Timmyland: Tim den Besten wil eigen land beginnen

Tim den Besten onderzoekt in de zesdelige VPRO jeugdserie Timmyland hoe je de baas wordt van je eigen land. In fictiescenes zie je ‘het land van je dromen’ steeds meer vorm krijgen en ondertussen ontdekt Tim den Besten de waarden van een democratie en een dictatuur. Sinds zondag 13 november iedere week om 19.20 uur te kijken bij NPO Zapp.

Timmyland

Tim den Besten heeft een droom: hij wil een eigen land beginnen. Maar hoe doe je dat? Hij richt zijn eigen Timmyland op, waar hij zelf de grote leider is en alles bepaalt. Naast eigen wetten, een vlag en een munt krijgt Timmyland ook een eigen volkslied, gezongen door zangeres Froukje. Daarnaast bezoekt Tim niemand minder dan koning Willem-Alexander in Paleis Huis ten Bosch en komt erachter welke taken de koning heeft.

Koning Willem-Alexander

Aflevering 1: Lijkt het jou ook zo lekker om de baas te zijn? Presentator Tim den Besten ziet het helemaal voor zich in zijn eigen land, Timmyland. Wie wil er nou niet in een land wonen waar je de hele dag honden kunt aaien, elke inwoner gratis de Timmysnack krijgt en waar mensen altijd vrolijk gekleed gaan? Tim gaat onderzoeken hoe je de baas wordt en bezoekt daarvoor zelfs koning Willem-Alexander.

Minister-president

Aflevering 2: Tim den Besten gaat langs bij premier Mark Rutte en ontdekt hoe je een wet invoert. Voor zijn eigen Timmyland onderzoekt Tim hoe hij een waddeneiland kan laten opspuiten. Timmyland krijgt steeds meer vorm. Zo worden er straten aangelegd, bomen gepland en is ‘de wedergeboorte school’ in aanbouw.

Eigen vlag, politie en rechter

Aflevering 3: Wat is een land zonder eigen vlag? Tim den Besten maakt er een. Daarnaast wil hij in Timmyland ook regels zoals het verbod op saaie kleding. Hoe controleer je zo’n wet en wat als je ‘m overtreedt? Tim legt dat voor aan de politie en aan een rechter. Ze praten over een gelijke en eerlijke behandeling voor iedereen.

Eigen munt en het leger

Aflevering 4: Bij het beginnen van je eigen land, hoort ook eigen geld. Tim den Besten ontwerpt zijn eigen munt, de Timmy. Ook gaat hij langs bij het Nederlandse leger en ontdekt hij dat veiligheid bieden de belangrijkste taak is van het leger.

Eigen volkslied en het Jeugdjournaal

Aflevering 5: Samen met zangeres Froukje schrijft Tim den Besten zijn eigen volkslied. Tim wil graag mooie fantasieverhalen naar buiten brengen over hemzelf, maar bij Evita van het Jeugdjournaal ontdekt hij dat al het nieuws daar op waarheid wordt gecheckt.

Verkiezingen

Aflevering 6: Er zijn verkiezingen in Timmyland. Wie mag er de baas worden? Tim den Besten leert van een spindoctor hoe hij het beste campagne voert. Tevens ontdekt hij oneerlijke manieren om de verkiezingen naar zijn hand te zetten. Wordt Tim den Besten de baas van Timmyland?

Tim den Besten

Tim den Besten (1987) is presentator, programmamaker en schrijver. Hij was te zien in onder andere  Knaldrang, Tims ^ tent, De outsiders, 100 dagen voor de klas, 100 dagen in je hoofd en in de VPRO Jeugdseries Beestieboys en Kwartier van het dier.

Timmyland kijken

Timmyland wordt vanaf 13 november iedere zondag om 19.20 uur uitgezonden bij VPRO op NPO Zapp. Je kunt Timmyland ook terug kijken, via zowel NPO Start als NPO Plus. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op een Nederlandse server zet. De reeks telt zes afleveringen.

Foto: Hilde Harshagen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 december 2022 /