Seizoen 12 The Great British Bake Off kijken bij Omroep MAX

Seizoen 12 van The Great British Bake Off is vanaf vanavond – donderdag 2 juni – om 21.05 uur te kijken bij Omroep MAX op NPO1. Twaalf nieuwe enthousiaste amateurbakkers betreden de Great British Bake Off-bubbel en wagen zich, onder leiding van Noel Fielding en Matt Lucas, aan dertig gloednieuwe opdrachten.  

Op dit moment kun je ook kijken naar Junior Bake Off Vlaanderen seizoen 2.

Seizoen 12 The Great British Bake Off

De populaire Britse tv-serie Bake Off is terug met een nieuwe lading amateurbakkers, die elke week racen tegen de klok om een signatuuropdracht, een technische opdracht en een spektakelstuk te creëren. Allemaal proberen ze juryleden Paul Hollywood en Prue Leith te imponeren met hun vaardigheden en creativiteit. Maar kunnen ze omgaan met de druk? De gevatte presentatoren Matt Lucas (die we voor het eerst zagen in seizoen 11) en Noel Fielding helpen om de druk van de ketel te halen. 

Taartweek

The Great British Bake Off begint met de taartweek. Bij hun eerste kans om indruk te maken op de jury moeten de bakkers twaalf perfecte mini-cakerollen maken. Het soort biscuit, de smaken en de vulling mogen ze zelf bepalen. Voor de technische opdracht: een echte klassieker voor bij de thee, maken ze moutbrood met zelfgemaakte boter. Tot slot het spektakelstuk: een indrukwekkende illusietaart die lijkt te zweven. Het moet lijken alsof de verticaal opgebouwde taarten de wetten van de zwaartekracht trotseren met decoraties die staan voor een dierbare herinnering.

Koekweek

Het is week twee en de overgebleven bakkers zetten hun tanden in het thema: Koekweek. Als eerste geven ze hun eigen draai aan 24 opgerolde, gevulde kletskoppen. De vorm maakt niet uit, zolang ze maar een jasje hebben, gevuld zijn óf ergens zijn ingedoopt. De technische opdracht is een koekje uit hun jeugd: twaalf koekjes van twee kort gebakken, zachte biscuitjes, perfect bereide jam en zachte botercrème. Tot slot moeten ze voor het spektakelstuk al hun technische vaardigheden inzetten om van koek een 3D-replica te maken van hun favoriete kinderspeelgoed. Na drie opdrachten kan er maar één worden uitgeroepen tot sterbakker en moet één bakker naar huis.

Broodweek

In de derde week van The Great British Bake Off is het tijd om brood te bakken. Voor de signatuuropdracht geven de bakkers hun eigen draai aan de klassieke Italiaanse focaccia. De focaccia moet perfect gebakken zijn, met een krokante korst en een open, onregelmatige structuur. Voor de technische opdracht moeten ze een snack maken met een Grieks tintje: vijftien ciabatta-broodstengels met olijven en kaas, en een tzatzikidip ernaast. Voor het spektakelstuk maken de bakkers een ambitieus, artistiek, driedimensionaal en decoratief ontwerp van melkbrood. Het melkbrood moet zacht van binnen zijn, een lichte en zachte korst hebben en ietwat zoet van smaak zijn.

Dessertweek

Het is dessertweek en Prue Leith en Paul Hollywood willen dat de bakkers de perfecte afsluiting van een maaltijd maken. De bakkers geven hun eigen draai aan de klassieke pavlova. Een pavlova hoort prachtig versierd en perfect gebakken te zijn, met een krokante buitenlaag, een zachte en luchtige kern. De technische opdracht draait om smeuïge toffee. Prue wil dat ze vier individuele sticky toffee puddings maken, die versierd moeten worden met tuile driehoekjes en geserveerd met een romige crème anglaise. Tot slot een complex spektakelstuk, waarbij ze een verfijnd jocondedeeg moeten verwerken in een imprimédessert met rijkgedecoreerd biscuit.

Duitse week

Voor het eerst is het Duitse week. Bij de signatuuropdracht proberen de bakkers 24 perfecte traditionele Duitse koekjes te maken. Gevolgd door een technische Torte die je een prins voor kunt zetten: de Prinzregententorte. De taart moet bestaan uit acht dunne lagen Duitse génoise biscuit, met daartussen chocoladecrème, overgoten met chocolade ganache en gedecoreerd met rozetten en chocoladekroontjes. En als laatste stijgen ze tot grote hoogte met een spektakelstuk dat bestaat uit een stapeltaart waarin gist gebruikt is. De taart moet minimaal uit twee etages bestaan en geïnspireerd zijn door de vele populaire gisttaarten uit Duitsland.

Deegweek

Het is deegweek. Als eerste maken de bakkers donuts van soezendeeg. Ze moeten twee soorten versierde chouxnuts maken, die perfect gefrituurd zijn. Daarna een lastige Turkse technische opdracht: een grote baklava met filodeeg. Het filodeeg moet volgens een traditionele lamineertechniek gelaagd zijn met een pistache-walnotenvulling. Ter afsluiting een hartig spektakelstuk waarbij de bakkers een deegpastei vol smaak moeten maken. De patés en croûte moeten van buiten rijk gedecoreerd worden.

Karamel week

Als signatuuropdracht moeten de bakkers een klassieke, rijkversierde karameltaart maken die je kunt delen. Bij de technische opdracht moeten ze tien identieke familiefavorieten maken: karamelkoekrepen. En als laatste een visueel spectaculair dessert met karamelsmaak, versierd met een verfijnde koepel of bol van suikerwerk. Het dessert moet bestaan uit minstens één gebakken onderdeel en twee onderdelen van karamel.

Vrij-van week

Bij de signatuuropdracht worden de bakkers uitgedaagd om zonder zuivel te bakken. De jury wil dat ze acht identieke, zuivelvrije wafelijsjes maken. Het ijs moet mooi gemaakt zijn en tussen twee perfect gebakken koekjes komen. En er is een hartige, veganistische technische opdracht: acht identieke saucijzenbroodjes, bestaand uit veganistisch, goudbruin gebakken bladerdeeg en gevuld met champignons en walnoten. Vergezeld door een chutney van gekaramelliseerde rode ui. En uiteindelijk maken ze een torenhoge, spectaculaire feesttaart die helemaal glutenvrij moet zijn. De taart moet prachtig gedecoreerd zijn en uit minstens twee etages bestaan.

Halve finale: patisserie

De signatuuropdracht bestaat uit verfijnde gelaagde schnitten. De technische opdracht draait om een Frans streekgerecht: een sablé breton, oftewel Bretonse zandtaart. En bij het spektakelstuk moeten er minstens twaalf individuele entremet desserts gearrangeerd worden rondom een prachtig gecreëerde eetbare blikvanger. 

Finale seizoen 12 The Great British Bake Off

In een klassieke signatuuropdracht hebben de bakkers de kans om te laten zien of ze een worteltaart kunnen maken die de overwinning waard is. De prachtig versierde worteltaart moet bestaan uit complementaire smaken en structuren in de vorm van vullingen en decoraties. Voor de technische opdracht moeten ze twaalf Belgian buns bakken; broodjes gevuld met rozijnen, romige lemon curd en bedekt met glazuur en een bigarreau. En dan het spektakelstuk. Ze moeten baksels maken voor een banket dat niet zou misstaan op de theevisite van de Gekke Hoedenmaker uit Alice in Wonderland. Er moeten minstens vier verschillende baktechnieken gebruikt worden.

The Great British Bake Off kijken

Seizoen 12 van The Great British Bake Off kun je iedere donderdag rond negen uur, kwart over negen, kijken op NPO1. Terugkijken kan op NPO Start; vanuit België of andere landen even een VPN Verbinding gebruiken die je op Nederland zet. Op NPO Plus kun je het hele seizoen van The Great British Bake Off al kijken.

Foto: Matt Lucas, Noel Fielding, Paul Hollywood, Prue Leith | © MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 juni 2022 /