Scheefgroei met Jeroen Pauw en Sander Heijne | Kloof tussen arm en rijk

Je kunt vanaf vanavond – dinsdag 21 december om 21.50 uur op NPO 1 – kijken naar Scheefgroei. In dit programma onderzoeken Jeroen Pauw en Sander Heijne de kloof tussen arm en rijk. De aankomende weken gaan ze in op zaken als onderwijs, arbeidsmarkt, woningmarkt, gezondheid, pensioenen en toekomst. Het programma Scheefgroei is op wisselende momenten te kijken; onderaan dit artikel vind je een uitzendschema.

Kloof tussen arm en rijk

Hoe kan het dat een kind dat in Hoogeveen naar de HAVO gaat, later minder verdient dan een gemiddeld kind dat in Voorburg dezelfde HAVO doet? Waarom leven mensen in ‘goede’ buurten gemiddeld zeven jaar langer dan mensen in armere wijken? Hoe kan het dat er geen personeel te vinden is, maar sommigen niet aan het werk komen? Nederland heeft een klassenmaatschappij, ook al denken we nog vaak van niet. Waar je als kind geboren wordt, is bepalend voor de kans op een leven in welvaart en goede gezondheid. 

Scheefgroei

In Scheefgroei diepen Jeroen Pauw en journalist Sander Heijne aan de hand van zes thema’s de ongelijkheid in onze maatschappij uit. Ze gaan in gesprek met gewone, hardwerkende Nederlanders die niet voldoende meegroeien met de economie. Mensen voor wie de huizen onbetaalbaar zijn geworden, er geen gelijke kansen zijn op de arbeidsmarkt, voor wie een goed pensioen niet aan de orde is en voor wie adequate zorg en onderwijs niet vanzelfsprekend zijn. En hoe denkt de jeugd daar eigenlijk over?

Kloof dichten

In Scheefgroei onderzoeken Jeroen Pauw en Sander Heijne hoe we kunnen bouwen aan een samenleving waar iedereen goed mee kan doen. Sander Heijne maakt spectaculaire analyses over het onderwijs, de arbeidsmarkt, de woningmarkt, gezondheid, het pensioen en de toekomst. Daarna werpen ze samen een blik op de toekomst: hoe dichten we de kloof voor de generaties na ons? Sophie Straat verzorgt iedere uitzending de muzikale opening met een zelfgeschreven nieuwe tekst op het nummer Zeven dagen lang van Bots. 

Onderwijs

In de eerste aflevering bespreekt Jeroen Pauw met betrokkenen het onderwijs. Waar je wieg staat, bepaalt al of je rijk of arm wordt, gezond of ongezond bent, of je lang leeft of wat korter. Het onderwijs zou hier de grote gelijkmaker moeten zijn, maar zo ligt het niet. Zo krijgen kinderen van lager opgeleide ouders vaker een schooladvies dat onder hun niveau ligt dan kinderen van hoogopgeleide ouders. Hier wordt de scheefgroei al op jonge leeftijd vergroot. De kwaliteit van het onderwijs staat onder druk door een tekort aan docenten, maar rijke ouders lossen dat op door bijles en privéscholen. Ouders vertellen waarom ze hiervoor kiezen. Te gast in de studio zijn ouders die vertellen waarom ze hiervoor kiezen, scholieren, docenten en onderwijskundigen. 

Sander Heijne

Presentator Jeroen Pauw kennen we natuurlijk allemaal wel. Nieuwsgierig naar wie Sander Heijne (1982) is? Hij is onderzoeksjournalist en historicus. Samen met Hendrik Noten schreef hij het boek Fantoomgroei – waarom we steeds harder werken voor steeds minder. Hij werkte eerder als economieverslaggever bij de Volkskrant, en als correspondent Marktwerking bij de Correspondent, waar hij in 2018 het boek Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u uitbracht. 

Scheefgroei kijken

De afleveringen van Scheefgroei zijn te kijken op verschillende momenten de aankomende weken. Daarom hebben we het het uitzendschema even op een rijtje gezet. Het programma is te kijken op NPO 1.

  1. Onderwijs – dinsdag 21 december om 21.50 uur
  2. Arbeidsmarkt – maandag 27 december om 22.15 uur
  3. Woningmarkt – dinsdag 28 december om 22.40 uur
  4. Gezondheid – zondag 2 januari om 22.30 uur
  5. Pensioenen – maandag 3 januari om 21.30 uur
  6. Toekomst – zondag 9 januari om 22.10 uur.

Scheefgroei is een coproductie van BNNVARA en TVBV.

Foto: Annemieke van der Togt

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

21 december 2021 /