Prinsengrachtconcert 2022 én klassieke muziek in het park

Goed nieuws voor de liefhebbers van klassieke muziek: bij AVROTROS kun je op 20 augustus weer kijken naar het Kinderprinsengrachtconcert en het Prinsengrachtconcert. Daarnaast volgt op 9 september een registratie van het concert in het park, waarmee het Concertgebouworkest het nieuwe seizoen 2022 opent.

Maria Fiselier

Maria Fiselier presenteert beide registraties op tv. Buddy Vedder neemt de presentatie van het Kinderprinsengrachtconcert voor zijn rekening. Op radio doet Ab Nieuwdorp verslag van Het Prinsengrachtconcert en Selma van Dijk van het Concertgebouworkest in het park. Maria Fiselier vertelt: “Het is te gek om twee geweldige klassieke concerten in een stadse omgeving te kunnen presenteren. We geven de klassieke muziek weer terug aan de mensen. Dat in combinatie met het oeroude picknickmandje onder de arm maakt het echt een totaalervaring; ongedwongen en magisch.”

Kinderprinsengrachtconcert 2022

Op de Amsterdamse Prinsengracht treden ook dit jaar voorafgaand aan het Prinsengrachtconcert drie jonge muzikale talenten samen met bekende popartiesten op. De elfjarige Eline van Dijk speelt viool en begeleidt Klaasje Meijer en Buddy Vedder. Gitarist Vincent Opheikens, die dertien jaar is, treedt samen met Trijntje Oosterhuis op. Warre Dendievel is veertien jaar en laat zijn trompet klinken bij de zang van Jeangu Macrooy. De jonge klassieke musici en topartiesten spelen met leden van het Jeugdorkest Nederland onder leiding van muzikaal leider en arrangeur Edwin Schimscheimer, die al ruim 20 jaar betrokken is. 

Prinsengrachtconcert 2022

Het Prinsengrachtconcert 2022 is al 40 jaar lang een muzikaal feest op de gracht. Locatie, sfeer en muziek zorgen voor een unieke beleving. Het Prinsengrachtconcert is daarom hét klassieke evenement dat de kenner, de liefhebber en de nieuwsgierige verbindt. Op 20 augustus wordt de rijke historie en een veelbelovende toekomst gevierd met een aantrekkelijk programma. AVROTROS registreert deze feestelijke editie met op de pontons voor het Pulitzer Nicolas Altstaedt & friends. Dit programma wordt nog aangevuld met feestelijke toevoegingen op het podium én de gracht. Traditiegetrouw wordt het concert weer afgesloten met Aan de Amsterdamse Grachten. 

Concertgebouworkest in het park

De zalen uit en naar de mensen toe: daar geeft het Concertgebouworkest letterlijk invulling aan met hun opening van het nieuwe seizoen. Dit jaar komt het concert vanuit het Westerpark in Amsterdam; het publiek op kleedjes en met picknickmanden. Het Concertgebouworkest speelt op deze feestelijke avond onder leiding van Alain Altinoglu met klarinettis Martin Frost en pianist Víkingur Ólafsson. Na een energieke start met muziek van John Adams gaan de zwoele, soms jazzy klanken van Ravels Pianoconcert in G naadloos over in een mozaïek van dansen voor klarinet en orkest. Ruim baan, ten slotte, voor de warmbloedige Latin-klanken van Bernsteins populaire West Side Story. 

Klassieke concerten kijken

Wil je één van deze programma’s kijken? Dat kan op de volgende momenten:

  • Het Kinderprinsengrachtconcert, 20 augustus om 18.25 uur bij AVROTROS op NPO Zapp.
  • Het Prinsengrachtconcert, 20 augustus vanaf 20.30 uur bij AVROTROS inclusief voorprogramma op NPO Radio 4 en om 21.20 uur bij AVROTROS op NPO 2.
  • Concertgebouworkest in het park, 9 september om 20.30 uur live bij AVROTROS op NPO Radio 4 en om 22.20 uur op NPO 2.

Terugkijken kan via NPO Start en NPO Plus. Verblijf je buiten Nederland (bijvoorbeeld in België?) dan kun je via de website van NPO Start en een Nederlandse VPN Verbinding ook kijken.

Foto: Concertgebouworkest in het park – Michel Schnater

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

20 augustus 2022 /