Procureurs met Gilles De Coster in herhaling op Canvas te kijken
Procureurs met Gilles De Coster is vanaf vanavond – maandag 25 juli – om 20.21 uur te kijken op Canvas. Daarnaast zijn de vier afleveringen ook volledig op VRT Nu terug te kijken (tot 10/01/2023). Ontdek hier alles over Procureurs, waarbij Gilles De Coster achter de coulissen van Justitie en misdaad gaat.
Procureurs kijken
Gilles De Coster kijkt met Procureurs opnieuw achter de coulissen van Justitie en misdaad in België. Daarnaast maakte hij al een aantal andere reeksen met dezelfde opzet, namelijk Strafpleiters en Misdaaddokters. Later volgde Strafrechters. En in een heel andere thema, maar wel met dezelfde opzet: Sekswerkers. Alle seizoenen zijn terug te kijken via VRT NU; vanuit België gaat dat eenvoudig – vanuit Nederland is een VPN Verbinding nodig die je op België kunt zetten.
Procureurs met Gilles De Coster
Gilles De Coster (die je ook kent van De Mol) praat deze keer me procureurs of parketmagistraten. Doorgaans zijn zij nobele onbekenden bij het grote publiek. Toch spelen ze een cruciale rol binnen Justitie: na een misdrijf zijn zij het die beslissen over opsporing, aanhouding en vervolging van verdachten. En in de rechtbank treden ze op als openbaar aanklager die de straf vordert in naam van de samenleving. Als strategen binnen het strafonderzoek hebben procureurs een machtspositie.
Dit programma werd in eerste instantie uitgezonden begin 2020; de onderstaande persinformatie stamt uit die tijd.
Deelnemers Procureurs
Veel parketmagistraten zitten echter op hun tandvlees door de besparingen bij Justitie. Ze zijn de beschermers van de samenleving, maar voelen zich ook boemannen wanneer Justitie in opspraak komt. De parketten staan altijd stevig onder druk. In Procureurs getuigen negen parketmagistraten – vijf vrouwen en vier mannen – over hun vak, hun missie en hun mensbeeld. Maak kennis met de deelnemers aan Procureurs: Ine Van Wymersch, Guido Vermeiren, An Schoonjans, Veerle Cielen, Yves Liégeois, Patrick Boyen, Frédéric Van Leeuw, Wenke Robben en Ester Natus.
Ine Van Wymersch
Procureur des Konings Van Wymersch is korpschef van het parket Halle/Vilvoorde. Ine Van Wymersch begon haar carrière op het Brussels jeugdparket waar ze werd ingewijd in intrafamiliaal geweld en vechtscheidingen. Daarna liep haar Brussels parcours langs zeden-, moord- en verdwijningszaken. Van Wymersch was ook jarenlang woordvoerster voor het Brussels parket. In die rol stond ze dicht bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek.
Guido Vermeiren
Procureur des Konings Vermeiren is korpschef van het parket Limburg. Na een carrière als advocaat, begon Guido Vermeiren bij het Antwerps parket op stadscriminaliteit (oplichting, geweld, drugs). Hij was er ook enkele jaren persmagistraat en pionierde mee in bemiddeling tussen daders en slachtoffers. Als substituut-procureur-generaal was Vermeiren aanklager in 18 assisenzaken. Vandaag is Vermeiren een boegbeeld in de strijd tegen de Limburgse drugsmaffia.
An Schoonjans
Substituut-procureur Schoonjans is beleidsmagistraat en woordvoerster van het parket Oost-Vlaanderen. An Schoonjans begon haar carrière als advocaat bij Piet Van Eeckhaut. Na haar overstap naar het parket behandelde ze onder meer geweldsdelicten, vermogensdelicten, zedenfeiten en criminele branden. Schoonjans engageerde zich de voorbije jaren ook in diverse mediaprojecten zoals het programma De Rechtbank en het boek Parket Magistraal.
Veerle Cielen
Substituut-procureur Cielen leidt de sectie Jeugd en Gezin op het parket Limburg. Dossiers van partnergeweld, kindermishandeling of vechtscheiding zijn dagelijkse kost voor haar. Veerle Cielen pioniert mee in het Limburgse Family Justice Centre, waar parket, politie en hulpverlening de krachten bundelen om de complexe dossiers van intrafamiliaal geweld efficiënter aan te pakken.
Yves Liégeois
Yves Liégeois is eerste advocaat-generaal bij het parket-generaal in Antwerpen. Als procedurespecialist zet hij complexe wetten om in praktische richtlijnen. Hij zetelt mee in de commissie die het strafwetboek herschrijft en coachte jarenlang de assisenprocureurs. Als procureur-generaal beleefde Liégeois anno 2012/13 een Antwerpse magistratenoorlog, na zijn interventies in de zaak Jonathan Jacob en het fraudedossier van Omega Diamonds. Liégeois schuwde de controverse niet als bedenker van de afkoopwet, of met zijn jaarlijkse toespraak als procureur-generaal. Liégeois is 67, hij wil nog doorgaan tot zijn 70ste.
Patrick Boyen
Advocaat-generaal Boyen is binnen het rechtsgebied Antwerpen/Limburg al 15 jaar voltijds bezig met moord- en doodslagdossiers. Patrick Boyen was tot dusver openbaar aanklager in 75 assisenprocessen, waaronder de mediatieke zaken rond Ronald Janssen en Els Clottemans (parachutemoord). Boyen, zoon van een Limburgs procureur des Konings, begon zijn carrière als advocaat in strafzaken.
Frédéric Van Leeuw
Procureur Van Leeuw is korpschef van het federaal parket. Dat parket treedt op tegen misdaad die zich afspeelt op (inter)nationaal niveau, zoals drugshandel, terreur of mensensmokkel. Frederic Van Leeuw begon zijn carrière als Brussels jeugdmagistraat. Hij engageerde zich ook in dossiers als de moord op Joe Van Holsbeeck en de neergeschoten Malaysia Airlines-vlucht 17. Van Leeuw en zijn team bereiden het Zaventem/Maalbeek-proces voor.
Wenke Roggen
Federaal procureur Roggen legde een parcours af langs jeugd- en gemeenrecht, zeden, gijzelingen, georganiseerde misdaad en mensenhandel. Ze was ook tien jaar perswoordvoerster voor het parket Brussel. In 2013 verhuisde Wenke Roggen naar het federaal parket waar ze zich vijf jaar lang verdiepte in terreurdossiers. Vandaag focust ze op het internationaal humanitair recht en de vervolging van Belgische militairen die misdrijven plegen in het buitenland.
Ester Natus
Federaal procureur Natus verdiept zich vandaag in terreurdossiers. Ze begon haar carrière op het parket Antwerpen. Natus deed er het ‘geweldskabinet’ (overvallen, gijzelingen, de ‘bende van den Dikke’, drugshandel). Daarna verhuisde ze naar het federale parket waar ze acht jaar lang georganiseerde misdaad in het vizier nam. Ester Natus was ook openbaar aanklager in het beruchte Limburgse assisenproces over de drievoudige moord in het Hell’s Angels-milieu.
Procureurs & Justitie
Voor een misdrijf uitmondt in een strafproces, hebben procureurs vaak jarenlang gewerkt aan het onderzoek, samen met de speurders en forensische experts. Hoe beleven ze dat? Welke markante zaken hebben ze mee helpen oplossen? Van welke dossiers liggen ze wakker? Hoe berekenen ze een gepaste strafmaat voor een misdrijf? Kijken procureurs de beklaagde in de ogen terwijl ze de aanklacht formuleren in de rechtbank? Wat als de rechter of assisenjury hun strafvordering niet volgt? Hoe kijken de openbaar aanklagers naar procedurefouten en seponeringen? Wat is hun impact op daders en slachtoffers? Wat is het gewicht van de procureurs op de schaal van Vrouwe Justitia?
Gilles De Coster
“Procureurs komen weleens in beeld als openbaar aanklager in spraakmakende processen, waar ze de straf voor de beklaagde vorderen. Maar meestal staat er een muur van zwijgplicht of beroepsgeheim tussen de procureur en het grote publiek. Daardoor blijven procureurs en hun vak relatief onbekend én onbemind. Het zette het uitgangspunt voor onze gesprekken scherp: wat voor mensen zijn procureurs? Hoe kijken ze naar hun beroep, de samenleving en zichzelf? Het was net als bij Strafpleiters en Misdaaddokters een inwijding in mens en métier”, aldus Gilles De Coster.
Foto: Gilles De Coster – VRT / Woestijnvis
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
25 juli 2022 /
Tips