Zo kies je de beste verlichting in huis

De juiste verlichting kiezen in huis is belangrijk. Verlichting bepaalt voor een groot deel de sfeer in je huis. Met licht kun je verschillende sferen creëren en spelen met dimensies in een ruimte. Om de juiste verlichting te kiezen kun je het beste een verlichtingsplan maken. Hoe je dat doet lees je hier.

De functie van de ruimte  

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: welke functie heeft de ruimte en wat wil ik bereiken met verlichting. Is de ruimte waar je verlichting wilt plaatsen de keuken, dan wil je waarschijnlijk goed kunnen zien wat je aan het doen bent. Subtiele verlichting is misschien wel gezellig, maar minder geschikt voor in de keuken. Heldere verlichting is dan een betere keuze. In een ruimte die meerdere functies heeft zoals de woonkamer kun je gebruik maken van verschillende lichtsterktes met behulp van dimmers. Kijk ook naar de plaatsing van de meubels om te bepalen waar je de lichtbron wil aanbrengen.

Welke soort verlichting is er?

Licht dat gelijkmatig de hele kamer verlicht, wordt basisverlichting genoemd. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een plafonnière die de woonkamer verlicht. Daarnaast heb je taakverlichting, dit wordt ook wel functionele verlichting genoemd. Hierbij is er een lichtbron met een geconcentreerde lichtbron op één plek. Denk bijvoorbeeld aan een leeslamp of een bureaulamp op je bureau. Sfeerverlichting is bedoeld om sfeer te creëren met behulp van zacht en subtiel licht. Accentverlichting is erop gericht om een bepaald voorwerp te verlichten en te benadrukken. Bijvoorbeeld een schilderij of een beeld.

De juiste lichtbron

In een huis past warm wit licht meestal het beste. In plaats van ouderwetse gloeilampen heb je tegenwoordig ook LED-verlichting die een mooi warm licht afgeven. Daarnaast heb je ook LED-verlichting die je kunt dimmen. Het voordeel van LED-verlichting is dat het energiezuinig is en veel langer meegaat dan normale gloeilampen. Bij deze website vind je de beste kortingscodes voor LED-verlichting. Je kunt ook kiezen voor spaarlampen. Ook spaarlampen hebben een erg lange levensduur. De aanschafprijs is vaak lager dan die van LED-verlichting. Het nadeel van spaarlampen is dat deze langzamer op gang komen. Het licht is vaak wat minder mooi en natuurlijk dan dat van LED-lampen. Je kunt ook halogeenlampen kiezen. Halogeen Lampen zijn makkelijk te dimmen. 

Verlichting voor in de gang

In de gang kun je het beste kiezen voor algemeen licht, zoals een plafondlamp of spots. Bij een spiegel kun je taakverlichting aanbrengen zodat je op deze plek extra licht hebt. In de gang is het fijn om voldoende licht te hebben. Daarnaast wil je een warm welkom creëren. Kies daarom voor een iets hoger lichtniveau dan in de woonkamer.

Verlichting in de woonkamer

De woonkamer is een van de meest veelzijdige ruimtes in huis. In de woonkamer kun je het beste een combinatie van allerlei soorten verlichting. Kies bijvoorbeeld voor een hanglamp boven de eettafel. zorg ervoor dat deze minimaal 60 cm boven de eettafel hangt anders schijnt het licht direct in je ogen. Kies voor taakverlichting bij plekken waar je werkt of leest, bijvoorbeeld aan een bureau of naast een stoel. Wil je ‘s avonds je favoriete serie kijken? Kies dan voor sfeerverlichting zoals schemerlampjes of wandlampen.

Verlichting in de badkamer

In badkamer is functionaliteit erg belangrijk en heb je voldoende licht nodig. Het is belangrijk dat de verlichting die je hier kiest geschikt is voor in vochtige ruimtes. Licht bij de spiegel moet altijd naar voren schijnen. Als je sfeervoller licht wil, bijvoorbeeld tijdens het baden kun je ook gebruik maken van een dimmer.

Verlichting in de slaapkamer

In de slaapkamer wil je graag een ontspannen sfeer creëren. Als je graag leest in bed is het handig om te kiezen voor wandlampjes met een afgesloten kap. Zo stoor je je partner niet en heb je toch voldoende licht op de plek waar je het wilt hebben. Ook een centraal lichtpunt met een dimmer is handig in de slaapkamer.

Verlichting in de keuken

Ook in de keuken heb je voldoende licht nodig. Gebruik heldere spots of plafondverlichting. In de keuken kun je basisverlichting combineren met taakverlichting. Door voornamelijk algemeen licht te gebruiken kun je voorkomen dat je niet in je eigen schaduw staat te werken. Maar door taakverlichting aan te brengen op het keukenblad en boven het fornuis zie je goed waar je mee bezig bent.

13 juni 2022 /