Nieuwe Over eten met Kobe Ilsen en Danira Boukhris Terkessidis

Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis zijn terug met een nieuw seizoen Over eten. Sinds woensdag 31 augustus kun je elke woensdag om 20.40 uur kijken op Eén naar een nieuwe aflevering. Om 06.00 uur ’s ochtends staat de uitzending zelfs al op VRT MAX.

Nieuw seizoen Over eten

Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis zijn terug met een nieuw seizoen van Over eten. Het heerlijke recept is nog hetzelfde als in de vorige seizoenen: Kobe en Danira nemen onze voeding en eetgewoontes onder de loep. In elke aflevering zoomen ze in op één thema. Van de hype rond proteïnen tot onze Belgische trots: bier. “Is een proteïnepannenkoek gezonder dan een gewone?”, “Krijg je een bierbuik van bier te drinken?”, “Hoeveel groenten zitten er in groentenwraps?” en “Wat gebeurt er in je brein als je het ontbijt overslaat?”

Danira is nu ook op tv te zien met het nieuwe programma: De repair shop.

Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis

Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis: “Vier jaar na het laatste seizoen merken we dat er nog steeds veel vragen zijn rond wat er op ons bord ligt. We zijn dus nog lang niet uitgepraat over voeding! Het is ook gewoon heel fijn om opnieuw met elkaar samen te werken. We geven het graag toe: we hebben elkaar gemist.” Het duo gaat geen vraag uit de weg. Ze ontdekken verrassende feiten, deinzen niet terug voor een experiment en ontvangen experts in hun studio. Ook voor dit seizoen hebben ze daarvoor een unieke locatie gevonden, in hartje Sint-Niklaas.

Hulp van voedingsdeskundigen en een kapitein

In dit nieuwe seizoen trekken Kobe en Danira een nieuw blik experten open die hen door de jungle van de voedingswereld leiden: voedingsdeskundigen- en technologen, meesterbrouwers, maar ook een chirurg, een kapitein, en zelfs een zythologe (bierkenner) en een picolier (een sommelier van de kruiden en specerijen). Joy Demol, diëtiste klinische nutritie UZ Brussel, is de nieuwe huisdiëtist van Over eten. Zij geeft op het einde van elke aflevering toelichting bij het antwoord op de rubriek ‘De quiz’. Ook chef-koks en foodbloggers komen aan bod in Over eten: onder andere Jeroen De Pauw, Karolien Olaerts en Donald Deschagt delen hun pasklare kooktips.

Wist je dat zowel Danira als Kobe te zien zijn in De Allerslimste Mens ter Wereld.

Tips

Danira: “Met Over eten geven we de kijker meer dan ooit hands on tips waarmee ze de dag erna meteen aan de slag kunnen. Een gezonde ontbijtsnack die snel klaar is? Wij tonen hoe je dat klaarspeelt.” Daarnaast brengt dit seizoen ook een nieuwe rubriek: ‘De microscoop’. Elke week wordt er een voedingsproduct onder de microscoop gelegd. Je ziet het kleinste microscopische detail en maakt een visuele reis tot het product op het bord: heb jij het goed geraden?

Eetverhalen bekende Vlamingen

Ook in dit seizoen volgen Kobe en Danira elke week een bekende Vlaming met een bijzonder eetverhaal. Die bekende Vlaming past ook steeds in het thema van de aflevering. Komen onder andere aan bod dit seizoen: Bart Kaëll, topsporter Ward Lemmelijn, Goedele Liekens, Rani De Coninck en Erik Van Looy.

Over eten kijken

Over eten: vanaf 31 augustus elke woensdag om 20.40 uur op Eén en al vanaf 6.00 uur ’s ochtends via VRT MAX. Je kunt de afleveringen via VRT MAX ook terugkijken. Vanuit België gaat dat heel eenvoudig; vanuit Nederland (of een ander land) lukt dit alleen als je gebruik maakt van een VPN Verbinding die je op België zet.

Ontdek hier meer over de inhoud van de afleveringen van het nieuwe Over eten seizoen.

Ontbijt (31/8)

Het nieuw seizoen van Over eten start bij de start van de dag: het ontbijt. Bijna 10.000 mensen vulden de ontbijtenquête van Over eten in. Staat er ’s morgens brood of ontbijtgranen op de tafel, kaas of choco, koffie of fruitsap, wordt er überhaupt wel ontbeten? De cijfers zijn opvallend: 1 op de 5 slaat het ontbijt al eens over. Welke impact dat heeft op je hoofd en lijf ondervindt Danira in een wetenschappelijke test.

Danira: “Is het ontbijt nu echt de belangrijkste maaltijd van de dag? Het is alleszins mijn favoriete maaltijd! Net daarom wilde ik zelf ondervinden wat het effect is van niet ontbijten op mijn brein. Ik ben echt geschrokken van het resultaat.” Kobe checkt in de crueslifabriek of de gezondheidsvibe rond cruesli wel terecht is.

En wielrenner Yves Lampaert en zijn trainingsploegje proberen erwtenmelk te onderscheiden van soja- en amandelmelk. Bart Kaëll doet aan intermittent fasting en slaat daardoor het ontbijt over. Kobe volgt hem op een typische dag vol muziek en lekker eten.

Peper en zout (7/9)

Peper op geitenkaas en zout in pralines. Kobe en Danira proeven in deze aflevering dat het iconische culinaire duo het goed doet met voedingsproducten waar je ze niet direct in verwacht. Zout heeft zelfs zo’n versterkend smaakeffect dat we met een maatschappelijke zoutverslaving kampen. Maar is het echt zo ongezond om te veel zout te consumeren? Daarnaast stoten Kobe en Danira op een probleem met onze pepermolens. Wordt er gefraudeerd in de peperbusiness?

Met een ongezouten mening is deze week federaal parlementslid Goedele Liekens de bekende Vlaming van wie Over eten de eetgewoontes in beeld brengt. Kobe: “Ik dacht dat ik al bewuste keuzes maakte in de supermarkt. Maar ik moet zeggen: door dit nieuwe seizoen ben ik helemaal anders naar het peperrek beginnen kijken.”

Proteïne (14/9)

In deze aflevering hebben Kobe en Danira het over een van de grootste voedingshypes van het moment: proteïnen. Je kan geen product in de supermarkt voorbijlopen of ze worden aangeprezen voor hun extra eiwitten. Maar waarom heb je proteïnen nodig? Kan je er te veel of misschien zelfs te weinig van eten?

Daarnaast kijkt het duo ook naar de uitdagingen van de toekomst. Want de nodige eiwitten kunnen we niet alleen uit dierlijke bronnen blijven halen. Supermens en superroeier Ward Lemmelijn laat in zijn kookpotten kijken. Hij heeft maar liefst 30 kilogram aan spieren te voeden en daar heb je best veel kookpotten voor nodig. En Willy Sommers zorgt voor een muzikaal slotakkoord.

Bier (21/9)

Er is een heuse revolutie aan de gang in ons bierland. We drinken minder pintjes en steeds meer streekbieren. Ook het rek met alcoholvrije bieren breidt uit. Houden we ons plots netjes aan de gezondheidsrichtlijnen? Tijd voor een paar pintjes op de i. Met welke ingrediënten maak je bier en wat is er eigenlijk slecht aan? Kan je een bierbuik krijgen van bier drinken en hoe gevaarlijk is zo’n buik? Danira legt een stand-up comedian met bierbuik onder de scanner.

Kan je niet van de chips en de nootjes blijven als je alcohol drinkt? Kobe trommelde daarvoor een showband op voor een geheim experiment. En hoe maak je bier alcoholvrij? Betekent alcoholvrij ook echt 0% alcohol? In deze aflevering eten we mee met social-mediafenomeen, bierbrouwer en vol-au-ventliefhebber Average Rob, die – zo zegt hij zelf – zonder vriendin obees zou zijn.

Groenten (28/9)

300 gram groenten – dat zijn 2 tomaten, of enkele wortels, of een halve komkommer. Dat is wat je dagelijks best eet van groenten. Maar we raken amper aan de helft. Nochtans kan je het gezondheidsvoordeel van groenten niet onderschatten. Wat hebben we toch tegen groenten? Een veertigkoppig Over eten-groentenpanel geeft Kobe en Danira meer inzicht.

Ook Erik Van Looy heeft niet zo’n vrolijke relatie met groenten. Hij loopt ze voorbij in de supermarkt en maakt ze nooit zelf klaar. Toch wil de regisseur en televisiepresentator 100 jaar worden. Danira probeert in te schatten hoe hij dat dan wel wil klaarspelen.

Noordzee (5/10)

Kabeljauw en zalm zijn met stip de populairste vissen op ons bord. Maar net als 90% van de vis die we eten, zijn ze geïmporteerd. Daarmee zien we verrassend veel en verrassend lekkere vis uit onze Noordzee schromelijk over het hoofd. Kobe en Danira zoeken uit wat we uit de Noordzee vangen, hoe gezond vis uit een vervuilde zee is, en hoe we in de toekomst meer vis uit eigen zee kunnen halen. Kobe loopt mee in het kielzog van radiopresentatrice en blije eter Rani De Coninck.

Ultrabewerkte voeding (12/10)

We lezen meer en meer artikels waarin wordt gewaarschuwd voor de gevaren van ultrabewerkte voeding. Er wordt aangeraden om niet enkel en alleen maar rekening meer te houden met de nutritionele waarde van voeding, maar ook om te kijken naar hoe die voeding werd bewerkt.

Maar wat is dat nu, bewerkte voeding? Vanaf wanneer bewerk je een product en is dat dan zo schadelijk? Danira maakt een carrièreswitch en neemt als kassierster een kijkje in de winkelkar van de mensen: hoeveel producten daarvan zijn (ultra)bewerkt en welke additieven zitten er zoal in? Kobe volgt ondertussen de weg van hespenworst, want die E-nummers die daaraan worden toegevoegd: hoe zit dat nu precies? In deze aflevering volgen we Zomerhit-finalist Joris Van Rossem, aka Metejoor: betekende zijn doorbraak ook het einde van zijn gezonde levensstijl?

De korte inhoud van aflevering 8 wordt nog aangevuld.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

31 augustus 2022 /