Documentaire Femicide over moord op vrouwen (door partner)

Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord. Vrijwel altijd is de (ex) partner de dader. Waarom worden vrouwen – al als ze meisjes zijn – gewaarschuwd voor ‘de man in de bosjes’, terwijl het grootste gevaar voor vrouwen naast ze op de bank zit? Roxanne Herder en Eva Strating maakten de documentaire Femicide over moord op vrouwen, omdat ze vrouw zijn. De 2Doc Femicide is vanavond – zaterdag 10 december – om 22.05 uur te kijken bij BNNVARA op NPO2.

Documentaire Femicide

Als een vrouw wordt vermoord, is de dader vrijwel altijd de (ex) partner. De keuze van de vrouw om zelfstadig te zijn, is vaak de oorzaak. Femicide wordt in de media vaak gebracht als een gezins- of familiedrama, maar dat is het niet. Het is moord op vrouwen die voor zichzelf opkomen. Waarom is femicide zo onderbelicht? Waarom wordt het beestje niet bij zijn naam genoemd? In de documentaire Femicide staan Roxanne Herder en Eva Strating hier bij stil; ze dragen deze 2Doc op aan alle slachtoffers – dat zijn er helaas heel erg veel.

Moord op vrouwen, omdat ze vrouw zijn

In deze documentaire delen nabestaanden van femicide-slachtoffers openhartig en indringend hun verhaal. Niet alleen de toedracht, de moord zelf en het drama dat erop volgde worden besproken, maar ook het taboe dat kleeft aan de benaming: femicide, moord op vrouwen omdat ze vrouw zijn. Roxanne Herder en Eva Strating, de regisseurs van deze documentaire vertellen: “Wij vinden dat deze film er moest komen om femicide in Nederland onder de aandacht te brengen. Het wordt afgedaan als gezinsdrama maar dat is het niet. Het zijn mannen die het vrouwen niet toestaan voor zichzelf te kiezen en hen om die reden vermoorden. Dat is de harde realiteit, van een probleem dat in Nederland zo veel groter is dan we denken.”

Dit is een interessante documentaire voor liefhebbers van true crime reeksen, zoals Moorddossier en True Crime Belgium.

2Doc Femicide kijken

De 2Doc Femicide is op zaterdag 10 december om 22.05 uur te kijken op NPO2. De documentaire is daarnaast (terug) te kijken via NPO Start en NPO Plus. Wil je vanuit België kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet.

Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 december 2022 /