opgegeven om volledig in Bitcoin te gaan. Ze reizen de hele wereld rond en leiden een minimalistisch, stressloos leven. The Bitcoin Family is erg bekend in de cryptowereld. Voor Didi draait Bitcoin niet om geld maar is crypto de manier om de kloof tussen rijk en arm te dichten en een betere wereld te creëren.

Niko De Jonghe – CEO van Blockchain Valley

Niko De Jonghe is al ruim twaalf jaar bezig met cryptocurrency waarvan hij de laatste vijf jaar ‘unbanked’ is, wat wil zeggen dat hij zich volledig gedistantieerd heeft van de banken en volledig in crypto zit. Niko is bezig met het oprichten van Blockchain Valley: een complete samenleving en dorp dat zal werken op de blockchain. De huizen zullen met elkaar communiceren, wat zal zorgen voor een zo efficient mogelijk gebruik en verbruik. Niko DE Jonghe noemt zich een moderne Robin Hood en ziet bitcoin net als Didi als het middel voor een betere toekomst.

Rhymezlikedimez – Kunstenaar & NFT artiest

Robin startte als illustrator en kunstenaar. Muziek was altijd zijn inspiratie en toen hij zijn illustraties ging animeren werd hij een bekende en veelgevraagde naam bij grote artiesten. Hij werkte ondertussen samen met artiesten als Wiz Khalifa, Dua Lipa, Bruno Mars, Cardi B en vele anderen. Hij is een grote naam binnen de internationale NFT wereld. Zijn werk hangt samen met dat van VEXX in de immersieve NFT expo Future Renaissance in Plein Publiek Brussel.

Griet Baelus – Slachtoffer van crypto scams

Griet Baelus is sinds 2017 actief in cryptocurrency. Ze werd verschillende keren opgelicht. De eerste scam was door het klikken op een Google advertentie waarin stond dat Elon Musk miljoenen geïnvesteerd zou hebben in Bitcoin. Ze werd nog een tweede keer opgelicht en door haar goedgelovigheid verloor Griet Baelus meer dan 20 000 euro. Toch gelooft ze nog steeds in crypto. “Mensen met slechte intenties hebben me gescamd, niet crypto.” 

Quinten Francois – Crypto influencer

Quinten Francois is al vijf jaar actief in cryptocurrency, waarvan zijn invloedrijke YouTube-kanaal ‘Young And Investing’ vier jaar lang zijn hoofdbezigheid vormde. Hier maakte hij zijn kijkers wegwijs in het universum van crypto. Quinten wist maar liefst zo’n 150.000 subscribers voor zich te winnen en had daardoor het grootste crypto-channel van de Benelux. Maar hij stopte omwille van een burnout, de minder rooskleurige kant van crypto. Zijn populariteit verschoof ondertussen naar Twitter. Quinten Francois oefent nu ook meer adviserende functies uit en investeert in start-ups. Hij schreef het boek De bitcoinrevolutie.

Tonya Mas – organisator eerste Belgische NFT expo

Tonya Mas kan je kennen van haar deelname aan Junior Eurosong in 2003. Ze is influencer op Instagram en heeft haar eigen kleding- en koffiemerk ‘CFÉ’. Daarnaast werkt ze ook als digital marketeer voor tal van merken, artiesten en creatives, waaronder ook voor haar vriend, de internationaal bekende producer Chuki Beats. Als marketeer wil ze vooral NFT campagnes lanceren om zo fans te connecten met de artiest of de brand. Tonya Mas organiseert de eerste immersieve NFT expo ‘Future Renaissance’ met werk van Vexx en Rhymezlikedimez.

Faroek Özgünes – Onderzoeksjournalist

Als onderzoeksjournalist is Faroek Özgünes bekend met alle vormen van misdaden, alsook met cryptocurrency. Hij geeft dan ook regelmatig lezingen over criminaliteit omtrent digitale valuta. Hoe actief zijn criminelen binnen de cryptomarkt? Hoe gaan ze te werk en brengen ze de toekomst van Bitcoin in gevaar?

Levi Haegebaert – Crypto expert

Levi Haegebaert is oprichter van Start2Bitcoin waarmee hij zowel individuen als bedrijven helpt hun kennis over crypto en de Blockchain naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast werkt hij ook als digital marketeer voor verschillende cryptobedrijven. Zijn visie wordt regelmatig gevraagd door kranten en radiozenders. Levi Haegebaert reist de hele wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector. Hij is schrijver van het boek Bitcoin voor Beginners

Bram De Man – Hoofdinspecteur

Bram De Man werkt als hoofdinspecteur bij de Federale Gerechtelijke Politie van Oost-Vlaanderen. Sinds 2012 is hij professioneel bezig met cryptocurrency. Sinds 2019 doet hij alleen nog maar onderzoeken die betrekking hebben tot cryptocurrency. Daarnaast is Bram De Man ook docent in deze materie binnen de Federale Politie. Als op het cryptocurrency aankomt heeft Bram binnen België de grootste praktijkervaring. Hij was bovendien betrokken bij de eerste inbeslagname van NFT’s in België en voerde zelfs een aantal internationale onderzoeken.

Zaïna De Beer – web3 & intellectueel eigendomsjurist 

Als beeldend kunstenares weet Zaïna De Beer als geen ander hoe belangrijk het is om je werk te beschermen tegen plagiaat. Ze heeft haar eigen business ‘Alpha Legal Creatives’: een gespecialiseerd team van juristen dat zich richt op het beschermen van alle soorten creatieve werken. Ongeveer een jaar geleden sprong Zaïna De Beer mee op de kar van de NFT’s. Ondertussen is ze gespecialiseerd als NFT en web3 juriste en helpt ze digitale kunstenaars hun werk te beschermen.

Lees daarnaast meer over Future Renaissance & NFT’s

Wat is een NFT

What the f*ck is een NFT? Een NFT of non-fungible token (een niet-verwisselbaar of uniek token) is simpel gezegd een digitaal eigendomscertificaat. De laatste jaren werd de toepassing van NFT’s razend populair bij digitale kunstenaars. Dankzij NFT’s kunnen artiesten hun creatieve eigendommen namelijk beschermen in een digitale wereld. Een echte gamechanger voor het ​ kunstenlandschap.

Future Renaissance

Hoe dat precies in zijn werk gaat kan je van 16 december tot en met 8 januari ontdekken in de expo Future Renaissance. De eerste immersive NFT-expo van België strijkt dan neer in het Dynsatiepalies in Brussel. De hele kerstvakantie lang kan jong en oud er kennismaken met de wereld van crypto art. In de expo, die volledig is opgebouwd uit 360° projecties, leer je onder andere Belgische NFT-artiesten, VEXX en Rhymezlikedymez kennen.

Documentaire Is Crypto het Nieuwe Goud kijken

Is Crypto het Nieuwe Goud? is een productie van Het Konijn in samenwerking met Streamz. De docu reeks werd geregisseerd door Cheeru Mampaey (die je ook kent van de documentaire over Summer de Snoo) en is nu te kijken op Streamz. De immersieve NFT expo ‘Future Renaissance’ is vanaf 16 december te bezoeken in Plein Publiek Brussel.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

20 december 2022 /