Documentaire Dodelijke zorg van Wilfried Koomen kijken

Je kunt vanavond – donderdag 15 september – om 22.15 uur kijken naar een volgens mij zeer indrukwekkende documentaire. Dan kun je namelijk de 2Doc Dodelijke zorg kijken. Iedereen die in Nederland naar het ziekenhuis gaat, verwacht de beste zorg. Maar wat als er fouten worden gemaakt door slecht functionerende software? Dat de software aangeeft dat je linkerborst afgezet moet worden in plaats van je rechterborst? In de documentaire Dodelijke zorg, onthullen artsen dat er ieder jaar mogelijk honderden patiënten in Nederlandse ziekenhuizen sterven door gebrekkige software

Documentaire Dodelijke zorg

Onderzoeksjournalist Wilfried Koomen (Beerput Nederland) onderzocht drie jaar lang de Nederlandse ziekenhuiszorg en deed schokkende ontdekkingen. Waarom betalen ziekenhuizen tientallen miljoenen aan leveranciers die falende softwarepakketten maken? Waarom nemen IT-bedrijven meldingen over sterfgevallen en andere levensbedreigende situaties niet serieus? Door de monopoliepositie van softwareleveranciers worden ziekenhuizen gegijzeld, wie het pakket aanschaft wordt een marionet in hun handen. Ambtenaren van het Ministerie van VWS spreken over ‘IT-maffia’.

ChipSoft

De grootste leverancier van ziekenhuissoftware is ChipSoft, dat 70% van de Nederlandse markt in handen heeft. Vorig jaar startte de Autoriteit Consument en Markt een onderzoek naar machtsmisbruik in de branche. De uitkomsten van het onderzoek laten op zich wachten, omdat een van de onderzochte partijen – vermoedelijk ChipSoft – publicatie van het voorlopige rapport wist te blokkeren via de rechter. 

Markt beheerst gezondheidszorg

De Nederlandse gezondheidszorg kost ruim 100 miljard euro per jaar. Een groot deel van het zorggeld verdwijnt in de zakken van machtige en rijke bedrijven. Ziekenhuizen staan machteloos, de overheid staat erbij en kijkt ernaar. De KRO-NCRV documentaire Dodelijke zorg – van Wilfried Koomen – laat op ontluisterende wijze zien wat er gebeurt als de gezondheidszorg wordt overgelaten aan de markt.

Vandaag staat in de Tweede Kamer de behandeling van de Wet Gegevensuitwisseling in de Zorg gepland. Bovenstaande problematiek is dan onder andere onderwerp van gesprek.

Documentaire Dodelijke zorg kijken

Wil jij de KRO-NCRV 2Doc Dodelijke zorg kijken? Dat kan op donderdag 15 september om 22.15 bij KRO-NCRV op NPO2. Daarnaast kun je de documentaire Dodelijke zorg ook kijken via NPO Plus en NPO Start. Vanuit Nederland gaat dat eenvoudig. Wil je dit programma vanuit België kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet. Er zijn sowieso veel interessante 2Doc-documentaires over tal van onderwerpen. Zo kon je deze week ook kijken naar De burgerwacht.

Foto: KRO-NCRV

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 september 2022 /