My Brilliant Friend seizoen 3 kijken | Meer over cast en verhaal

My Brilliant Friend seizoen 3 is vanaf vanavond – woensdag 30 maart – om 22.00 uur op Canvas te kijken. Iedere woensdagavond worden twee afleveringen vertoond. Het is is inmiddels het derde deel van de HBO-verfilming van de romancyclus van Elena Ferrante over de levenslange vriendschap tussen twee Italiaanse vrouwen, van hun jeugd in het Napels van de jaren ’50 tot in 2014. Wie vlucht en wie blijft (Storia di chi fugge e di chi resta) is het derde deel van dat kwartet.  

My Brilliant Friend seizoen 3

We zijn in het begin van de jaren ’70. Lila (Gaia Girace), getrouwd op haar 16de, is moeder geworden van een zoon en heeft haar gewelddadige man verlaten. Ze werkt nu in moeilijke omstandigheden in een vleesfabriek in Napels. Maar Lila zou Lila niet zijn als ze niet zou terugvechten: ze komt in opstand tegen haar baas. Haar vriendin Elena (Margherita Mazzucco) is weggetrokken uit de stad en afgestudeerd aan de universiteit van Pisa. Ze is verloofd met academicus Pietro Airota (Matteo Cecchi) uit een vooraanstaande familie en stapt met haar eerste succesvolle roman door de grote poort naar een veelbelovende intellectuele toekomst.  Het verhaal speelt zich af tegen de de achtergrond van het politiek en sociaal turbulente Italië van de jaren ’70.

My Brilliant Friend kijken

Wie seizoen 1 en seizoen 2 van My Brilliant Friend heeft gemist of wil herbekijken, kan dit doen via VRT NU. Vanaf vandaag (30 maart) vind je hier ook alle afleveringen van My Brilliant Friend seizoen 3. Wil je vanuit Nederland of een ander land buiten België kijken, dan is dit mogelijk via een VPN Verbinding. My Brilliant Friend is in Nederland te kijken via HBO MAX en NPO Plus. Alleen zijn hier alleen de eerste twee seizoenen te kijken. Seizoen 1 en 2 van My Brilliant Friend op dvd verkrijgbaar. Wil je het derde seizoen van My Brilliant Friend kijken, dan is dat nu dus alleen mogelijk via Canvas en VRT NU (evt. in combinatie met een VPN Verbinding van NordVPN).

Cast My Brilliant Friend

De twee voormalig vriendinnen – gespeeld door Gaia Girace en Margherita Mazzucco – komen opnieuw met elkaar in contact in seizoen 3 van de reeks. Het contact wordt hersteld met behulp van jeugdvriend Enzo; een rol van Giovanni Buselli. Verder zien we ook de acteur Matteo Cecchi. In de cast van My Brilliant Friend zien we vooral jong talent; voor wie deze HBO-serie het debuut betekende. Zo was dat in ieder geval voor actrices Gaia Girace en Margherita Mazzucco.

Verhaal derde seizoen My Brilliant Friend

Terug naar het verhaal van het derde seizoen My Brillliant Friend. Verontwaardigd door het lot van Lila schrijft Elena een vlammend krantenartikel over de vleesfabriek. Ze krijgt er heel positieve reacties voor in de media. Maar dan moet ze terug naar Firenze voor haar aanstaande huwelijk. Na de korte Napolitaanse passage waarin de twee vriendinnen mekaar hebben teruggevonden, verliezen Elena en Lila elkaar weer wat uit het oog en gaan ze ieder verder met hun eigen leven: Elena met Pietro en haar literaire carrière, en Lila met Enzo, met wie ze een relatie begint. Maar het staat in de sterren geschreven dat ze elkaars pad opnieuw zullen kruisen.

Jongvolwassen vrouwen

Elena en Lila zijn in de derde reeks jongvolwassen vrouwen. De eigenzinnige en vroegrijpe Lila was dat eigenlijk al in de tweede reeks. Hoewel ze misschien wel de slimste en meest getalenteerde is van de twee, heeft ze door familiale omstandigheden niet verder kunnen studeren en is ze al snel in een mislukt huwelijk en het moederschap terechtgekomen. De ‘brave’ Elena heeft wel kunnen studeren. Desondanks botst ze met enige vertraging eveneens op maatschappelijke, sociale en familiale verwachtingen die haar ontplooiing en ambities in de weg staan.  

Margherita Mazzucco en Gaia Gerace

In die zin is het misschien wel symbolisch dat de twee hoofdrollen in deze derde reeks nog steeds worden vertolkt door dezelfde actrices als in de tweede en het einde van de eerste reeks. Margherita Mazzucco en Gaia Gerace spelen nu vrouwen die wat ouder zijn dan zijzelf, terwijl dat in de vorige reeksen net andersom was. Make-up, haartooi en kostuums maken dat helemaal geloofwaardig. Maar in wezen zijn deze jonge vrouwen nog altijd de meisjes die ze vroeger waren. Ze tonen hoe moeilijk het is om je achtergrond te overstijgen. “Je komt uit deze buik, dit is jouw soort”, bijt Elena’s moeder Immacolata (Annarita Vitolo) haar dochter bijvoorbeeld toe.

Feminisme en communisme

Zo sluit deze derde reeks thematisch ook helemaal aan bij de eerste twee, met een focus op de vriendschap tussen vrouwen en de manier waarop hun leven wordt bepaald door hun sociale omgeving, seksuele en intellectuele naijver, de ontvoogding van intelligente kinderen in gewelddadige milieus, generatie- en klassenconflicten, en dat allemaal tegen de achtergrond van de naoorlogse Italiaanse geschiedenis. Nieuwe thema’s in dit derde seizoen zijn de rol van schrijvers bij sociale onrust en protestbewegingen, feminisme en vrouwenemancipatie. Lila wordt tegen wil en dank een boegbeeld van het communisme in Napels en Elena sluit zich aan bij het feminisme, al zit ze tegelijk ook gevangen in de stereotiepe rol van moeder en vrouw aan de haard.

Daniele Luchetti

Al die universele thema’s komen op subtiele manier samen doorheen het heel persoonlijke verhaal van de vriendschap tussen Elena en Lila. Neem daarbij de verbluffende vertolkingen van de twee jonge hoofdrolspeelsters, de kleurrijke en sfeervolle Italiaanse locaties, de geslaagde seventies-look en de speelse, losse regie van de nieuwe regisseur Daniele Luchetti, en het resultaat is opnieuw briljante televisie en misschien wel de beste reeks van de drie.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 maart 2022 /