Brommer op zee: nieuw seizoen met Ruth Joos en Wilfried de Jong

Brommer op zee krijgt in Nederland weer een nieuw seizoen. Vanaf vanavond – zondag 11 september – kun je om 19.25 uur kijken naar het nieuwe seizoen van Brommer op zee met de Wilfried de Jong en de Vlaamse Ruth Joos. Dit seizoen gaan ze zelfs op bezoek bij schrijvers in hun eigen habitat. Ontdek alles over Brommer op zee; het nieuwe seizoen.

Brommer op zee: nieuw seizoen

Wilfried de Jong en Ruth Joos presenteren een nieuw seizoen van VPRO’s boekenprogramma Brommer op zee. Er is aandacht voor gevestigde én minder gevestigde schrijvers en er is elke maand een nieuw boek beschikbaar in de Brommer op zee-app. Nieuw dit seizoen: Wilfried en Ruth zoeken schrijvers op in hun eigen habitat. Wist je dat dit programma oorspronkelijk in samenwerking met Canvas werd gemaakt?

Schrijvers in Brommer op zee

Dit seizoen komen toonaangevende schrijvers langs. Denk aan de Amerikaanse auteur Jonathan Franzen, die met Kruispunt opnieuw internationaal veel waardering kreeg. De Groningse schrijver Anjet Daanje over haar deze zomer veelgelezen Het lied van ooievaar en dromedaris. En de Zuid-Afrikaanse schrijver Damon Galgut, die met De belofte de Booker Prize 2021 won. Ook spreken De Jong en Joos dit najaar onder anderen P.F. Thomése, Oek de Jong, Auke Hulst, Marion Bloem, Jaap Robben en Cees Nooteboom. Die laatste zoekt Wilfried op in Spanje.

Nieuwe rubriek

In een nieuwe rubriek toont Libris Literatuur Prijs-winnaar én bioloog Mariken Heitman ons de geheimen van een moestuin. Het schrijfhok wordt dit seizoen het leeshok. Elke week zet iemand een boek in het tot bibliotheek verbouwde hok en neemt er aan het einde van de uitzending een mee naar huis.  

Schrijvers aflevering 1

Ruth Joos zoekt schrijver Anjet Daanje op in Groningen waar ze praten over Daanjes alom bejubelde boek Het lied van ooievaar en dromedaris. Een epos van 632 pagina’s over leven, dood, en hoe mensen proberen daar betekenis aan te geven. Jaap Robben is in de studio om te praten over zijn nieuwe boek Schemerleven, waarin een 81-jarige vrouw geconfronteerd wordt met verzwegen verdriet uit het verleden.  

Momenteel wordt het boek Zomervacht van Jaab Robben verfilmd.

In de nieuwe rubriek Bericht uit de tuin toont Libris Literatuur Prijs-winnaar én tuinder Mariken Heitman de geheimen van een moestuin. Brommer op zee zoekt boekenclubhost en jubilerend schrijver Marion Bloem op in haar atelier. De Brommer op zee-boekenclub leest in september de roman Een meisje van honderd van Marion Bloem. Dit boek is de hele maand gratis mee te lezen in de app. En Joost Oomen heeft de primeur in het leeshok – hij mag er een boek inzetten en aan het einde van de uitzending weer een mee naar huis nemen.

Schrijvers aflevering 2

Peter Terrin is te gast en praat over De gebeurtenis, een roman over de grillige liefde waarin hij allerlei losse verhalen in elkaar laat grijpen, zoals dat van een hoogbejaarde blinde schrijver en zijn assistente Juliette. Daarnaast komt debutant Gwen van der Zwan langs, zij schreef Zuigertje een roman over een relatie tussen een witte vrouw en een zwarte man in de Bijlmer, waarin veel verschillen te overbruggen zijn. Femke van der Laan mag rondneuzen in het leeshok. Verder; een animatie gebaseerd op het eerste deel van de dagboeken van J.J. Voskuil, en een nieuwe editie van Bericht uit de tuin met Mariken Heitman.

Brommer op zee kijken

Brommer op zee is vanaf zondag 11 september tot en met 18 december wekelijks op zondag te kijken om 19.25 uur bij VPRO op NPO 2. De afleveringen kun je ook terug kijken via NPO Start en NPO Plus. Vanuit Nederland gaat dat eenvoudig. Wil je dit programma vanuit België kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet. Helaas wordt het eerste seizoen van Brommer op Zee, dat in samenwerking met Canvas werd gemaakt, niet meer aangeboden op VRT MAX. Alle afleveringen staan wel op NPO Start.

Foto: Geert Broertjes

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

11 september 2022 /