Pano – Het eetprobleem: over eetstoornissen bij jongeren

De nieuwste Pano-aflevering gaat over eetstoornissen bij jongeren. Je kunt Pano – Het eetprobleem vanavond – woensdag 28 september – om 21.30 uur op Eén kijken en in de app van VRT NWS. Een interessant journalistiek programma over een probleem dat ten tijde van de corona pandemie is toegenomen.

Jongeren met eetstoornissen

Tijdens de coronapandemie is het aantal eetstoornissen bij jongeren erg toegenomen. Er is nu ook een groep jongere patiënten bijgekomen die snel erg mager worden. Zoals Esther. Ze was 11 toen ze problemen kreeg met eten. Ze schrikt er eigenlijk nog altijd zelf van: zo jong. Ondertussen werkt Esther aan haar herstel, maar dat heeft tijd nodig. Veel tijd. Zo’n zeven jaar zeggen experten.

Kijktip: Gekooid van Laura Vermeir (klik op titel en ontdek nog meer lees- en kijktips).

Binge eating disorder

Cara (21) wilde niet meteen geloven dat ze een eetstoornis had. “Het is zo genormaliseerd om van het ene dieet naar het andere te gaan. Ik dacht dat wat ik deed nog niet zo gek was.” Toch bleek het bij haar om de eetstoornis ‘binge eating disorder’ te gaan. “Al heel vroeg hoorde ik alleen: mager is mooi.”

Eetherstel in Tienen

Pano kreeg voor de aflevering Het eetprobleem uitzonderlijk toegang in Eetherstel in Tienen. Dat is de afdeling van de psychiatrische kliniek Alexianen, gespecialiseerd in eetstoornissen. We leren er begrijpen hoe een eetstoornis werkt en maken kennis met Rhune (22). “Een eetstoornis is lang niet alleen een graatmager meisje én gaat over veel meer dan over eten”, vertelt ze.

Pano – Het eetprobleem

En sociale media, hoe passen die in dat plaatje? Jezelf constant vergelijken. Het kan niet anders dan het invloed heeft. Je ziet het in de reportage Pano – Het eetprobleem, die gemaakt werd door Jan Konings. De eindredactie werd gedaan door Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael.

Pano over eetstoornissen kijken

Wil je de aflevering van Pano over eetstoornissen kijken, dat kan op woensdag 28 september om 21.30 uur op Eén en via de VRT NWS app. Daarnaast kun je ‘m ook terugkijken op VRT MAX. Vanuit België gaat dat heel eenvoudig; vanuit Nederland (of een ander land) lukt dit alleen als je gebruik maakt van een VPN Verbinding die je op België zet.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 september 2022 /