Queen Elizabeth II overleden; documentaires op tv kijken

Queen Elizabeth II is gisteren – donderdag 8 september – op 96-jarige leeftijd overleden. De Britten zijn in diepe rouw. Ze moeten nu afscheid nemen van The Queen. De vrouw die zeventig jaar aan het hoofd van het Verenigd Koninkrijk stond. In het kader van het overlijden van Koningin Elizabeth II zijn ook verschillende documentaires op tv te kijken.

Telefacts Special: The Queen

Op vrijdagavond 9 september kun je om 22.35 uur kijken naar de Telefacts Special: The Queen. In de unieke special schetsen Britse royalty-watchers, biografen en prominente getuigen een portret van Her Majesty The Queen. Wie was Queen Elizabeth II buiten het publieke oog? Welke gebeurtenissen in het leven en in haar familie raakten haar diep? Hoe kwam ze op de troon terecht en hoe hield ze zichzelf en de monarchie recht in turbulente tijden? Waarom inspireerde ze niet alleen de Britten, maar heel de wereld?

Telefacts neemt de kijker onder meer mee in het jonge leven van de Queen en werpt een blik op de band met haar ouders. Ook haar huwelijk met prins Philip, hertog van Edinburgh, en de geboorte van haar kinderen Koning Charles III, prinses Anne, prins Andrew en prins Edward komen aan bod, net als haar troonsbestijging op 2 juni 1953, na het overlijden van haar vader George VI. Deze reportage kun je ook terugkijken via VTM Go.

The Queen: een leven lang op de troon

In Nederland wordt zondag 11 september om 21.30 uur op Net5 de documentaire The Queen: een leven lang op de troon uitgezonden. The Queen: een leven lang op de troon vertelt het indrukwekkende levensverhaal van de iconische en langst regerende vorstin van het Verenigd Koninkrijk en staat stil bij de grote uitdagingen die op haar pad kwamen. Verschillende Nederlandse en Britse deskundigen komen aan het woord die terugblikken op het bijzondere en inspirerende leven van Elizabeth II, die als jonge vrouw in een mannenwereld regeerde en naast koningin ook een liefhebbende moeder en echtgenote was.

Prins Philip

Zeventig jaar lang vormde koningin Elizabeth een stabiele factor in een maatschappij die veel veranderingen doormaakte. Ook in haar privéleven stond de koningin vaak voor moeilijke dilemma’s. Prins Philip was haar steun en toeverlaat. Alleen werd hij niet met open armen ontvangen door de koninklijke familie. De twee waren zo verliefd op elkaar dat het ze niet weerhield om te trouwen. Prins Philip gaf zijn baan op bij de marine om zijn vrouw te steunen, in een tijd waar dat verre van gebruikelijk was. De bijzondere liefdesband tussen deze twee wordt uitgebreid besproken. 

Prinses Diana

De monarchie schudde op zijn grondvesten met de komst van de jonge prinses Diana. Koningin Elizabeth had moeite met het feit dat Diana haar rol anders invulde; ze ging tegen het draaiboek van de Queen in. Na de dood van prinses Diana leek het bijna alsof de koningin de grip verloor over haar ambt. Een keerpunt voor de monarchie: een moment om eens kritisch naar zichzelf te kijken. 

Sam Hoevenaar

Royalty verslaggever Sam Hoevenaar, die eerder voor Net5 in de levens van prinses Amalia, prins William en Kate – en recent nog prinses Diana – dook, vertelt meer over de uitdagingen die koningin Elizabeth voor haar kiezen kreeg en hoe ze haar verschillende rollen combineerden. Correspondent Verenigd Koninkrijk Lia van Bekhoven vertelt hoe de koningin over Camilla dacht. Ze zag haar als de vrouw die het huwelijk van haar oudste zoon opgeblazen had. De laatste jaren was Camilla bij alle belangrijke momenten en is nu, met goedkeuring van Elizabeth, als vrouw van koning Charles, koningin-gemalin. Ook blikt deze documentaire terug op de schandalen van Prins Andrew en het vertrek van Prins Harry en Meghan.

Koningin Elizabeth

Koningin Elizabeth werd vooral gekenmerkt door een enorm groot plichtsbesef. Ze werd gezien als de stabiele factor binnen het Verenigd Koninkrijk. Het meisje dat ooit zo ver van de troon afstond, was uitgegroeid tot de iconische en langst regerende monarch van het Verenigd Koninkrijk. The Queen: een leven lang op de troon is geproduceerd door Silverlining. Sam Hoevenaar, verslaggever Koninklijk Huis bij LINDA, heeft deze documentaire over de Britse koningin bewerkt.

The Queen: een leven lang op de troon kijken

De documentaire The Queen: een leven lang op de troon is op zondag 11 september om 21.30 uur bij Net5 en Kijk.nl te kijken. Vanuit België kun je ook naar Kijk.nl kijken. Maak dan gebruik van een VPN Verbinding die je op Nederland zet.

Foto: Telefacts

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 september 2022 /