Nederland is vol met Jeroen Pauw kijken op NPO1

Jeroen Pauw onderzoekt de grenzen aan de groei in het nieuwe programma Nederland is vol. Vanaf vanavond – zondag 11 september – kun je dit zes afleveringen tellende programma om 21.20 uur kijken bij BNNVARA op NPO1. Onderaan dit artikel staat het uitzendschema, want dit wil – in verband met voetbal – nog wel eens wisselen. Ontdek hier alles over Nederland is Vol.

Nederland is Vol

Of het nou gaat om Schiphol, onze vleesindustrie, toerisme of ons vrachtverkeer, Nederland blijft maar doorgroeien. In Nederland is Vol onderzoekt Jeroen Pauw, samen met journalist Sander Heijne, of ons kleine Nederland op verschillende vlakken niet de grenzen aan groei heeft bereikt. Vijftig jaar geleden werden we voor het eerst gewaarschuwd voor de onmogelijkheid om eindeloos te blijven groeien. Toch is ons verlangen naar groei – ook in politiek beleid – nog springlevend, terwijl we steeds nadrukkelijker tegen de grenzen aanlopen. Moeten we onze samenleving radicaal anders vormgeven? En hoe zorgen we ervoor dat de rekening van de eindeloze groei ook eerlijk wordt verdeeld en niet bij één deel van de bevolking terecht komt?

Jeroen Pauw en Sander Heijne werkten eerder samen voor bijvoorbeeld Scheefgroei over de kloof tussen arm en rijk.

Jeroen Pauw

Jeroen Pauw vertelt over Nederland is Vol. “De spanning zit in de balans tussen onze welvaart en ons welzijn, we staan op veel onderwerpen hoog in de top 3-lijstjes, wat betreft luchthaven, zeehaven, veehouderij, auto’s per vierkante km, etc., maar helaas ook wat betreft ongezonde lucht, stikstof, co2-uitstoot en andere minder positieve zaken. Gaat de ruimte van de één ten koste van het welzijn van de ander? En is daar, met behoud van welvaart, een andere balans in te vinden?”

Groei van Schiphol

In de eerste aflevering van Nederland is Vol onderzoeken Jeroen Pauw en Sander Heijne de groei van Schiphol, één van de drie grootste luchthavens van Europa. Op het hoogtepunt – in 2019, nog voor corona – vlogen ruim 71 miljoen passagiers via de luchthaven. Schiphol levert ons economische welvaart op, maar zorgt ook voor veel overlast. In de omgeving kan niet meer worden gebouwd, omwonenden hebben last van geluid en stank en ook de omliggende natuur ondervindt schade van de uitstoot van onder meer stikstof. Verhoudt deze overlast zich nog tot de welvaart die Schiphol ons oplevert?

Nederland is Vol kijken

Vanwege Nations League voetbal en andere programmering heeft Nederland is Vol met Jeroen Pauw en Sander Heijne verschillende uitzendtijden. Hieronder het overzicht. Je kunt Nederland is Vol ook (terug) kijken op NPO Start en NPO Plus. Vanuit Nederland gaat dat eenvoudig. Wil je dit programma vanuit België kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet.

  • Vliegtuigen: Aflevering 1 – zondag 11 september om 21.25 uur
  • Dieren: Aflevering 2 – zondag 18 september om 21.20 uur
  • Toeristen: Aflevering 3 – zondag 2 oktober om 22.15 uur
  • Verkeer: Aflevering 4 – zondag 9 oktober om 22.15 uur
  • Mensen: Aflevering 5 – zondag 16 oktober om 22.15 uur
  • De toekomst in: Aflevering 6 – zondag 6 november om 21.25 uur

Foto: Annemieke van der Togt

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 september 2022 /