De Keuze van Dany Verstraeten: Telefacts reportages in HLN app

Dany Verstraeten heeft de vier meest memorabele Telefacts-reportages uitgekozen. Vanaf morgen – vrijdag 10 juni – wordt er iedere week een documentaire gedeeld uit het spraakmakende Telefacts archief met reportages uit de afgelopen dertig jaar. Dany Verstraeten koos voor Zundays In Zillion, In de cel bij Dutroux, De verdwenen prinses Marie-Christine en De luxueuze leugen van Jean-Pierre van Rossem.

Telefacts

Al sinds de start van Telefacts in 1990 maakt Telefacts geregeld de tongen los met opmerkelijke reportages en indrukwekkende onderzoeksjournalistiek. Meer dan 30 jaar later is het televisie-archief dan ook rijkgevuld met straffe documentaires en reportages die behoren tot het collectieve geheugen.

Dany Verstraeten

“We merken dat er bij de mensen heel wat nieuwsgierigheid bestaat naar reportages van vroeger”, vertelt Dany Verstraeten, die Telefacts tussen 1990 en 2006 presenteerde. “Daarom hebben we vier memorabele Telefacts-reportages uit ons archief gehaald die we opnieuw zullen aanbieden aan de kijker. We brengen die niet op de klassieke manier via ons televisiekanaal, maar wel op hln.be.”

De keuze van Dany

Dany Verstraeten kiest voor vier reportages die hem zijn bijgebleven en die na de uitzending behoorlijk wat stof deden opwaaien in Vlaanderen. Dat zijn Zundays In Zillion, In de cel bij Dutroux, De verdwenen prinses Marie-Christine en De luxueuze leugen van Jean-Pierre van Rossem.

Zundays in Zillion

In de eerste aflevering selecteert Dany de twintig jaar oude reportage over de omstreden Antwerpse discotheek Zillion. De normen in de dancings blijken in de jaren 90 behoorlijk losgeslagen, wat zelfs uitmondt in pornoshows op de dansvloer. Met verborgen camera kan Telefacts dat wettelijk verboden spektakel aan het licht brengen.

Wist je dat er binnenkort ook een film over de Zillion verschijnt? Daarin zien we ook Dennis Black Magic.

In de cel bij Dutroux

In 2002 kan Telefacts-journalist Thomas Van Hemeledonck op bezoek gaan in de cel bij volksvijand nummer 1 Marc Dutroux. Met een kleine recorder neemt Van Hemeledonck het hele gesprek op. In de reportage hoor je een psychopaat aan het woord die vanuit de gevangenis nog altijd mensen probeert te manipuleren.

Lees ook: Marc Dutroux spreekt na bijna 20 jaar in Telefacts Special.

De verdwenen prinses Marie-Christine

In 1994 gaat Telefacts op bezoek bij prinses Marie-Christine, dochter van koning Leopold III en zijn tweede vrouw Lilian Baels. De prinses breekt in 1981 met de koninklijke familie en trekt naar het buitenland. In de reportage is Marie-Christine aanbeland in Los Angeles, waar ze geniet van de glitter en glamour. Met meer dan 1,7 miljoen kijkers is deze uitzending nog altijd het kijkcijferrecord van Telefacts.

De luxueuze leugen van Jean-Pierre Van Rossem

Met deze keuze neemt Dany Verstraeten je mee naar 1992. Een reportage over een van de meest spraakmakende Belgen van de afgelopen 50 jaar: Jean-Pierre Van Rossem. De zogezegde beursgoeroe verbaasde vriend en vijand met zijn Moneytron, waarbij hij grenzeloze winsten garandeerde. Voor velen was hij een moderne Robin Hood. Maar die ballon werd doorprikt in deze Telefacts.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 juni 2022 /