Klus- en woonprogramma’s: ga jij voor mooi of praktisch

Ben jij ook een fanatieke kijker van klus- en woonprogramma’s? Droom je dan ook van hoe jij het zou aanpakken; dat jij één van die deelnemers bent, die bijvoorbeeld een heel huis mag verbouwen? In mijn geval denk ik vooral vaak ‘ik zou het anders doen’. Ik ben namelijk een liefhebbers van praktische zaken in huis. Natuurlijk moet dat er goed uit zien, maar te exotisch is echt niet mijn ding. En jij? Ga jij voor mooi of juist voor praktisch?

Keuken verbouwen

Als ik bijvoorbeeld een keuken zou mogen verbouwen voor zo’n tv-programma, dan zou ik een kokend waterkraan echt niet in mijn plannen mogen ontbreken. Ik ben een echte theeleut en vind het ontzettend vervelend als je moet wachten op de waterkoker. Heb je bezoek vraag je wat iemand wil drinken, kiest-ie voor een theetje en sta je dus een beetje te dralen tussen woonkamer en keuken tot het water eindelijk gekookt is. Dat vond ik altijd zo’n ongemakkelijk moment; zeker als je de betreffende gasten helemaal niet zo goed kent. Nee, met een kokend waterkraan heb je dan zo een glaasje op tafel.

Quooker

Zelf hebben we op dit moment nog een gewone Quooker, maar als ik mijn keuken nog eens zou verbouwen, dan zou ik voor de Quooker Cube gaan. Daarmee tover je naast kokend, warm en koud water ook bruisend én gefilterd water uit je kraan. Zo kun je niet alleen de lekkerste theetjes zetten, of snel die pan pasta koken, maar ook heerlijke limonades maken. Wel zo fijn nu de temperaturen sterk stijgen en we in de zomer vooral verkoeling nodig hebben.

Een thuis; geen showroom

Wat dat betreft, ben ik dan zo’n kijker van woonprogramma’s die warm wordt van woningen die er echt als een thuis uit zien. Een plek waar je na afloop van een werkdag graag naar toe gaat. Daar waar echt geleefd kan worden en je niet bang hoeft te zijn om iets om te stoten. Zeker als je kinderen hebt, is dat misschien wel het meest belangrijke. Natuurlijk ziet zo’n perfect gestylde woning er op tv machtig mooi uit, maar in zo’n ‘showroom’ zou ik niet kunnen wonen. Jij? Het ziet er echt heel gaaf uit een bad in de slaapkamer. Maar als dat de enige mogelijkheid is om je op te frissen, hoe doe je dat dan als er gasten zijn? Een toilet op de badkamer is natuurlijk heel gewoon, maar als je toch de mogelijkheid krijgt om een woning vanaf de start opnieuw in te richten, dan zou k persoonlijk voor een losse wc gaan. Dat is echt ontzettend praktisch als je net wat meer bezoek krijgt.

Droomhuis

Nee, als ik mee zou doen aan één van de bekende klus- of woonprogramma’s, dan zou ik echt op het praktische aspect letten. Als ik kijk naar een woning voor een gezin, dan vind ik het mooi dat (potentiële) kinderkamers bijvoorbeeld ongeveer even groot zijn. Daar voorkom je later zoveel strijd mee. Kijk ik naar de woonkamer, dan moet dat echt een ruimte zijn waar je kunt leven. Waar je kunt chillen in een heerlijke bank met een serietje, maar waar ook ruimte is voor speelgoed voor de kids of juist voor staantafels als je een feestje hebt. En de keuken? Naast de kokend waterkraan wil ik daar gewoon veel werkruimte, maar ook ruimte om te tafelen. Dan heb je echt contact met je gezin; ook als je in de keuken staat.

Heerlijk toch, zo fantaseren? Wat dat betreft, ben ik weer helemaal klaar voor nieuwe seizoenen van Huis Gemaakt en Blind Gekocht.

22 augustus 2022 /